Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Tot bijna een derde van de uien vergist

1


Accountantskantoor Countus schat dat een vijfde tot bijna een derde van de uien van oogst 2011 de vergister in zijn gegaan. Veel is naar Duitse vergistingsinstallaties gegaan.
Naar schatting van Gijbrecht Gunter van Frugiventa zit nog 100.000 - 200.000 ton in bewaring.
Nou kun je je afvragen of bij een huidige notering van krap 2cent per kilo het veel zin heeft gehad om de uien tot nu toe goed te houden.
Of gaan de lange bewaarders juist profiteren van de wat latere oogst van de plantuien. Wie durft een prijspiek op het scheiden van de markt te voorspellen?

Eén reactie

  • bsalome
    Panellid

    Ik hoor op dit moment al prijzen van 2 tot 5 cent voor een goede kwaliteit uien. Veel daarvan zullen afkomstig zijn uit de mechanische koeling. Of het daarmee rendabel geweest is om ze op deze manier en langdurig te bewaren betwijfel ik, maar de basiskosten (o.a. loonwerk) zijn dan toch betaald.
    De uien die buiten gereden zijn of naar de vergister (zou in ons geval € 20,- per ton toebetalen zijn geweest) hebben natuurlijk alleen maar geld gekost. Achteraf gezien had iedereen beter een deel van zijn opbrengst niet gerooid en gelijk ondergeploegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.