Wat vind jij ervan?

artikel over adviseurs

14


Voor een artikel over adviseurs op het melkveebedrijf heb ik de hulp van jullie veehouders nodig. Alle praktijkinformatie is welkom en wordt ook anoniem gebruikt (of je wilt met naam en toenaam in Boerderij). Het gaat er mij vooral om met wat voor adviseurs veehouders werken en waarom. IS dat advies gratis of niet en zou je voor bepaald advies willen betalen: hoeveel wil je daar voor uittrekken?. Vooral de buitendienst van de voerleverancier is 'gratis'(of zit het in je brokprijs verwerkt?). Is dat gratis advies op termijn nog wel houdbaar of gaan we over een aantal jaar daar ook voor betalen. Advies van de voerboys over bijvoorbeeld vergunningen en stallenbouw kost al geld.

Laatste reacties

 • JackS
  Panellid

  Anne-marie,
  Alle adviseurs die bij ons op het bedrijf komen zijn in ieder geval niet gratis. Op zich niets mis mee. een boekhouder en een dierenarts betaal je tegenwoordig per uur. Een voervoorlichter betaal je met de brokprijs. Ik denk dat dat voorlopig wel zo zal blijven, veel veehouders hebben er moeite mee,denk ik, als ze elke keer een factuur zouden krijgen. Persoonlijk zou ik het liever anders zien. Ik zou graag krachtvoer bestellen van een constante samenstelling, waarbij de prijs is opgebouwd uit de grondstoffenprijs plus een vaste prijs voor mengen en persen. Daarnaast een goede voorlichter/adviseur die ik dan per uur betaal. Zo is er veel geld te besparen denk ik.
  Wie wil op deze manier mij ons bedrijf werken ??

 • Ben van de Weer

  Wij zijn als Mandema en Partners (onderdeel ING Groep) als adviseurs werkzaam in de verzekeringssector. Wij werken al voor diverse opdrachtgevers op basis van uurtarieven

 • Anne-Marie van der Linde

  Denk dat je gelijk hebt wat de besparing betreft. Je hoort/ziet nergens hoeveel cent van de brokprijs nu eigenlijk voor het advies is. Als je de zekerheid van het voer wil, ga je denk ik ook niet zomaar naar een onafhankelijke voeradviseur. Betaal je dubbel voor het advies...

 • jstut

  Ha Nieuwelijn, ik kan je direct helpen aan krachtvoer met een vaste samenstelling. Men vraagt en wij draaien zal ik maar zeggen. Ook maat mengsels zoals U maar wenst. Zelfs met mineralen er door afgestemd op U bedrijf. Zoals U maar op maat wenst. Totaal geen probleem. Wel zal er overleg moeten plaats vinden of e.a technisch ook geperst kan worden in een voldoende harde brok.
  Grondstoffen waar een koe geen behoefte aan heeft zal haar dan ook niet in de weg kunnen zitten. Ik zeg maar zo je kunt beter wat minder voeren van goed om de kosten te drukken dan meer voeren van grondstoffen die minder zijn dat je eigen voer. Kijk voor contact maar op mijn profiel. Mijn moto is meer rendement uit eigen voer.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik denk dat voerleveranciers, maar ook andere, een voorbeeld kunnen nemen aan het notariaat. Daar is meestal een 'gratis' uur voor basis informatie en als je specifieke vragen hebt dan gaat de teller lopen. Nu zitten de kosten voor de voorlichters in de brokprijs. De ene boer heeft dagelijks de voorlichter over de vloer en hij profiteert omdat zijn buurman waar de man enkel de kalender komt brengen mee betaald. Er moet ergens een midden zijn. Relatiemanagement heeft toegevoegde waarde en daar moet geen nota aanhangen, maar als een voorlichter een aantal specifieke vragen krijgt dan zouden de kosten daarvan bij betrokken ondernemer moeten komen te liggen.

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij nemen brokken af van een grote speler op de markt, qua prijs liggen zij toch altijd redelijk goed in de marge...dit is weer te herleiden naar, groter kunnen inkopen van grondstoffen. Daarbij zal zeker de prijs voor advies in de kostprijs voor de afnemer verwerkt zijn...maar als dat advies dan zeer goed en uitgebreid is met veel extra opties om je bedrijf voer EN kostprijstechnisch in de gaten te kunnen houden, dan scoren ze punten. .... ook een adviseur hebben die zelf contact opneemt ( b.v. ook wel eens via mail ) gewoon om even te checken hoe alles loopt en of er vragen zijn. Ja dan zijn wij wel bereid IETS (!) meer voor de brok te betalen. Dit zie je dan onder de streep weer terug. Wij hebben ook wel eens vrijblijvend ( omdat ze op de stoep stonden en het graag wilden ) een offerte van andere voerleveranciers gehad, maar het stuk advies bleef dan toch naar ons idee iets achter...vaak zat hier dan een minimaal prijs(voordeel)verschil in.
  Dit hele verhaal is verder door te spiegelen naar andere adviseurs, een adviseur kost geld...maar moet door zijn advies onder de streep geld OPBRENGEN !
  ( en dit natuurlijk wel de positieve kant heen ! )

