Wat vind jij ervan?

Omzeilen traditionele distributie

10


Aardappeltelers in Griekenland omzeilen de traditionele distributiekanalen. De beweging, begonnen in Thessaloniki, breidt uit. De telers kwamen in actie, zo schrijft een collega, nadat in februari de import van aardappelen uit Egypte loskwam terwijl de eigen schuren vol lagen.
Kan een dergelijke aardappelbeweging in Nederland ook slagen?
www.boerderij.nl/.../Griekse-aardappelbeweging-groeit-als-kool-1029280W

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Kansloos, de NMA grijpt ogenblikkelijk in als we samenspannen tegen de heilige consument

 • Jan Cees Bron

  Gerrit, misschien is dat vaak zo, maar ik denk dat je best direct aan consumenten kunt verkopen mits je maar geen minimumprijzen of productiequota afspreekt met collega-telers?

 • Aad Baars

  Correct Jan Cees, er zijn ook hier al een groot aantal Boeren die bezig zijn met het direct afzetten van hun product. daar kan de overheid echt niets tegen inbrengen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Die optie is maar voor een beperkt aantal bedrijven een oplossing. Als je toevallig in een stedelijk gebied woont dan willen mensen nog wel eens eerst bij 'de boer' gaan kijken alvorens ze bij de supermarkt te tassen vullen. Zit je wat verder van de kernen dan moet je meer te bieden hebben. combinatie zichstal/speeltuin/unieke kaassmaak

 • Aad Baars

  Gerrit, er zijn Biologische Boeren die hun aardappelen via een webwinkel door heel europa verkopen .

 • gerrit coppens
  Panellid

  Dat klopt. Maar als elke aardappelteler, biologisch of niet, dat zou willen doen is die markt vlug verzadigd.

 • Aad Baars

  Gelukkig is niet elke Boer zo verstandig om te vechten voor een eerlijke beloning voor zijn arbeid Gerrit! Daardoor zal er voorlopig geen overschot in de directe afzetmarkt ontstaan

 • Aad Baars

  Ik kan wel een paar ton Biologische producten gebruiken voor de voedseltassen die ik in abonnementsvorm ga leveren in de regio Delft vanaf half augustus. Dan kun je als Boer een wel hele riante vergoeding tegemoet zien !

 • beeldman
  Panellid

  Nou, Biologische boeren, pak op die handschoen! Aad Baars gaat jullie een goede prijs betalen!
  Maar laten we de dingen wel in zijn perspectief houden. Er is gewoon nog té weinig vraag naar betaalbare biologische produkten. En dat bedoel ik betaalbaar in 'goed betaald aan de producent'. Als Aad Baars vindt dat elke boer voor die kans moet vechten levert dit op de korte termijn alleen verliezers op. Natuurlijk moet er worden gezocht naar afzet en nieuwe kanalen; maar dat vergt veel tijd en doorzettingsvermogen. Want hoe het ook is; de biologische markt is nog (te) veel een nîche-markt.
  Het kan absoluut bijdragen aan een goed imago van de gehele sector.

 • Aad Baars

  Beeldman, Ik kan echt alle Nederlandse Boeren die biologisch werken een betere afzet bieden als ze momenteel direct aan de voedingsindustrie leveren .Ik heb een wachtlijst van ruim 425 gezinnen die graag op een gemakkelijke manier de meest hoogwaardige voeding ontvangen. De meeste waar haal ik momenteel uit Duitsland maar daar is de vraag ook sterk aan het groeien. Het probleem is dat de weerstand tegen Biologisch in Nederland erg hoog vanuit de Land en Tuinbouw. De Biologische ondernemer krijgt zelfs op dit forum de schuld van de huidige resistentiewerking tegen bestrijdingsmiddelen.
  De Biologische markt is al lang geen niche markt meer en de ondernemers die dat inzien kunnen nu hun slag slaan.
  Het is momenteel bijvoorbeeld goedkoper en bedrijfszekerder om wortel en uit te telen zonder bestrijdingmiddelen als je de Bodemweerbaarheid van de grond op peil houd. Stoppen met ploegen is dan de eerste stap!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.