Wat vind jij ervan?

Extra open avonden CAH

19


CAH Dronten organiseert extra open avond

Ben je klaar met je examens, maar twijfel je nog welke studie je vanaf september wilt gaan volgen? Komt dan naar onze extra open avond op dinsdag 3 juli a.s. je kunt dan gelijk kennis maken met ons nieuwe schoolgebouw. Steeds meer studenten kiezen voor deze kleinschalige hogeschool. De CAH Dronten heeft opleidingen op het gebied van paard, kleine (huis)dieren, de agrarische sector, techniek, of agrarische bedrijfskunde. Het programma duurt van 19.00-21.15 uur.
Bezoekers van de extra open avond kunnen niet alleen kennismaken met het studieaanbod aan de hogeschool, ook kunnen ze kennis maken met het nieuwe complex. Het hogeschoolgebouw met uiteenlopende onderwijs- en verblijfsfuncties is geïntegreerd in een ‘tuinbouwkas’ met een zeer innovatieve klimaatbeheersing. Het gehele ontwerp realiseert daarmee een volstrekt unieke duurzaamheidsprestatie, zowel op het gebied van energie, bouwmaterialen en reststoffen als op het gebied van leefklimaat.

De studies aan de CAH Dronten zijn zeer gevarieerd, maar ze hebben één ding gemeen:
de aansluiting op de praktijk van je toekomstige baan. Dinsdagavond 3 juli zijn er voorlichtingsrondes over Hippische bedrijfskunde, Agrotechniek en management, Voeding en gezondheid, Dier en gezondheidszorg, Bedrijfskunde en agribusiness, Agrarisch ondernemerschap, Dier- en veehouderij, Tuinbouw en akkerbouw, Financiële dienstverlening agrarisch of International Food Business en onze hbo Master Agribusiness Development. Natuurlijk zijn er ook studenten aanwezig om over hun ervaringen en het studentenleven te vertellen. Zij verzorgen ook rondleidingen over de campus en door het nieuwe schoolgebouw.

Heb je nog geen definitieve keuze gemaakt en ben je geïnteresseerd in één van de studies van de CAH Dronten kom dan 3 juli langs! De open avond begint om 19.00 uur in het restaurant van de CAH Dronten aan de Drieslag 4 te Dronten. Als je je van te voren opgeeft (tel. 088-020 6000 of via info@cah.nl) krijg je het programma toegestuurd.

Voor vragen of meer informatie plaats onderstaand een bericht.

Laatste reacties

 • DeHaaij

  als je als loonwerker zoiets insteld kan je mischien wel een aangepaste regelgeving (zoals vrachtwagen chauffeurs) voorkomen.

 • ruben.ottenschot1

  Ik denk dat je hier tegen een zeer been schopt Monica, te weten dat loonwerkers vooral het moeten hebben van het maken van uren. Daarnaast is ook vaak dat tegen de avond, mensen de dagploeg wel eens vervangen als bijverdienste zoals scholieren.
  Ik ken overigens geen enkele branche waar met machines gewerkt word, waar het percentage schade vele malen lager licht.
  Uiterard ontken ik niet dat iemand slaap nodig heeft, maar als het om een of twee nachten per jaar gaat?

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Monica, schijnbaar is de betreffende loonwerker bij jou in het durp tamelijk associaal, wanneer hij midden in de nacht toeterend langs rijdt. Hier doen ze dat zelfs overdag niet, maar steken ze wel steevast hun hand op; èlke keer wanneer ze passeren!
  Beetje serieus/groot/professioneel loonwerkbedrijf draagt er zorg voor dat hun werknemers niet te vaak, te lang doorwerken. De machines mogen wel blijven draaien, maar de machinisten horen hun rust te nemen. Echter is het in sommige gevallen niet altijd te vermijden ookal heb je back up werknemers.
  Probleem waar ik als ondernemer zelf wél mij mateloos aan kan irriteren, is wanneer er tot 17.00 als loonwerkbedrijf in de bouw gewerkt wordt, en dat het agrarisch loonwerk dus 'er achteran' kan/mag. Dus pas om 17.30 of 18.00 kunnen beginnen met persen, grassen etc etc, dan rond middennachten of nog later klaar zijn en dan kan je midden in de nacht je kuil nog eens staan af te dekken in donker. En je moet dan niet denken dat je buurvrouw je komt helpen hoor!

