Wat vind jij ervan?

Boerenkind minder vaak ziek

6


Er is een Fins onderzoek dat opnieuw bewijst dat boerderijkinderen minder vaak last hebben van eczeem, astma en allergiën dan stadskinderen. De reden? Boerenkinderen komen met meer bacteriën in aanraking en dat stimuleert de weerstand. Herkennen jullie dit?

Laatste reacties

 • Anton Logemann

  In de jaren zeventig is er door de universiteit van Groningen meerjarig onderzoek gedaan in Vlaardingen (veel industrie), Meppel (gewone plaats) en Vlagtwedde (plattelandsgemeente) naar het voorkomen van cara (o.a. astma). Daaruit kwamen aanwijzingen dat in Vlagtwedde minder cara de kop opdook en in vlaardingen des te meer.

 • henk fledderus

  altijd wel gehoopd en gehoord dat je met een "rotzooi" in aanraking komt en dan je weerstand verhoogd. eigenlijk niet gedacht dat men daar echt onder zoek naar ging doen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik kan me daarbij twee oorzaken/redenen bij voorstellen. Genoemd wordt dat plattelandskinderen meer weerstand opdoen, dat zou inderdaad een reden kunnen zijn. Als tweede reden is dat zelfstandigen iets minder vaak naar de dokter gaan. Werknemers die, weten dat hun loon toch doorbetaald wordt, zijn iets gemakkelijker geneigd om naar de dokter te gaan en de tijd voor uitzieken te nemen. Een zelfstandige die uitvalt wordt direct met kosten geconfronteerd. De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen keren pas na 14 dagen uit en bedrijfshulp moet vanaf dag 1 betaald worden. Kan een reden zijn, dat men op iets lager tempo, toch doorgaat. Dat straalt zich ook op de kinderen af. Die herpakken zich ook eerder als ze iets minder in hun vel zitten

 • Aad Baars

  Het krampachtig schoonhouden van de woonomgeving met zware chemische middelen werkt ook niet mee aan het opbouwen van een natuurlijke weerbaarheid. Tevens is echt voedzame voeding ( weerstand versterkend ) voor veel mensen niet beschikbaar.

 • Çim Tohumculuk
  Bedrijf

  Beste Gerrit, we kennen toch allemaal de uitdrukking wat je zaait is wat je oogst ? Wie zaait er vette happen en hamburgers ? Wie staat het toe dat ze genuttigd worden ? Wie staat er toe wat er met de afgewerkte producten gaat gebeuren ? Wie betalen hier (straks) extra afvalbelasting en ziektekostenverzekering voor?
  İk kan nog wel even doorgaan, maar de media doet wereldwijd aan promotie van producten, terwijl er niet in de toekomst gekeken wordt wat de eindresultaten zouden kunnen opleveren behalve dan verhoging van belastingen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Adriaan, ik kan je reactie heel goed plaatsen. Zeker nu ik je profiel gelezen heb. Ik kan me voorstellen dat je met jou reactie reageert op de stelling van M Welink, in het kader van dat het voedingspatroon van plattelandskinderen mogelijk gezonder is dan de voeding van het gemiddelde stadkind dat uit de vette muur eet. Maar jij reageert op mijn reactie op M Welink, en nu kan ik het verband even niet volgen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.