Wat vind jij ervan?

Garantieprijs plus 2 cent

14


FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer wil niet meer spreken van een 'toonaangevende' melkprijs bij zijn zuivelbedrijf. Hij wil een concrete 2 cent bovenop de garantieprijs als nieuw streefdoel. Een verbetering t.o.v. het oude doel?

Laatste reacties

 • koeien10

  han, u heeft helemaal gelijk ze kunnen de winter/ zomerhefing wel afschaffen als er in de prijs toch geen verschil meer is per augustus

 • jan1

  Ze zouden ook eens af moeten stappen van die garantieprijs en zelf een prijs neer durfen zetten. Die garantieprijs is net iets als de mensen ziek praten. Met de garantieprijs is het altijd de kat uit de boom kijken en zo haal je nooit een redelijk en optimaal rendement. Als er maar weer ergens een prijsverlaging van een product is zitten de supers er wel weer bovenop om de producten goedkoper in de handen te krijgen.
  Wij als boeren zouden er zelf eens wat geld in moeten steken om de prijs op pijl te houden, dit door gezamelijk, liefst europees melk aan boter en poeder te verwerken en op te slaan. En in betere tijden weer op de markt te brengen of als laatste middel vernietigen.

 • janlaurense

  Dit is een goed idee ,maar komt nooit van de grond of hetzal moeilijk zijn.
  Indirekt concurrenten van elkaar.
  En te weinig vertrouwen en ook te weinig ervaring hoe de markt werkt .
  In de tuinbouw is me op een manier begonnen zo dat ieder groot genoeg bedrijf of combinaties van bedrijven hun eigen afzet aan het regelen is.
  Tussenhandel uitsluiten en zo dat mendirect binding heeft met de afnemer.
  Het vroeger afzet in de groententeelt werkt al lang niet meer.. Wat daarvan nog is overgebleven is de Greenery.
  Maar deze werkennu gelijk als de andere afzet bedrijven.
  Ik vind persoonlijk dat de concurrent van producenten in de land en tuinbouw de oorzaak is geweest en nog dat de winkelbedrijven en anderen, hiervan gebruik hebben kunnen maken, zeker als de prijzen laag zijn en de productie hoog is, kan in die periode door winkelbedrijven andere van geprofiteerd worden.
  Ik heb overal in vele landen hetzelfde gezien.
  Vooral omdat de producenten elkaar gewoon weg niet vertrouwen, en als dat niet gebeurd zal men nooit , maar ook nooit iets kunnen opbouwen, dat zekerheid kan geven over stabiele prijzen en betere
  resultaten van alle land en tuinbouw bedrijven.
  Dit is zomaar een klein verslag , over dit onderwerp, waarover al vele jaren wordt gesproken maar indien er geen vertrouwen is onder de ondernemers, het nooit zal bereikt worden.
  vriendelijke groet, Jan Laurense

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het is niet enkel een kwestie vertrouwen. Het is juridisch ook moeilijk voor producenten om krachten te bundelen. De winkelbedrijven worden beschermd door het NMA en op het moment dat men maar enigszins denkt dat producenten krachten proberen te bundelen worden deze door het NMA op de vingers getikt

 • willem

  2 cent boven garantieprijs presteren is natuurlijk een verbetering,mits 'streefdoel' niet te vrijblijvend wordt! lijkt weer wat meer op friesland systeem waarbij garantieprijs geen gemiddelde was, maar een geindexeerde prijs waarbij de basis boven gemiddelde lag. directie mag best wat meer 'gedwongen' worden om flink boven gemiddeld te presteren!

 • hspons

  Mu zegt Willem precies wat we willen: de directie mag gedwongen worden om flink te presteren en hun leden flink uit te betalen. Niet om wat andere uit betalen maar omdat ze beter prestenteren. De melkprijs moet omhoog: de fabriek kan best met minder winst draaien.

 • jan1

  Wat mij betreft mogen de de gehele top bij RFC op provisie basis laten werken. Dus de beloning die ze verkrijgen die gekoppeld is aan de melkprijs die de boeren ontvangen. Beuren de melkveehouders een goede prijs, dan staat daar ook een goede belonig tegen over, bij een slechte melkprijs moeten zij ook op een hutje bijten.

 • japke33

  Het is toch "jullie"fabriek. Waarom spreken jullie de hoge heren hier niet op aan op een vergadering? De boeren moeten op een houtje bijten en zij reden rustig rond in hun peperdure auto's met hun topsalaris. Maar als (bijna) niemand hier iets tegen doet, zal er niks veranderen. En gaat de fabriek er zoals als die jaren er met de winst vandoor. Het is toch een cooperatie? Die zijn toch verplicht om het het beste voor te hebben met hun eigen leden/boeren. Maar ze hebben het alleen het beste met zich zelf voor. En iedereen laat dat toe.

 • Gerd-Jan

  Japke33, het hoort hun fabriek te zijn........

 • jan121195

  inderdaad en daarom denk ik dat het juist helemaal niet slim is om op Europees niveau te gaan werken want dan is de boer zijn zeggenschap helemaal kwijt en dan is er ook geen concurrentie meer tussen de melkprijs die de fabrieken uitbetalen.

 • Aad Baars

  Melkveehouders lopen massaal weg bij Friesland Campina !

 • Aad Baars

  Het verleden leert dat cooperatie's nooit lang goed zijn voor de leden maar vooral de zakkenvullers op kantoor tegemoet komt !

 • gerard.hegen

  Wel erg goedkoop om op deze manier te reageren

 • Piejear

  Helemaal eens met Gerard. Aard, als leden, naar mijn mening, zonder reden zo reageren kunnen ze beter naar een andere afnemer uitkijken. Je verwacht/wil gemotiveerde mensen bij de coöperatie, dan moeten de leden er zelf ook een bijdrage aan leveren. Als melkveehouders massaal weglopen bij RFC, waar gaan ze dan naar toe? Het verleden heeft geleerd dat het nog niet meevalt om een afnemer te vinden die betrouwbaar is en een betere prestatieprijs uitbetaald.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.