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Helaas denk ik niet dat dit zo werkt... onze loonwerker heeft voldoende personeel en kan dus op gezette tijden een wisseling van de wacht laten plaatsvinden.
  Het is voor de agrariërs die allemaal in 3 á 4 dagen tijd hun gras of mais ( of ander product ) naar huis willen rijden ivm weer omstandigheden gewoon een MUST dat die trekkers aan de gang blijven... iedereen wil droog gras in de kuil. Daar moeten wij het mee verdienen.
  Dus het stil zetten van loonwerkers trekkers is absoluut geen optie denk ik.
  Het is de verantwoording van de loonwerker om te zorgen dat er fris personeel op de machines zit... en ik kan alleen maar in mijn handen klappen dat dat bij onze loonwerker zo is. Natuurlijk zie ik in de buurt wel eens andere situaties...niet goed, maar ik ga er toch van uit dat ook die loonwerkers hun best doen om geen stukken te rijden en zo veilig mogelijk te werk gaan.
  Zij kunnen zich ook geen grote kostenpost door schades/ongelukken permitteren !
  Op dergelijke dagen heb ik er geen moeite mee dat ik bij ons op de polder nog machines hoor werken ( de hele nacht door )... vaak hebben wij het zelf ook zo vreselijk druk gehad dat ik toch wel kan slapen als ik het bed zie.
  En sorry, maar ik heb geen medelijden met burgers die in het buitengebied komen wonen. De lusten, maar ook zeker de lasten moeten ze voor lief nemen !
  Dit laatste... ik spreek uit ervaring. Onze (burger) buren hebben last van onze melkstal, en van de loeiende koeien ! Elke keer milieudienst en dergelijke op het pad.
  Ik ben dus geen voorstander van "plattelands woningen" .
  Groetjes Minouche

 • Ik ben een hardwerkende knecht geweest en houd van het werk op de boerderij. En zeker geen achtse stadse geutendrieter! Dus ik snap als geen ander dat het inkuilen ontzettend belangrijk is vooral droog). Maar tussen 12 en 6 heb je ook te maken met dauw en maak je mij niet wijs dat het dan nodig is. vanmorgen om 6 uur was desbetreffend bedrijf klaar, om 9 uur regent het nog niet. tuurlijk zijn wij geen weermannen en kan je niet op de minuut plannen of het gaat regenen. Maar er zijn echt loonwerkersbedrijven waar alle klanten netjes bedient worden tot een uurtje of 12 of zelfs eerder. En dit is geen eigenbelang. Want ook de scholiertjes die bijverdienen hebben een dag school gehad. Dus zij moeten ook ergens een keer slapen. En één keer is natuurlijk geen probleem. Maar dit is een herhaaldelijk terugkomend tafereel.
  Het is zelfs zo dat wij de buurman helpen met balen opsteken, 450 op een avond waarop de temp nog niet onder 30 graden komt, dat is geen hobby, maar je wil elkaar graag helpen en hebt veel respect voor de man. Dus een kuil afdekken hoort ook bij de opties van hulp, maar zonder slaap te hebben gehad is daar geen energie meer voor.

 • henk fledderus

  @ hoeve bouwlust dat is vast de rust ruimte en vrisse lucht van het platte land waar iedereen van droomd. vroeg uit bed over het smalle landweggetje de stront lucht inrijden ..
  Mijn ervaring met en als loonwerker is dat het iets anders zijn dan moderne slaven drijvers.
  er is een boel werk dat in korte tijd gebeuren moet en soms moet dat 24 uur door en een week lang. zelf kon ik altijd redelijk goed zonder slaap maar dat kan niet iedereen, zoals hoeve bouwlust zegt een loonwerker kan zich niet perimenteren schade te rijden of een rechtzaak op de hals halen vanwege ongevallen.
  vanuit eigen ervaring vind ik dat er meer ongevallen gebeuren bij dag dan bij nacht. wil men overdag nog wel eens er voor langs of inhalen, savonds en snachts word men al wat wijzer.
  nou moet ik zeggen dat monica zeker een punt heeft. als er ergens een hakselaar tekeer gaat, en die krengen hoor je kilometers ver dan verwens je ze wel eens.
  wij werkten met een bietenrooier met ZEER duiderlijk achteruit rij alarm. als je smorgens om 6 de kopakkers aan haald van een 2 hectare perceel dat tegen de nieuwbouw aan ligt en alle kindertjes zijn wakker dan maakt u geen vrienden.
  hier zal een goede planner op het loonbedrijf een uit daging zien en een goede monteur op het loonberijf er een schakelaartje tussen zetten.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik herken het probleem van Monica niet. Wel als ik twintig jaar terug in de tijd denk. Toen werd er vaak tot diep in de nacht doorgereden tijdens de maisoogst. Vaak ook met jonge knulletjes die maar amper boven het stuur uitkwamen en slecht verlichte karretjes die enkel tijdens de mais het asfalt zagen. Heden ten dage draait men in twee weken meer hectaren mais in de kuil dan twintig jaar geleden in een maand. Machinepech daargelaten, is het voor de loonwerker nu gemakkelijker plannen dat hij om elf uur 's avonds naar huis kan omdat hij bij desbetreffende klant klaar is.

