Wat vind jij ervan?

Mestscheiding als strooisel voor diepstrooiselboxen

6


Wie heeft er ervaring met mestscheiding om dikke fractie als boxsrooiesel te gebruiken. Wat is de een goede scheider en wat is het ideale drogestofgehalte? Wat zijn globaal de jaarkosten van een mestscheider?

Laatste reacties

 • ruben.ottenschot1

  Ik kom bij klanten die een dergelijke machine hebben. Kosten incl. een aangebouwde transportband is rond de 35.000,-
  Zaken als uieronsteking waar veel bang voor zijn, scheidn erg mee te vallen tot zelfs te verminderen mits er goed onderhoud gepleegd word. maar dat laatste geld natuurlijk voor elk strooisel.

 • Bos Benelux

  Intussen zijn er diverse bedrijven die vnl. in Noord Nederland meestal, de gesepareerde fractie direct in de diepstrooisel boxen strooien. De schroefvijzelscheiders geven de beste resultaten als het gaat om het droge stof percentage van de dikke fractie. ( > 30% DS)
  Er is een discussie gaande of de gesepareerde fractie eerst geconserveerd en ingekuild of vercomposteerd moet worden.
  Afhankelijk van de opstelling en capaciteit van de separator en de keuze van de soort pompset zijn de jaarkosten van de totale investering, bij een afschrijving in 8 jaar zijn ca. € 3500-4000 /jr.
  De agrariër kan een deel van deze kosten ook terug verdienen doordat de afzet van de dikke fractie gunstiger is of bemestingsvoordelen kan opleveren. Bos Benelux BV levert goede scheiders in diverse uitvoeringen.

 • beeldman
  Panellid

  Naar ik heb begrepen is een goede ventilatie in de stal een pré. Het produkt moet nadrogen in de boxen en daar zeker niet gaan broeien.

 • mr

  marcel
  Ik heb ook begrepen dat een goede ventilatie belangrijk is omdat het moet nadrogen. Je mag dan ook niet te dikke lagen strooien en zodoende iedere week instrooien.
  Ten opzichte van een kalk-stro mengsel, iedere 6 weken instrooien een behoorlijk nadeel.

 • poldes

  zowel in de ligboxen als strooisel/maar ik denk dat het zal blijven koeken omdat da spul volgens mij hygroscopisch is.

 • Dolman

  We gebruiken nu een mengsel van stropellets en kalk. Bevalt uitstekend. Uiergezondheid en celgetal zijn uitstekend. Maar de prijs is de reden voor mij om wat anders te zoeken. Zijn nu ongeveer 1.3 cent per kg melk kwijt aan strooiselkosten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.