Wat vind jij ervan?

Persen met meer toeren?

2


Afgelopen weekend raakte ik in discussie over het toerental met het persen van pakken. Nu had ik altijd het idee dat het beter is om rond de 500 toeren te persen. Alleen kreeg ik te horen dat het verstandiger is om te persen met een hoger toerental, zo rond de 600. Het resultaat zou zijn dat je de pakken mooier gevormd worden (geen lengteverschillen). Alleen heb ik het idee dat het voor de machines juist niet goed zou werken, denk aan meer slijtage.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Laatste reacties

 • henk fledderus

  toerental zou niet direct veel effect op je baal form moeten hebben. dat is meer de fullings graad.
  nu is er nog al wat verschil tussen de ene en de andere pers en de combinatie van deze met de trekker die er voor staat.
  in principe heb je geen van bijden ongelijk, vermogen dat van de trekker door de aftak as naar de pers gaat kun je eenvoudig gezecht op delen in koppel en toerental. laten we zeggen dat de vermogens behoefte = 6 en het toeren tal is 2 dan moet het koppel 3 zijn. (6=2x3) maak je het toerental hoger dan wordt het koppel lager maar het gevraagd vermogen blijft gelijk.
  een hoog koppel kost je breekbouten en aandrijf assen als je ze gaat overbelasten
  hoog toerental kost je mogelijk meer brandstof en meer bewegings slijtage.
  even terug naar de pakken vulling. als je een operator hebt die de pers goed vol durft stoppen en zo mooiere balen kan maken, die zal hoog toeren draaien om veel vermogen naar achter te brengen en geen breekbouten te verliezen ( ik perste zelf ook wel met hogere toeren tallen)
  in lichte gewassen of als je het niet nodig vind tot het uiterste te gaan, kun je dat toerental prima terug brengen.

 • jan1968

  liever minder dan meer als 500 toeren

Of registreer je om te kunnen reageren.