 • vofnagel

  Het ligt óók vaak aan de boer. als de loonwerker eerder kan komen met bijv. kuilen dan belt die boer. óók niet van het kan eerder

 • chapeau voor deze loonwerker, een goed voorbeeld!

 • Gerd-Jan

  vofnagel, wat is dat nou voor onzin?! Een boer heeft ook liever dat het om 10 uur klaar is dan om 12 uur.

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij hebben altijd goed contact met onze (vaste) loonwerker, als het eerder kan bellen we... maar dat lukt dan ook niet altijd. En er zijn ook boeren die meer Ha's maaien dan ze hebben gemeld bij aan loonwerker en loopt zijn planning weer uit.
  Zo kunnen we natuurlijk naar elkaar blijven wijzen, het moet een samenspel zijn van beide partijen !
  Goed overleg, duidelijke afspraken. Calamiteiten daar gelaten.
  Maar ik blijf erbij dat een avondklok niet gaat werken, dan krijgen ze in sommige gevallen gewoon het gras niet allemaal weg op tijd...voor de regen of iets.
  Goede personeelsplanning is cruciaal. Maar dan moet je die weer voldoende hebben.
  Moeilijk punt, leuke discussie !

 • vofnagel

  Zal het nuanceren ..uit betrouwbare bron. dat je het gras bijv. een dag eerder droog heb en dan niet overleggen met loonwerker of hij dan eerder wil beginnen. Omdat hij al besproken is voor die dag later.ik praat in dagen en niet in uren dan kan de loonwerker zijn planning beter spreiden.sorry voor de onrust.

 • gerrit coppens
  Panellid

  In gras zit denk ik niet zo veel schuifwerk. Er zijn bedrijven die 's morgens maaien en dezelfde dag kuilen. Het meeste gras gaat er op dag twee of dag drie in. Bij extreem heet weer kan ik me voorstellen dat men probeert het gras eerder bij elkaar te krijgen en daardoor druk op de loonwerker legt om eerder te komen. Te droog gras is lastiger kuilen

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Mensenkinderen. Tis toch in elke tak van sport: Failing to plan = planning to fail!

 • jstut

  Soms kan je een gewas dagen lang laten staan als het weer super is. Maar de oogst moet soms gestolen worden tussen de buien door. Ook de graanoogst moet soms gestolen worden bij te veel wisselvallig weer. Maar ook bij goed weer is er voor ieder gewas een optimaal oogst tijdstip.
  Graan kan te vochtig zijn dan krijgt men droogkosten berekend van de graanontvanger, maar graan kan ook te droog zijn dan heeft men te weinig gewicht en kost het ook geld. Als de oogstwerkzaamheden bij veel wisselvallig weer moeten plaats hebben is er ook vaak te kort capaciteiten met de oogstmachines en iedere boer wil toch dat zijn gewas dan van het land komt. Het dag en nacht doorwerken heeft vaak meerdere oorzaken. Mijn opa zijn gezegde was een gewas is vaak maar eenmaal op zijn best, zorg dat je er dan bij bent want de kans is groot dat je het nooit meer goed binnen krijgt. Gelukkig kunnen wij het weer niet regelen vertelde hij er dan altijd bij, want dan zou er iedere dag oorlog in de polder. Meer rendement bij goed weer is voor iedereen anders zal ik maar zeggen.

 • Wijnand Hogenkamp

  Ik verwacht van een goed loonbedrijf dat hij zijn personeel in ploegendienst laat werken om veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. En wat betreft de nachtrust? Bij het wonen op het platteland horen lusten, maar ook lasten, zoals af en toe wat lawaai en af en toe een geurtje.

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  @wijnand, zo is het maar net !
  Helemaal mee eens.

 • marjanschaftenaar

  Bij ons valt het heel erg mee met nachtelijke herrie. Wat ik wel vervelend vind is dat onze straat (30 km gebied) gebruikt wordt als race circuit en de koffiekopjes regelmatig staan te trillen in de kast. Grote mest combinaties passeren met een kilometertje of 40 door de straat waar regelmatig kinderen fietsen, lopen of de straat oversteken.
  Heb helemaal niks tegen trekkers, luchtjes of een keer een beetje herrie van een dorser/hakselaar maar heb wel moeite met het lompe gedrag van sommige trekker rijders.

 • Boerhoes

  Dat er veilig en verantwoord gewerkt moet worden op en om de velden staat buiten kijf. De rest van de overlast is een kwestie van omdenken: bedenk dat het erbij hoort, dat het geen 365 nachten van het jaar betreft, dat jij niet op die trekker zit en draai je nog eens lekker om..... En stel vrijwillig een eigen avondklok in, ga wat vroeger of meer op stok als je ziet dat het graan rijp is, de mais klaar of het gras gemaaid, want dan weet je dat er waarschijnlijk wat rumoerigere nachten met minder slaap aan komen.....Een slimme meid is daar op voorbereid.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.