Wat vind jij ervan?

Zelf starten of overnemen

7


Ik als jonge boer ben benieuwd naar jullie reactie's of zelf starten van een bedrijf in Nederland wel mogelijk is of dat er beter in het buitenland met weinig geld iets overgenomen kan worden om dat verder uit te bouwen. In welk land kan dat dan het beste? Graag ben ik benieuwd naar jullie reactie.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ga je alleen, of heb je een partner? Ben je en je partner gevoelig voor taal? Wat voor klimaat bevalt je het best?

 • henk fledderus

  Petrah er zijn een boel positive dingen in Nederland. een goed klimaat en grond goede infra struktuur, relatief korte aan en afvoer lijnen, goede machines, over het algemeen bereidwillege dealers-constructie bedrijven. dat is wat waard. als je relatief ver weg gaat en een goede band met je familie hebt is dat ook iets om in je achterhoofd te houden. telfoon en computer helpen hier mee en zijn meestal goed betaalbaar. maar de simpele dingen ga je missen. met pa een grolsje drinken met de rug tegen de stal na het kuilen..
  Daar tegen over staan de zaken als betutteling en regelgeving die in nederland alleen maar erger schijnt te worden, ben je bereid je bedrijf op te zetten in een plaats waar wetten en regels je steeds meer beperken. is dat een uitdaging of een frusteratie.
  Ik ben zelf naar Australie vertrokken met mijn nederlandse vrouw, mijn idee was om hier een farm te kopen. er klinkt weinig beter dan met 400 pk je eigen 3000 hectare farm inzaaien.
  het is iets anders gelopen, ik ben geen farmer en heb daar weining spijt van. Gouden bergen met diamanten puntje kunnen best wel eens geel zand met vogelstrond zijn als je dicht bij komt.
  land kost ongeveer $3300 per ha hier als ik het goed heb dat gaat uiteraard hand in hand met de potentiele opbrengs.
  Mocht je ergens heen willen gaan zorg dat de factoren die je niet beinvloeden kan goed zijn. grond soort klimaat sociale structuur om je heen, zorg dat waar je ook heen gaat jij en je eventuele partner/kinderen daar met plezier wonen en intergreer. een anderland gaat niet in eens veranderen om dat jij er woont.
  good luck

 • jstut

  Petrah, heb je wel eens naar de verhalen van de Familie Mocking gekeken in Noorwegen. Hij is ook lid van Connect. WWW.mocking gard.nl. Of Schrijven hem eens en vraag naar zijn drive om op latere leeftijd nog aan een avontuur te beginnen in Noorwegen. Zijn kinderen waren toen hij hier vertrok 12, 14 en 16 jaar. Ik bij bij Sjaak en Corrie 9 dagen op hun boerderij aan het helpen geweest. Een geweldige ervaring om de voordeelen en de valkuilen te ontdekken van een land waar mogelijkheden liggen. Dus heb je idee voor een land ga er heen zoek een boer waar dit kan en gaan er teminste 3 jaargetijden heen. Door het te doen krijg je een geweldig inzicht van de kansen en de mogelijkheden van dat land. Er zit in ieder land wel ergens een Nederlander die je op weg kan helpen. Let wel op er zijn maar weinig mensen in de wereld die over een vergissing willen vertellen.

 • Alette

  Wat betreft een bedrijf hier in Nederland, dat ligt er vooral aan waar je staat in het begin: Is het bedrijf er al (familiebezit?) of moet je het vanaf nul opbouwen. Daarnaast, jouw eigen leeftijd, hoe kijkt de bank naar jouw idee (bedrijfsplan e.d.) en zo zijn er hier nog wel veel meer zaken waar je rekening mee moet houden. Vooral nu de bank helaas erg dwars ligt en je eigenlijk al een klein kapitaal óf een plan óf een start van een bedrijf moet hebben (een flink aantal stuks vee bijvoorbeeld) voordat je hier echt wat kan beginnen.

 • Sjaak Mocking

  Petrah. Je kan gerust contact met mij opnemen als je informatie over een boerderij starten in Noorwegen wilt hebben.

 • Sjaak Mocking

  @jstut. Adres van de website is tegenwoordig: www.mocking-gard.nl

 • mariomeerloo

  een kennis van mij is met een boer een samenwerkingsverband aangegaan die geen opvolger had,dit is een optie als je niet zoveel geld hebt ,en die zijn er genoeg en heeft nu een mooi bedrijf,en dan kan je in bepaalde gebieden zoals hier op flakkee nog wel iets beginnen,hard werken als boer moet je overal,risico's in het buitenland zijn wel groter,ik heb ook ooit naar Noorwegen gewild,besef wel dat de winters er koud lang en eenzaam zijn ,of zelfs voor enige tijd ingesloten zijn door koning winter deze punten weerhielden mij van Noorwegen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.