Wat vind jij ervan?

Veldspuit

9


Wat voor opties voor een nieuwe veldspuit zijn interessant om 600 ha op jaarbasis te gaan spuiten?(werkbreedte, tankinhoud, GPS, Isobus, dophouders, enz.)

Laatste reacties

 • mtsmesken

  27 meter, 2500 l kom je dan al een heel eind mee. belangrijkste optie vind ik een volledige ringleiding, en spuitcomputer. gps werkt mooi, maar kost toch rond de 5000 euro, en is met 27 m niet noodzakelijk. doppen en dophouders is afhankelijk van de gewassen die je spuit, en waterhoeveelheid.

 • geert1

  Altijd GPS sektieafsluiting kopen is mijn ervaring

 • bart-mx100

  wij gebruiken ook gps die de secties afsluit. Het is een mooi systeem, ook wel terug te verdienen over de tijd. je bespaard namelijk behoorlijk wat middel doordat er geen of weinig overlap is.
  maar het ligt er ook aan wat voor percelen je hebt, heb je mooie vierkante kante pecelen zou ik het niet doen, maar heb je percelen met veel punten en hoeken is het de investering wel waard

 • wbrooymans

  Heb je een trekker met isobus monitor (en bekabeling) dan kun je isobus overwegen. Sectieafsluiting op gps zou ik altijd nemen heb je al GPS op je trekker dan kun je dit vaak combineren in 1 systeem en zijn de kosten ook al lager.
  Breedte zou ik zelf bepalen aan de hand van de te spuiten percelen. soms is het beter om een paar meter smaller te gaan of juist breder om je spuitsporen mooi verdeeld in je perceel te krijgen. heb al een paar voorbeelden gezien die niet uitkomen en daardoor een spuitspoor hebben en 6 meter verder weer een want het komt niet uit.
  Zoals eerder gezegd is een ringleiding op een nieuwe spuit eigenlijk een must en actueel met restvloeistoffen zou een reinigingssysteem/programma misschien ook het overwegen waard kunnen zijn.

 • Agroman

  Type spuitcomputer: van Muëller altijd Unicontrol (of meer) i.p.v. Spraycontrol!

 • bsalome
  Panellid

  Ook zonder trekker met isobus kun je een isobus spuit kopen, alleen de kabelset en monitor zul je dan extra moeten betalen. Maar het blijft lonen om meerdere dealers een offerte te laten maken en zelf een maximum oplegbedrag te hanteren bij het onderhandelen. Verder is zoals gezegd de werkbreedte afhankelijk van de meest voorkomende perceelsbreedte. Op onze eigen percelen kunnen we met 40 meter behoorlijk uit de voeten en val ik vaak achter op het perceel uit. Dit vindt ik zelf achteraf gezien een voordeel omdat ik dan tijdens het 'slepen' de spuit kan reinigen d.m.v. een automatisch reinigingsprogramma en op deze manier de spuit 1 of 2 maal door te spoelen. Hiermee bespaar ik tijd om thuis geen spuit meer te hoeven reinigen/doorspoelen en kan ik direct mijn volgende perceel spuiten. Bij meer agressievere middelen zoals Roundup e.d spoel ik op het erf nog maximaal 5 minuten, maar gebruik ik op het veld al wel de volledige schoonwatertank (400 liter = 5 - 6 keer spoelen). Een ringleiding tot aan de doppen is bij een John Deere spuit lastiger maar zou waarschijnlijk nog beter te reinigen zijn. Een ander voordeel van het 'schoonspuiten' is geen last meer hebben van verstopte doppen omdat de tank en leidingen schoon zijn.
  Sectiebesturing is ideaal en kan ook met het dgps signaal. Handmatig en met schuimmarkeur is dit niet te evenaren. Gps of schuimmarkeur is ook maar een gering prijsverschil.
  Een (dure) optie is het wingspray systeem d.m.v. een sleepdoek wat al een meerprijs geeft van dacht ik 900 euro per meter, maar in prijs vergelijkbaar met andere luchtondersteunings systemen, waarvan ik zelf meer zie in het wingspray systeem. Voordeel is dat je voldoende hebt aan 1 dop en meer spuitbare uren hebt en maar 100 - 150 l water/ha verspuit in alle gewassen. Nadeel is de investering en mogelijke aanpassing van je spuit.

 • Bruggetje 12

  Naast het aantal ha op jaarbasis is natuurlijk van belang hoe je percelen gelegen zijn. Ik heb zelf dit jaar een gedragen spuit met 24 m en computer gekocht. Inmiddels ongeveer 800 ha gespoten. Zitten je percelen verder weg kan ik me een getrokken voorstellen. Maar ik wil ook wel eens iets over de verschillende merken horen! Na 15 jaar met een agrifac heb ik nu een dubex. Geen slechte machine op zichzelf maar wat een beroerde montage. Dophouders verkeerd gemonteerd, eerste ha allerlei boorrommel uit de leidingen moeten vissen, een fustreiniger die totaal niet met poeders om kan gaan en zo kan ik nog wel even verder gaan.

 • mtsmesken

  wij werken dit jaar voor het eerst met een chd, en bevalt zeer goed, zit technisch erg goed in elkaar, alleen de balancering zou iets beter kunnen. maar dat zie ik om me heen wel bij meer spuitmachines.
  machine, is degelijk, maar ook zwaar gebouwd. ook een erg sterk punt is, dat hij met 400 l schoonwater perfect schoon te krijgen is, dat is bij andere merken soms veel lastiger. ook heeft hij een middelenrek, waar makkelijk 30 zakken curzate op kunnen, dat is ook een groot voordeel als je veel reizen moet.

 • Metsemakers

  Heb je veel hoeken of punten zoek dan een andere oplossing b.v. een perceel rechthoekig maken door op de punt een ander gewas te telen. Scheelt een hoop kosten. Alleen met lage kostprijs kun je wat overhouden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.