Wat vind jij ervan?

Mineralenconcentraten goed voor akkerbouw?

7


Door het verplicht scheiden van dierlijke mest op overschotbedrijven groeit het aanbod van mineralenconcentraten de komende jaren. Deze ingedikte dunne fractie bevat vooral stikstof en kali. Voorlopig kan het geproduceerde concentraat van erkende verwerkers als kunstmestvervanger in de mineralenboekhouding gezet worden. Onderzoek laat zien dat de stikstofwerking gelijk is aan die van kunstmest. Voor de emissiearme toediening is speciale-loonwerkers-apparatuur nodig.
Is dit product geschikt voor grootschalig gebruik in de akkerbouw? En wat mag het dan kosten?

Laatste reacties

 • henk fledderus

  hoe wordt dit consentraat verwerkt? en met wat voor hoeveelheden?
  kan het gespoten woden net als vloeibare kunst mest?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik heb even een link voor je opgezocht
  www.hei-heg-hoogeind.dse.nl/.../precisie_bemesting.htm
  De meeste loonwerkers in deze omgeving werken met spaakwielbemesters bij mineralenconcentraat en/ of vloeibare kunstmest. In het verleden werd vaak de spuit gebruikt

 • henk fledderus

  dat is een mooi stukje informatie, thanking you gerrit

 • Çim Tohumculuk
  Bedrijf

  Beste Henk Fledderus, ik heb jullie (met Gerrit Coppens)dialoog gevolgd. Het frustrerende van het geheel is dat er kant en klaar uitstekend werkende producten voorhanden zijn, geproduceerd in Turkije, volledig goedgekeurd door Ministerie van Agricultuur in Turkije, wachtend op reactie om export en 'vergunningen', echter Wageningen en de andere instanties schijnen het erg druk te hebben met andere zaken dan Biologisch telen. De producten worden hier in Turkije met groot succes gebruikt, omdat de producten niet alleen de gewassen structuur verbeterd, maar ook nog de eventuele eerder gebruikte chemische middelen 'opruimt', en zelfs bewezen is dat radio activiteit wordt omgezet naar radio passiviteit. Tegenwoordig stelt Turkije ook hogere eisen aan biologisch geteelde groenten en fruit, en dat ligt aan het feit dat men ook hier milieubewust denkt, vooral op het import en export gebeuren van groenten en fruit, vanwege de hoge eisen die Europa stelt. Als ik dan deze agrarische dialogen doorlees denk ik dat men in NL toch langzamerhand weer aan chemische bestrijdings en mestmiddelen gaat denken.
  Hopenlijk zullen we binnenkort van Wageningen iets vernemen, en kan in Nederland een doeltreffend en adequaat middel worden geintroduceerd.

 • Aad Baars

  Wageningen is vooral een inkomen gerichte universiteit aan het worden Atlantis. Voordeel is dat je gewoon alle onderzoeksresultaten die je wilt hebben kan kopen. Zo doet syngenta/monsanto/basf/bayer het tenminste

 • zie website KUMAC Deurne voor Min Concentraat

 • mtsmesken

  ik denk dat dit product zeker wel een aanvulling kan zijn ,aangezien fosfaat in de akkerbouw de beperkende factor is. dus stikstof en kali graag gelijk, en fosfaat zo laag mogelijk. prijstechnisch zal de markt vanzelf uitwijzen, dat is een spel van vraag en aanbod.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.