Wat vind jij ervan?

Stop op aantal varkens?

16


In de Peelregio willen bewoners en milieugroepen pas deelnemen aan de projectgroep 'De Peelhorst' als er een stop wordt gezet op het aantal varkens in de regio. De bewoners en milieugroepen hebben het idee dat hun belangen ondergeschikt zijn aan die van de vee- en vleessector. Ze willen een groei van de veestapel voorkomen en vinden dat daar geen uitgebreid overleg tussen gemeenten en provincie voor nodig is.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de varkensstapel de afgelopen 10 jaar met 20% is gegroeid. Ook zou de Peelregio de hoogste veedichtheid van Europa hebben. Het toenemend aantal dieren wordt beschouwd als een verdere aantasting van milieu, landschap, leefbaarheid en volksgezondheid.


Bron: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasland/11261038/Eerst-stop-op-aantal-varkens,-dan-praten.ece?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Tot zoverre ik weet moeten alle bedrijven steeds groter worden om rendabel te zijn. Heeft zo'n groep dan het recht om een halt toe te roepen? Wat voor gevolgen zou zoiets hebben voor de sector? Of zou de balans werkelijk weg zijn en er ontzettend veel overlast zijn in de regio?

Of is het toch 'Je bent er zelf gaan wonen, je past je maar aan'?

Laatste reacties

 • rdronald

  In Nederland worden wij gedwongen groter te worden, het is groter worden of stoppen. Elk jaar komen er maar wetten en regels bij zodat de uitstoot en het welzijn van de varkens steeds belangrijker wordt en strenger wordt. Terwijl de dieren in Nederland in de intensieve veehouderij het een van de beste landen ter Wereld is waar de dieren de meeste ruimte hebben en welzijn. ALs deze regeltjes en wetten steeds maar strenger worden , is dat steeds kostprijsverhogend. Wegens alle regels en wetten m.b.t. 2013 waar alle varkensbedrijven in Nederland aan moeten voldoen is het stoppen of doorgaan daardoor moet je vaak groeien anders is de investering hier vaak te groot voor. Er zullen er veel stoppen en de grotere blijven bestaan. Al met al is er maar 1 probleem. Wij moeten concurreren tegen de wereldmarkt, deze weg loopt dood want de consument in de winkel is niet bereid om meer te gaan te betalen voor een stukje vlees. Of de retail maakt teveel winst. ONdanks dat nu de kostprijs maar steeds verhoogd wordt. Lees Commissie van Doorn maar eens waar het naartoe zal gaan. ONdernemers zullen vaak groeien omdat ze gedwongen worden omdat de consument niet bereid is om meer te betalen is reden 1 kan, 2 men wil geen verbreding gaan doen, ,3 bedrijfsgrootte is te klein bijv 200 zeugen of 1000 vleesvarkens. Megastallen bestaan niet want niemand weet wat een megastal is. De gezondheid en welzijn en ammoniakuitstoot van nieuwe bedrijven of grote bedrijven zijn net zo goed of beter als in huidige bedrijven want dat moet van de wet. Diegene die dat zegt dat zijn vaak burgers die geen verstand hebben van hoe het nu daadwerkelijk in de sector aan toe gaat. Dus aan alle burgers die niet snappen waarom er uitgebreid wordt en wat er met het dierenwelzijn gebeurd en alle eisen en wetten en regels m.b.t tot grotere bedrijven / uitbreidingen zie commissie van Doorn en ga eens naar zichtstallen en verdiep je in de sector en luister niet naar alle waanzin die in de media worden gebracht en geroepen wat vaak opgeblazen onzin is. Samen zullen burger en de keten van productie tot retail er aan uit moeten komen dat bedrijven niet groter hoeven te worden maar een normale bedrijfsgrootte en dat wij ondernemers ook kunnen blijven investeren in betere omstandigheden voor mens dier en milieu. Zolang de marge zo klein is als nu voor de ondernemer zullen bedrijven maar groter en groter worden en dat is niet omdat de meeste het willen mischien sommigen wel maar iedereen is anders en je hebt er altijd bij die apart en anders zijn maar dat is overal er zijn altijd uitzonderingen.

 • Aad Baars

  Ook jouw zinnen worden groter rdronald de laatste is zelfs 53 woorden zonder leestekens.Dan is het echt niet meer te volgen !
  De consument is koning en ik denk dat de trend zal worden dat er weer buurtsupertjes in het straatbeeld terugkomen die hun lokale producenten een eerlijke marge geven zolang de producten maar voldoen aan de verwachtingen van de burger. De vraag naar Diervriendelijk zal alleen maar toenemen zolang er gruwelijke verhalen in de samenleving rondgaan. Laten we de lidl/aldi/emta de bewuste Nederlandse consument van deze producten voorzien of gaan we werken aan het best haalbare op het gebied van duurzaam/dierwelzijn ?