 • Bij bijvoorbeeld de voerboys betaal je idd voor advies via brokprijs. Maar een uurtarief is bijna niet mogelijk (als je naar goedkoper wil). Want niet alleen moet de persoon aan de keukentafel salaris krijgen, ook de nutritionist en het team van development. want je rantsoen (ruwvoer) verandert ook stees. Bemestings regelgeving, groei bedrijf, samenstelling, etc!! en dat is niet een bedrijfsmatig gelinkte kost, die kosten worden gemaakt voor 1 bedrijf, iedereen is betrokken bij de precieze samenstelling. Als de veehouder dan toch liever precies betaalt voor het advies, lijkt het me handiger dat de adviseur, die toch al zoveel verstand van verschillende zaken heeft, daar dan voor ingehuurd wordt. Zo heeft hij waar voor z'n geld. En hoe het dan met de rest van het team (voor de tot standkoming van brok) moet met de vergoeding voor gedane zaken, geen idee.

 • beeldman
  Panellid

  Een vertegenwoordiger / contactpersoon / voeradviseur van een brokkenmaker is ook de schakel tussen het brokkenbedrijf en jouw bedrijf. Even langswippen, een mailtje, een telefoontje. Dan kan hij sneller reageren en adviseren op je vragen, opmerkingen en voorstellen. Als je dat in een uurtarief gaat stoppen krijg je ten eerste een administratieve rompslomp en ten tweede ben je minder snel geneigd om snel even contact op te nemen en te overleggen. Vele, specifieke, extra diensten; bijv. bouwtechnisch en juridisch advies is tegenwoordig los gekoppeld van het voer- en diergeralateerde advies; zeg maar even: de dagelijkse beslommeringen. Die specifieke adviseurs moeten wel per uur betaald worden. Maar die kennis heb je vaak ook maar projectmatig nodig. Vind ik niet meer dan logisch. Tegenwoordig zijn deze extra diensten ook nog vaak in aparte organisaties ondergebracht waarbij ze zelf "de broek op moeten houden".

 • ruben.ottenschot1

  Is goedkoper altijd beter? Deze discussie kom je nu ook in de verzekeringswereld tegen waar uiteindelijk. als je schade hebt of advies wil, straks een factuur krijgt. Uiteindelijk moet je zelf een beste reserve rekening hebben om advies te kunnen betalen op het moment dat je het nodig bent. tenzij de kosten verdeelt worden zoals nu per levering van de brokken. Dan is de cashflow stabieler en dus geen onverwachte uitschitingen van kosten an advies van wie dan ook.
  Vooral kleinere bedrijven zullen er geen voordeel bij hebben van en betalen uiteindelijk ook niet mee aan de kosten van de grote bedrijven dus...zie het voordeel niet?
  als iets op een schouder rust, of het verdeelt word over vele....iets over na te denken?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Monica, een uurtarief moet je breder zien dan het doorberekenen van het uurloon van een adviseur. Als je een metselaar in huurt dan staat er ook een ander uurbedrag op de rekening van de aannemer dan wat de werkman daadwerkelijk ontvangt. De kosten van de overhead, boekhouder etc worden ook in dat uurtarief meegenomen

 • jstut

  Er zijn meerdere wegen die naar Rome gaan, maar er zijn bedrijven die altijd veel tijd vragen van een voorlichter/vertegenwoordiger of adviseur. (B.A.) Ik kan de vraag van nieuwelijn wel begrijpen, er zijn veel bedrijven die wel voor het advies betalen via de brokkenprijs maar er nooit gebruik van maken. Het is wel cooperatief dat iedereen er aan mee betaald maar als je er nooit gebruik van maakt omdat je graag van een onafhankelijke adviseur in huurt, dan moet het mogelijk zijn om volgens mij een lagere prijs voor je Krachtvoer te betalen. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om uitrekenen hoeveel tijd een bezoek kost van een B.A. per afzonderlijke klant. Kwestie van uren bij houden, en de rekening neerleggen bij die bedrijven, daar waar deze B.A. de meeste uren aan besteed. Een BA kan toch gewoon zijn uren verantwoorden, dit moet toch iedereen. Van de monteur tot een advocaat. van schillder tot dierenarts. Nieuwelijn wil graag zijn koeien een KRACHTVOER voeren met alleen uit goede grondstoffen bestaat, grondstoffen die een koe ondersteunen. En geen mengvoer met grondstoffen die zijn koeien in de weg zitten. Hij kan deze keuze maken maar weet niet meer waar hij nog echt maatwerk kan krijgen tegen een redelijke prijs.

 • ik ben het geheel met Beeldman eens en richtte de tekst daar ook naar. het is idd niet te vangen in een uurloon.

 • Anne-Marie van der Linde

  Duidelijk dat we willen betalen voor goed advies. Welk advies is dan onmisbaar op het bedrijf? Voeradvies, dierenartsbegeleiding of wat nog meer?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Wat onmisbaar is, is afhankelijk van de belangstelling van de boer. Via vakbladen, internet, etc kan men zich heel goed informeren over en bepaalde materie. Soms trek je je conclusie op basis van die informatie. Soms vind je die informatie onvoldoende en zoek je een klankbord

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.