Wat vind jij ervan?

2-vijzelige voermengwagen

11


Wij zijn stilaan aan het uitkijken naar een nieuwe verticale voermengwagen.
Onze vorige was een kuhn 1 vijzel 12 m³.
Aangezien we boven de 110 melkkoeien zitten zouden we ons graag wat vergroten.
We denken aan een voermengwagen van 16-18 m³ met 2 vijzels.
Kunnen jullie misschien advies geven waarop we moeten letten? Of hebben jullie ervaringen daarmee?
We hebben al opgemerkt dat er bij de fabricanten een groot verschil is in de bouw van de kuip. En dan vooral naar de kegelachtige tussenschotten. Wat is volgens jullie het best? een groot "tussenschot" tussen de vijzels of juist niet?
Ervaringen met verschillende merken zijn ook altijd welkom!
mvg
Daan

Laatste reacties

 • Gerd-Jan

  Mwha, het concept staat mij eigenlijk niet zo aan. Hoewel we er zelf wel 1 hebben. Liever een keenan of een voerdoseer wagen.

 • Dpj

  Wij hebben zelf een RMH, 3 vijzel, maar die zijn er ook in 2 natuurlijk. Zeer goede wagen maar wel duur. Edelstaal op de vijzels. En mengt licht. Onze 35 m3 staat een 1455 voor (145 pk) en die heeft met 13 ton voer erin (waaronder ongeveer de helft kuilgras) geen moeite met mengen, zelfs niet in de hoge versnelling. We hebben er zelfs al eens als experiment een 25 jaar oude 845 (80 pk) voor gehad, alleen mengen, niet trekken dat zou teveel geweest zijn... En die had er, wel in de lage versnelling, geen enkele moeite mee. Over tussenschotten, geen idee, het gaat om hoe goed dat ding mengt, niet hoe ze dat bereiken toch?

 • Rikken

  Kijk maar eens op www.wennemars.nl. 20 m3 Keenan heeft aan 70 pk genoeg omdat deze het voer niet perst maar mengt. Komt ook in het onderzoek van Agrifim naar voren.

 • RijkersFarm

  Wij hebben nu bijna 7 jaar een Trioliet 12 m3 met 2 vijzels en cab control. Ik wil geen andere meer! We mengen altijd op de spaaraftakas (trekker op ruim 1500 toeren) en rijden met volle wagen mengend zo weg. Trioliet heeft een zeer goede doorgave van het voer tussen de vijzels en trekt erg licht. Hierin is erg veel verschil tussen de merken voermengwagens. De cab control wil zeggen dat we in de verreiker en in de trekker voor de mengwagen de weegunit hebben, zodat je altijd goed zicht op de gewichten hebt en ook bij de kuil als je voer pakt weet hoeveel er in de wagen zit! Kost een beetje meer maar geeft veel werkplezier! Succes met je overwegingen, als je wilt mag je gerust komen kijken!

 • Dolman

  Sluit me bij RijkerFarm aan. Wij draaien nu ook 7 jaar met een 2 vijzel Trioliet. Probleemloos en een snelle menging met weinig vermogen. Onderhoudskosten laag . Voor het eerst nu de messen vervangen. We hebben hiervoor 2 verschillende horizontale wagens gehad. Veel meer onderhoudskosten en meer vermoesing bij natte kuil. Beide horizontale mengers waren met 8 jaar tot op de draad versleten.

 • Gerd-Jan

  @ Dolman
  wil je geen vermoezing hebben moet je een keenan kopen. Met z`n wagen heb je dat nog steeds.

 • Gijs
  Panellid

  als je met een vijzel wagen vermoezing krijgt ben je verkeerd bezig. je moet het laden van de ingredienten goed op elkaar afstemmen dan heb je daar helemaal geen last van tenminste met een vertikale vijzel. ook snijd een vijzel nog iets dat doet een keenan helemaal niet.

 • Dolman

  Er treed eerder vermoezing op bij een horizontale menger dan bij verticaal, Althans dat is mijn ervaring bij natte graskuil. Bovendien is de mengingsduur veel korter. We laden nu de wagen vol met de shovel en beginnen dan te mengen. Na 5 minuten mengen bij 400 aftakastoerental kunnen we het mengsel ervoor draaien omdat het dan prima gemengd is. Bespaard veel diesel en is een behoud voor de stuctuur in het totale rantsoen.

 • RijkersFarm

  Ik heb in 20 minuten de koeien gevoerd, beginnen met de verreiker starten en de Trioliet mengwagen binnen gezet. Ik heb dan graszaadhooi, 2 optikes meelmengsels en mineralen, graskuil en evt. bijprodukten en daarna afvullen met snijmais allemaal geladen. Voer wegschuiven voor het voerhek en de verreiker binnen zetten, dan de mengwagen op 3 plaatsen leeg draaien en klaar. Laat je de mengwagen bv. een kwartier langer draaien is voor het voer helemaal geen probleem, het word dan ietsje korter gesneden, maar het word geen moes!
  Voor de proef met stro onder snijmais heb ik een baal van 400 kg geheel in de mengwagen gegooid, een kwartier laten draaien en daarna in de sleufsilo gelost, een mooie luchtige strolaag die heel gemakkelijk te verdelen was, was het eindresultaat. We hebben geen antimors ring of wat dan ook op de mengwagen en er kwam nagenoeg geen stro over de rand tijdens het mengen! Probeer dat maar eens met een ander merk?!
  Trouwens ik vind het voor iedereen een aanrader, stro onder snijmais als lekvocht vanger, zodat er geen vocht uit de snijmaiskuil komt! Ik ga het dit jaar weer doen.

 • Johnno

  He Daan waarom laad je niet gewoon ff 2 wagetjes??
  Maar als je dan toch geld uit wil geven koop dan een peeconnetje krijg waarschijnlijk niet meer versleten jou live time!!

 • HANSGROENEN

  Hoi Daan boven 110 koeien zou ik voor minimaal 20M3 kiezen aders is ie zog te klein met droog voer.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.