 • Alette

  Aad, daar gaat het hier niet om. In dit geval probeert de burger een stop toe te roepen, met alle gevolgen van dien! Er gaan al zoveel boeren bedrijven over de kop....
  Wat rdronald ook al zegt, de marge is klein en bedrijven móeten wel groeien om rendabel te blijven. Het gaat hier niet om dierenwelzijn, maar om de boeren zelf, om het bedrijf! (met grote aantallen op een groot oppervlakte kan het bijvoorbeeld al erg goed zijn voor de dieren, en ja, dierwelzijn gaat verder, dat weet ik ook.)

  Hoewel, als je dit leest dan moet er toch ergens begrip zijn. Maar misschien niet in deze regio... : http://www.boer-en-co.nl/images/stories/PDFs/Artikel_Stedeling-Varkenshouder.pdf

 • Aad Baars

  Alette,de eeuwige strijd tussen de veehouderij en de burger zal altijd blijven doorwoekeren. Het is erg modern om je voeding in een andere streek/land te laten produceren . Dan het je niet de overlast en vervuiling maar wel het gemak van een lage prijs. Onze exportlanden waren in het verleden heel blij met het varkensvlees dat wij voor hun produceerden maar dat afzetkanaal kan zomaar wegvallen als de buitenlandse consument de negatieve berichtgeving als waarheid gaat aannemen. De mensen in de Peel schaden de Nederlandse economie met hun protesten en zouden aan verhuizen moeten denken! Probleem is dat ( net als bouwen in de uiterwaarden ) dat ze lekker goedkoop woonden in een streek met een kleine veestapel en nu de waarde van hun bezit achteruit gaat . Als dan ook nog de overlast toeneemt kun je je huis niet meer verkopen voor een hoge prijs.
  Je kan dan kiezen voor het protest maar kan ook de sector/overheid proberen af te persen.
  Veel negatieve berichten kan de Veehouderij ( groot economisch belang !)niet meer hebben dus zullen de Echt vervelende personen snel een oprotpremie krijgen ( achter de schermen )
  We moeten wel de manier van produceren aan deze tijdsgeest aan gaan passen aangezien we anders gezamelijk ten onder kunnen gaan . Meegaan in het opschalen ( gigastallen ) omdat de prijs van vlees schandalig laag gehouden wordt door de supermarkt of lekker vlees op een scharrelboerderij verkopen aan dagjesmensen en kleine streekproduct( web)winkels . Aan de Veehouder de keuze !
  Kijk in The USA wat onze toekomst hier gaat gaat brengen. Daar is het in de veehouderij volledig mis gegaan. De voedingsindustrie is gericht op overconsumtie, Vraag(vraat) creeren bij de consument in plaats van voeding geven om de bevolking gezond te houden. Op de gigaveehouderijen werken alleen nog maar mexicanen en er is geen droog brood meer te verdienen voor de veehouder. Als je smeekt om 0.01 dollar opbrengstverhoging krijg je gelijk een maand geen order meer .Veehouder = schoothondje
  De supermarkten hebben het hier al goed voor elkaar en laten al bijna geen winstmarge meer voor ons als Land en Tuinbouwers over.

 • Alette

  Aad, zulke dingen gebeuren helaas vaker. Dit is meer een discussie over brandveiligheid dan het aantal dieren in een stal lijkt mij. Dit gaat om 1900 dieren, zónde en vooral super zwaar voor de eigenaren. Maar de grensgetallen die zijn vastgesteld liggen tussen de 7000 en 10000.

 • rdronald

  Inderdaad dit heeft niets te maken met bedrijfsgrootte want er zijn bedrijven die veel groter zijn. Brandveiligheid heeft dit inderdaad te maken en alarm.

 • Aad Baars

  Een stalbrand in een gigastal zal never nooit geheel voorkomen kunnen worden. En er bestaan geen brandweermensen die hun leven op het spel zetten voor varkens. Er is wel degelijk verschil tussen 450 en 4000+ verbrande dieren aangezien de verzekeraars een vertienvoudiging van het risico in de premie zullen verwerken. Bel voor de hoogte van de premie voor de gein eens naar Unive . Deze verzekeraar ziet het wel zitten om 10 kleine stallen waarvan er soms een afbrand te verzekeren maar nemen geen onnodig hoge risico's met een gigastal.

