Wat vind jij ervan?

Martijn Knuivers
Redactie

Steeds meer resistentie

4


In Nederland is phtyphthora wat ongevoeliger geworden voor het middel Shirlan. Het Britse graanonderzoeksinstituut ADAS stelt dat binnen vijf jaar septoria tritici resistent zal worden tegen de nieuwe chemische groep carboxamiden. Septoria was al resistent geworden tegen de chemische groep strobilurines. Middelenfabrikanten stellen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe effectieve middelen te ontwikkelen, die ook nog eens niet schadelijk zijn voor het milieu. Hoe moet dit probleem getackeld worden?

Laatste reacties

 • Aad Baars

  De chemische industrie kan inderdaad geen redding bieden voor de boeren. Martijn! Biologische telers hebben geen problemen in gebieden zonder reguliere collega's aangezien de bodemweerbaarheid/gezondheid het gewas behoed voor de schadelijke schimmels. Boeren die het bodemleven intact houden en ondersteunen hebben momenteel veel minder zorgen. Voorzichtig zijn met dierlijke mest is ook aan te raden! www.klv.nl/.../VanderWurff%20Weerbaar%20substraat.pdf

 • WesthoffBert

  Als iedereen zich "verantwoordelijk"gedraagt, en niet alleen voor gewin op de korte termijn gaat is de kans op resistentievorming veel minder groot. Er is jarenlang gepromoot lage doseringen Shirlan te gebruiken door dezelfde onderzoekers die nu de resistentie hebben aangetoond, en weer geld aan al het onderzoek daar aan verdienen. De chemische industrie wordt verweten onnodig hoge doseringen te adviseren om de eigen kas te spekken, maar daar waar er met de richtlijnen van de fabrikanten wordt gesjoemeld zijn er ook het eerst problemen......... Overigens wordt er al jarenlang een SDHI in graan ingezet tegen septoria, en tot nu toe zonder één probleem. Maar die wordt ook geadviseerd maar één keer in te zetten en gemengd verkocht met een robuuste partner. Iedereen houdt zich redelijk aan de dosering en voila; het gaat gewoon goed! Een dosering op het etiket komt niet zomaar uit de lucht vallen, die is bewezen effectiever dan lagere doseringen en je krijgt ook niet een "te" hoge dosering op het etiket.

 • Aad Baars

  Wat denk jij hiervan WesthoffBert ? : www.umcn.nl/.../LandbouwgifveroorzaaktresistentieAspergillusschimmel.aspx Gaat het echt wel zo goed ?

 • WesthoffBert

  Geeft aan dat we zorgvuldig met onze middelen moeten omgaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.