Wat vind jij ervan?

Convenant Weidegang

12


Maandagmiddag 18 juni hebben 50 partijen in de zuivelketen, waaronder LTO NL, NMV en NZO, het concenant weidegang ondertekend. De DDB en het NAJK doen niet mee. De DDB vindt de lasten te eenzijdig neergelegd bij de boer, het NAJK vindt dat deels ook, maar mist ook ambitie (concreet percentage weidegang) en verplichtingen voor niet-boeren in de keten. Hebben ze een punt of niet?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Klaas, om een oordeel te hebben over het feit of DDB en NAJK terecht niet mee doen, zou ik wat meer van het convenant moeten weten. Ik neem aan dat jij wel een link op kunt snorren waarin de tekst staat?

 • klaas.van.der.horst1

  Gerrit, hierbij een link vaf de NZO-site.
  www.nzo.nl
  ook bij LTO staat er iets:
  www.lto.nl/.../25222744-Persberichten.html
  Op de site van de DDB kan ik nog geen link vinden voor hun uitgebreidere reactie
  mvg Klaas

 • jstut

  Convenanten zijn goed voor het imago maar iedere ondernemer zal naar zijn eigen mogelijkheden moet blijven kijken om daar in zijn eigen rendement te bepalen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  @jstut, daar heb je helemaal gelijk in. Klaas laat een paar persberichten zien die heel leuk klinken. In het convenant zullen de melkveehouders wel de plicht op zich nemen om de koeien minimaal een bepaalde periode te weiden. Maar nemen de andere ketenpartners ook plichten op zich? Blijkt verder niet uit het persbericht. Krijgen de melkveehouders te maken met sancties als de koeien, bijvoorbeeld een nat najaar waarbij heel de weide kapot getrapt wordt, eerder naar binnen gaan? Ik geniet ook van koeien in de wei, maar het moet niet ten koste van..... gaan

 • Heijdravleesvee

  Ik wacht nog steeds op de dag dat LTO eens iets voor de Nederlandse VLEESVEEHOUDERIJ gaat doen, maar volgens mij kan ik wachten tot ons vee 1 ons weegt .... (en dat is heeeeeeeel lang)

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  @Heijdra: Vleesvee is en zal komende jaren zeker geen prioritiet hebben.
  @Gerrit: Zo is het altijd binnen de agrarische sector in welke tak dan ook. Je dient als ondernemer binnen de wet te blijven, maar wel om de weer heen te moeten werken.

 • Heijdravleesvee

  @ KnedoStables Dan gaan we het zelf maar doen!

 • Marcel

  Heijdra vlees: Ik hoop dat het vleesee meer als een ons weegt anders beur je niet veel.
  Wat let het je om zelf initiatief te nemen om het wel op de agenda te krijgen.

 • Heijdravleesvee

  Daar zijn we heel druk mee bezig Marcel zie www.duurzaamrundvlees.nl Als je ook vleesvee hebt of afiniteit met de roodvleessector, meld je dan gerust aan als deelnemer aan ons kennisnetwerk. Vorige week zijn we als onderdeel van de begeleidingcommissie begonnen met het opstellen van de Maatlat Duurzame Veehouderij voor Vleesvee en al snel werd duidelijk dat het met de kennis over de specifieke werkwijze van onze mooie sector zeer droevig gesteld is.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Met vleesvee zie je ook vaak korte ketens. Onlangs waren we in Zeist in een restaurant. Tot mijn persoonlijk genoegen zag ik MRIJ-vlees op de kaart staan. Meestal is er de keuze tussen vlees en vis, maar soms wordt er ook het runderras vermeld. Dat is een toegevoegde waarde waarvan denk ik ook een deel naar betrokken veehouder(s) terug vloeit

 • Aad Baars

  Gerrit, wat jij in Zeist zag is een voorbode van hoe het in de hele Nedrlandse voedselketen in de toekomst gaat werken. Alle aspecten van de productie op een presenteerblaadje !
  Over de schade die koeien aan de wei kunnen toebrengen : Drassig Grasland kan in veel gevallen voorkomen worden als je als Boer de bodemweerbaarheid goed kan beheersen! dan is de bodem onder invloed van een effectief bodemleven lekker luchtig en kan daardoor goed afwateren. Vaak ligt er net onder het maaiveld een ondoordringbare plaat door het gebrek aan voldoende regenwormen.

 • gerrit coppens
  Panellid


  Camera

  1 |

  Ongenuanceerd en niet onderbouwd. Zo noemt het NAJK de uitspraken van Frank Dales van de Dierenbescherming en voorzitter Piet Boer van Royal FrieslandCampina dat jonge boeren het belang van weidegang onvoldoende beseffen.

  Dales en Boer deden deze uitspraak bij het ondertekenen van het convenant Weidegang, maandag in Weesp. Dales zei daar erg geschrokken te zijn van het gebrek aan weidegangambitie onder jonge boeren. Boer onderschreef dat.

  'De weidegangambitie van jonge boeren reikt juist verder dan in het convenant weidegang is afgesproken', stelt Jurgen Veron, portefeuillehouder melkveehouderij in het dagelijks bestuur van NAJK. Voor NAJK was dit de aanleiding om het convenant niet te ondertekenen.

  Meer gewicht
  NAJK stelt dat het in de voorbereidende gesprekken meerdere malen heeft geprobeerd het convenant meer gewicht te geven. 'Het zou Dales sieren eerst hoor en wederhoor toe te passen, voordat hij dergelijke uitspraken doet', aldus Veron.

  Hij benadrukt dat weidegang een essentieel onderdeel is voor de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. 'Maar dan wel graag de verantwoordelijkheid bij de hele keten neerleggen en niet met de vinger wijzen naar één bepaalde groep melkveehouders.'


  Terug


  Auteur:

  Jelle Feenstra  DoorsturenReagerenPrinten

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.