Wat vind jij ervan?

gerrit coppens
Panellid

Kalveren binden

4


www.nieuwsgrazer.nl/.../LqIU
Kalveren binden is verboden. Iedereen heeft die kalveren in het verleden aangebonden had staan heeft denk ik wel eens meegemaakt dat, met name in drukke tijden van grasoogst, het touw plotseling te strak zat. Onoplettendheid of overmacht, een excuus is er eigenlijk niet voor. Ik ben er eerlijk in, mij is het ook wel eens overkomen, dat ik het te laat zag dat het touw eigenlijk te strak zat.
Dus op een gegeven moment heb ik de kalverstal heringericht en zijn de kleintjes los blijven lopen. De oudere jeugd ben ik tot twee jaar geleden wel aan blijven binden. Dat paste op dat moment in mijn bedrijfsvoering en een paar AID-ers op oormerkronde, hadden er mijn redenen gehoord hebbende, ook geen probleem mee dat de oudere jeugd gebonden stond. Nu loopt hier alles los.
Echter als ik bovenstaand bericht lees, dan denk ik dat de regelgeving toch een beetje te ver doorgeschoten is

Laatste reacties

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  En wat is de reden dat dieren niet aangebonden mogen staan tijdens transport?

 • Jacco Keuper

  Nieuwsgrazer en DCA zijn op het verkeerde been gezet door een ANP-redacteur met weinig kennis van zaken. De AID had bij die boer niet geconsteerd dat hij ze op de boot aangebonden had, maar in de stal. Dat deed die boer met de reden dat de dieren het gewend zijn om aangebonden te staan, zodat ze zich tijdens transport rustig gedragen.
  Zie dit artikel (www.boerderij.nl/.../Europees-Hof-geen-uitzondering-voor-aanbinden-kalveren-1029802W) van Jan Braakman op Boerderij.nl. Dus volgens mij zegt deze uitspraak niets over aanbinden tijdens transport, maar in de stal.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Co kan het denk ik moeilijk verteren dat hij op het verkeerde been is gezet. Via twitter kreeg ik http://vimeo.com/44094291 Een en ander is totaal niet te vergelijken. Een kalf in de groei die dag en nacht gebonden is of een kind in een tuigje dat dagelijks op maat dicht geriemd wordt. Overigens aanbinden tijdens transport gebeurd met een halster en niet met een touw om de nek waarin een dier kan stikken.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Ja, wanneer je tijdens transport dieren vast dient/wil zetten moet je dat wel oefenen natuurlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.