 • arjan hendriks

  Beste aad, De ondernemer maakt zelf wel uit als die premie te betalen is, daarvoor hoef je niet naar unive te bellen!! UIt al je reacties die je plaats blijkt steeds meer dat je een niet al te grote voorliefde heb voor varkens/varkenshouders (en dan druk ik me heel voorzichtig uit) als je niks met varkens hebt kun je beter voor dit onderdeel van boerderijconnect uitschrijven en je energie in je eigen bedrijf stoppen en niet de boel voor ons te vervuilen met heel vaak sugastieve en onjuiste feiten gr

 • Aad Baars

  Beste Arjan,
  Ik werk samen met Biologische Varkenshouders die gewoon genoegen nemen met de inkomsten van een kleinschalig bedrijf . Ik vind Varkens hele bijzondere Dieren en heb veel mooie resultaten met mijn Volspectrumlicht , daglichtkoepels en Darmfloraversterkende effectieve microorganismen. Dat ik denk dat het onverstandig is om alleen maar groter te gaan met alle risico's vandien wil nog niet zeggen dat ik mijn mening niet mag geven . De Consument is trouwens Koning en zal waarschijnlijk niet eens het vlees uit een gigastal willen kopen. Over welke onjuiste 'Feiten' heb je het eigenlijk? Groet terug!

 • rdronald

  Natuurlijk mag je je mening geven Aad maar jouw bewoordingen als gigastal etc slaat nergens op want niemand weet wat een megastal / gigastal is , het is de maatschappij die zich keert tegen het groeien van bedrijven omdat de consument niet meer wil betalen voor zijn vlees maar wij wel steeds moeten investeren in het bedrijf om aan de wensen van de klant te voldoen. Door uitbreiding kun je beter concurreren en het hoofd boven water houden. De maatschappij dwingt ons. De toekomst zal het uitwijzen of consument wel meer wil betalen zodat wij niet hoeven uitbreiden maar wel aan de wensen van de klant kunnen voldoen. Tot die tijd heeft jouw mening denk ik weinig toegevoegde waarde op dit forum en ik zal niet de enige zijn. U heeft gewoon een andere kijk en manier van denken van dieren houden en bedrijfsgrootte. Dat is mooi maar bewaar die mening dan voor uzelf of verdiep u er in hoe het nou daadwerkelijk in de sector aan toe gaat en niet wat allemaal in de media wordt opgeblazen.

 • koeboertje

  rdronald
  De maatschappij dwingt ons , zeg je om uit te breiden, maar het is juist die maatschappij die zijn afkeer tegen schaalvergroting heeft,verklaar je eens nader hoe je de maatschappij ziet, dat zijn dus ook je naaste "burger buren"

 • rdronald

  Inderdaad dat zijn onze naaste burger buren. De maatschappij dwingt ons doordat ze niet meer willen betalen voor het vlees of de Retail pakt teveel marge zodat wij met de huidige / vorige bedrijfsgrootte het niet vol kunnen houden vandaar de uitbreiding. Dus de burger wil alles maar de consument is diezelfde burger en die wil niet meer betalen of de retail pakt teveel marge waardoor wij ondernemers teweinig ontvangen. Als het aan mij ligt hoeft uitbreiding niet plaats te vinden als ik mijn boterham kan verdienen maar dat is dus het probleem snap je koeboertje?

 • rdronald

  Mischien zo duidelijker: de wet en regelgeving zorgt voor kostprijsverhogend waardoor wij moeten uitbreiden omdat de opbrengstprijs er niet tegenoverstaat en de wet en regelgeving hangt de maatschappij achter / aan vast. De burger klaagt over stankoverlast - wet en regelgeving zegt luchtwasser erop dus wji doen dat en wat krijgen wij ervoor betaalt : helemaal niets dus de maatschappij is de wet en regelgeving bij wijze van.

 • Wulfert

  IK las vandaag gemmend wordt dat de maatschappij ons dwingt. Dit is terecht. Maar we moeten ons wel realiseren dat door de dwang wij met verlies moeten werken. Door dwang van bovenaf moeten we investeren, waardoor wij genoodzaakt zijn in capaciteit uit te breiden en vervolgens gedwongen zijn om te produceren. Hierdoor is er geen sprake meer van een varkenscyclus, waardoor de opbrengsten veel te laag zijn en niet kunnen herstellen.
  De enige manier om hier uit tekomen is onszelf de dwang op te leggen dat we dit niet willen omdat we als varkenshouders hieraan te gronde gaan.
  Groet,
  W Druijff

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.