Wat vind jij ervan?

droogzetter

21


Een collega komt met melk om te testen. Hij heeft een koe die 2 maanden terug heeft gekalfd.4 maanden geleden drooggezet met orbenin dry cow na een dag of 3 testen we de koe met de delvo test of er nog droogzetter in zit. Nu neem ik 2 monsters een pure en een meng- monster. De pure test helemaal paars en het meng-monster goed. na nog een paar dagen wachten weer testen op de zelfde manier met....hetzelfde resultaat.
Dit gaat nu dus al 2 maanden zo. Hij heeft betaald advies ingewonnen en die zeggen nee apart houden de melk. Ook de melkfabriek zegt dat en bij de melkfabriek laten testen en bij collega's etc. van alles geprobeerd tot nu toe testen geven steeds dezelfde uitslag
Wat nu...?.koe geeft heel veel melk wat je steeds moet weggooien.

Laatste reacties

 • Dolman

  Misschien toch maar eens even advies inwinnen bij Pfhizer hoe het zit met de wachttijden.

 • [quote user="Dolman"]
  Misschien toch maar eens even advies inwinnen bij Pfhizer hoe het zit met de wachttijden.

  [/quote]Ben benieuwd of meer mensen dit probleem ondervinden met orbenin dry cow.
  En ook of er mensen zijn die de wachttijd overschrijden met andere middelen. Klopt de wachttijd niet? of is er zoveel antibiotica gebruikt dat dat langer duurt voordat het is uitgewerkt? (dubbele dosering bijv.), wat zegt de dierenarts? die schrijft toch medicijnen voor, zou precies kunnen vertellen wat er in bijzondere gevallen aan de hand kan zijn. Zeker als verschillende testen dit uitwijzen.
  Heb pfizer gesproken over de wachttijd en schadelijke effecten van antbiotica na afkalven. Volgens een deskundige aldaar moet de wachttijd kloppen en kan na deze datum de melk gewoon gebruikt worden.
  Dat is dus heel raar, of het klopt niet met de wachttijden of er is iets vreselijk mis met gebruik van antibiotica waar nog veel onduidelijk over is.

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij gebruiken deze droogzetter ook, en hebben gelukkig nog geen last gehad van een dergelijk probleem.
  Als een koe b.v. een week eerder kalfd...zetten we na 3 dagen een delvo test in. Maar hier krijgen wij 9 van de 10 keer een positief resultaat, dat de melk dus WEL mee mag in de tank.
  Boven genoemd probleem is dus niet bij ons van toepassing.
  Wel heb ik ooit in een bijeenkomst van een veearts vernoemn dat de ene koe het spul erg in zijn lichaam kan houden en sommige koeien het een dag later bijna allemaal al kwijt zijn.
  Misschien ras of veestapel gebonden probleem ?

 • de afbraak, oftewel wachttijd heeft toch niet met de koe te maken maar met de antibiotica?
  Een minuscuul organisme dat door delen afgebroken wordt? en dat kan per antibioticasoort verschillen hoelang dat duurt? heeft die koe daar dan invloed op?
  wat mij logischer lijkt is bijvoorbeeld dat de bacterien waarop de antibiotica gericht zijn, minder gevoelig blijken voor het middel en dat het middel daarom langer 'overleeft'? of dat in sommige gevallen een dubbele dosering wordt gebruikt, bijvoorbeeld twee droogzetters of droogzetter plus bijspuiten en dat deze dubbele toediening een vertraagde afbraak oplevert?
  Wie weet wat waar is?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Zo maar een suggestie. Veronderstel dat een koe een kleine afwijking van haar chemische fabriek, de lever, heeft. Daar hoef de koe verder geen 'last' van te hebben, maar het kan mogelijk wel tot gevolg hebben dat bepaalde stoffen in het lichaam niet afgebroken en verwijderd worden

 • Zeker ook interessant gerrit. Ik heb de vragen voorgelegd aan een expert van de UU. Nu hopen op een duidelijk antwoord. Meeste is nog niet eens onderzocht.
  Wie heeft hier ook ervaring mee? zo benieuwd!

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Gerrit, was me 'net' voor. Onze praktijk ervaring is dat wanneer je dus een biochemisch probleem (zoals een slecht functionerende lever door bv Leverbotinfectie ??) je ziektebeeld én genezingsproces verstoord kan zijn.
  Naar mijn weten is dit tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen, maar de geleerden zeggen vaak dat hiervoor wel aanwijzingen zijn.


 • gerrit coppens
  Panellid

  @vofhagel, woon je soms in wat natter landschap? De leverbot die KnedoStables noemt heeft een zekere voorkeur in rivierenlandschap. Op hoge gronden zie je ze zelden

 • jstut

  Ha misschien nis het toch beter om weer eens na de regelgeving in Noorwegen te kijken op het gebied van antibiotica. Ik denk dat ondanks de kosten de manier van werken nog zo verkeerd niet is. Eerst bepalen of het nodig is dan pas gebruiken.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Leverbeschadigingen, aantasting of minder functioneren van de lever kan ook al voorkomen door (sporen van) schimmels op grasgewas, kuilvoeder, krachtvoeder, bodembedekking, water. You name it!

