Wat vind jij ervan?

Megabedrijven buitenland: efficiënter of niet?

4


Hebben megabedrijven met vele duizenden koeien in landen als Rusland, Australië en het oosten van Duitsland de toekomst?
Ik interviewde pas twee studenten die stage liepen in de Russische regio Voronezh bij EkoNiva Agro, een dochter van EkoSem-Agrar. Het bedrijf, initiatief van de Beier Stefan Dürr, telt onder meer 20.000 koeien plus jongvee die goeddeels in splinternieuwe stallen worden gehouden, heeft een eigen premixen-fabriek en stierenstapel en teelt voer (luzerne en mais vooral) voor zichzelf maar ook andere bedrijven. Men produceert vooral melk maar kijkt ook naar premium-rundvlees.
De studenten waren er niet uit: op papier zijn er schaalvoordelen maar het personeel is zelden zo betrokken als iemand die er "met eigen geld" in zit. Nederlandse boeren zijn vooral zo goed juist door de beperkingen van een klein, dichtbevolkt land met veel aandacht voor milieu en dierenwelzijn?
www.spiegel.de/.../pigs-and-protection-money-german-farmers-seek-their-fortunes-in-russia-a-808377.html

Laatste reacties

 • hspons

  Wat willen jullie met dit verhaal of wel wat doen we hiermee?
  Moeten we hier mee gaan doen, of blijven we zelf boer?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Gezinsbedrijven zijn zogenaamd sterk omdat er geen negen tot vijf mentaliteit heerst en men veel niet betaalde uren wil maken. dat compenseert de boven genoemde schaalvoordelen. op het moment dat we de uren uit moeten betalen die op de bedrijven gedraaid worden en een vergoeding moeten geven voor het totale kapitaal dan redden we het niet meer

 • Jan Cees Bron

  Gerrit, het is natuurlijk mogelijk dat er ruimte is voor beide modellen. In landen met beperkingen zoals in Nederland gewoonweg gebrek aan ruimte, ontwikkelen zich betrekkelijk kleine maar zeer gespecialiseerde en technologisch hoogstaande bedrijven met daar omheen een sterk kenniscomplex waar de wereld van kan leren, terwijl in landen met overvloed ruimte de megabedrijven ontstaan die straks voor het grootste deel de aanwas van de wereldbevolking gaan voeden? Zo speel je beiden een essentiële rol.

 • jstut

  Als het mogelijk was om op cao basis en met eigen verantwoordelijkheid van de betrokken mede werkers veel koeien te houden en veel melk te producteren zouden de grote supermachten dit allang opgezet hebben. Maar zolang er boeren zijn die dit ver onder de cao uur loon doen zal er op een uitzondering na geen geld gepomt gaan worden in die richtng. Waar ook te wereld het blijft moeilijk om 100 koeien er arbeidskracht te houden. Alleen als de melkprijs verdubbeld dan zal e.a wel eens kunnen gaan gebeuren. De melkprijs gaat pas flink omhoog als er meer vraag komt en als er minder mensen zijn om het werk nog te willen verrichten 7 dagen per week tegen een uurloon onder een cao vergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.