 • janskip

  een kennis van ons met een groot koppel koeien liep ook vast met soort gelijk probleem en via mestonderzoek kwam boven dat de toxines uit het lichaam slecht werden afgevoerd en dat ze op hoopte op gevoelige plekken en ook slechte bacterien gingen op dezelfde gevoelige plekken zitten zoals lever nier uier gewrichten etc, is sinds een aantal maanden begonnen met de FLORA TMR door de mengwagen heen te mengen en bij verse koeien puur te verstrekken en zijn hele koppel fleurde op celgetal naar beneden, weerstand omhoog en zelfs bij uierontsteking en baarmoederonsteking spuit hij dit spul nu zelfs in de baarmoeder en kwartier
  Hij was er erg positief over en gebruikte veel minder antibiotica

 • Kristof Van Hoye

  de melk eens laten testen op gisten en schimmels. sommige produceren AB zoals penicilline, tetracycline etc.
  @janskip: ik ken iemand die op die manier zijn kind bijna is verloren nadat het ongepasteuriseerde melk dronk uit eigen tank doordat de koeien in de uier werden ingespoten met een dergelijk probiotisch mengsel. die TMR broeiremmer hoort in de mengwagen en niet in de koe. enig idee hoe snel bacteriën zich vermenigvuldigen in melk van 39°C? de jongen kan het gelukkig nog navertellen. laat het ons houden bij: ondoordacht en oneigenlijk gebruik van AB en niet-AB is even gevaarlijk.

 • janskip

  kristof dit TMR mengsel word ook in de humane sector gebruikt en is ongevaarlijk

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Een uitbeenmes is ook tamelijk ongevaarlijk, maar je kunt jezelf er aardig mee in de vingers snijden.

 • janskip

  daarom zei ik ook ongevaarlijk ipv tamelijk ongevaarlijk maar deze discusie leidt nergens toe dus hiermee sluit ik hem helaas af als er geen betere in breng is.

 • vofnagel

  Dank voor alle reacties.ik heb het doorgegeven. en aangeraden alles zelf te lezen. heb hem aan de telefoon gehad. en hij zei dat de melk weer is getest en eindelijk goed is.

 • Aad Baars

  jstut , we zouden inderdaad eens aandachtig moeten gaan kijken naar de Noorse regelgeving.
  Alleen maar naar middeltjes grijpen om problemen proberen op te lossen lijkt handig maar voorkomen is beter dan genezen. monsanto/syngenta/bayer/basf heeft hele leuke spullen die absoluut veilig zijn maar wel dodelijk zijn bij verkeerd gebruik.

 • Alette

  @vofnagel, fijn dat het eindelijk goed is. Heeft hij nog iets veranderd wat betreft voeding of medicijnen bij de koe? Of is er toch iets uitgewerkt?

 • jstut

  Wat een mooie discusie, Schimmels maken groeiremmers (toxines) aan bij een te veel aan schimmels in het voer of in een gewas, in het gras of in de mais kunnen deze in groot gevaar opleveren voor de gezondheid van onze koeien, Wij gaan er vaak te gemakkelijk mee om. Zijn vaak te lui om even die slechte plekken bij het voerladen er uit te gooien. Maar wij vergeten dat als wij voer gemengt voor de koeien rijden deze koeien de slechte dotte er niet meer uit kunnen zoeken. Ook het toevoegen van graszaadhooi voor wat meer prik is niet zonder risico. In de meeste graszaadhooi soorten zitten vaak veel schimmels, vooral clostridium is vaak zeer veel aanwezig. Deze schimmels gaan in een wat vochtig mengsel al gauw groeien en veroorzaken broeien aan het voerhek. Dit verhoogt in een snel tempo de hoeveelheden schimmels die in de koeien komen. Prik toevoegen via graszaadhooi is volgens mijn toch afteraden. Men denkt prik is goed maar maar door de schimmels en de broei is er algauw een terug gang in de opnamen van het TRM mengsel. Of wel het paard achter de wagen spannen. Beteren optie`s zijn Luzerne, koolzaad of roodzwenkgras. Voor het nutraliseren van de schimmels, die toch altijd wel aanwezig zijn, zal ik altijd Koolstof blijven gebruiken in mij TRM rantsoen. Het verlaagt niet alleen de eiwit behoeft van de koeien, (kost minder) de mest wordt beter en de afvalstoffen van de schimmels worden genutraliseerd. De gezondheid van de koeien neemt snel toe wat direct af te lezen is in een lager celgetal in de melk. Let wel op dat je de goede Koolstof koopt niet allen koolstof is GMP waardig. Verder is het een goedkoop middel dat ook nog hardere klauwen geeft is mijn ervaring. Ik zeg maar zo wat mag een pond gezondheid kosten?? Rendement van een gezonde koe met meer weerstand is niet uit te rekenen.

 • vofnagel

  Beste Gerrit,
  Beetje late reactie...
  Ik kom van oorsprong uit natter gebied en wel Eemland (Bunschoten). Zit nu sinds 2 jaar in de Drentse hooglanden (Beilen)
  Het is dus mijn collega uit mijn oude omgeving.

 • vofnagel

  Voor zover ik weet heeft hij alles hetzelfde gehouden...

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.