Wat vind jij ervan?

Natuurlijk alternatief voor antibiotica

4


Belangrijke stap tegen resistente bacteriën


Steeds meer veehouders gebruiken allicine als natuurlijk alternatief voor antibiotica. Ook de universiteiten van Utrecht en Wageningen zijn positief over deze stof. Het gebruik van antibiotica in de veehouderij ligt momenteel onder vuur, omdat daardoor steeds meer bacteriën resistent worden voor antibiotica.

Veel agrariërs dienen het vee preventief antibiotica toe, zodat de dieren niet ziek worden. Daardoor dreigt bijvoorbeeld de MRSA-bacterie resistent te raken. Ook dragen steeds meer mensen het ESBL-enzym dat antibiotica bij mensen onwerkbaar maakt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld bij een besmetting met e-coli of klebsiella bactriën. Via vleesconsumptie verspreiden de bacteriën en enzymen zich naar mensen. De Gezondheidsraad sloeg eerder al alarm over het gebruik van antibiotica in de agrarische sector.
De overheid wil nu extra maatregelen nemen die het gebruik van antibiotica in de veehouderij terugdringen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid kondigde deze week aan dat het kabinet binnen twee weken met nieuwe maatregelen komt. Eerder meldde staatssecretaris Bleeker van Landbouw dat in 2013 50 procent minder antibiotica moet worden gebruikt. Hij wil ook meer onderzoek laten doen naar allicine.
Steeds meer veehouders gebruiken allicine, die ook voorkomt in knoflook. Allicine heeft een wetenschappelijk bewezen anti-bacteriële werking heeft. Het kent bovendien geen resistentie, waardoor het toekomstbestendig is. Met name de laatste jaren is het in opmars in de dierengeneeskunde, onder meer als geneesmiddel voor koeien met uierontsteking of maag- en darmproblemen.
In de praktijk blijkt dat de gezondheid en weerstand van dieren beter is als ze allicine krijgen toegediend. Het gaat bovendien niet ten koste van de melkopbrengst, want deze blijft geschikt voor consumptie. De achthonderd veehouders die allicine sinds de recente introductie gebruiken, zijn zeer positief.

Biochemicus Hans Bok verwacht dat het gebruik de komende jaar flink gaat toenemen. Hij is nauw betrokken bij de verschillende onderzoeken en het gebruik in de dagelijkse praktijk. Bok heeft allicine onder de productnaam Allimax Veterinair op de markt gebracht. Dit product is het enige dat dankzij de extreem hoge concentratie van 10.000 ppm allicine anti-bacterieel werkt. Alle andere allicine- en knoflookpreparaten die op de wereld verkrijgbaar zijn bevatten 1 ppm allicine en werken niet anti-bacterieel.

Laatste reacties

 • Boekesteijn

  Ik denk dat het Campina dagen genoemd wordt omdat er vooral toetjes worden gepromoot die, ook in de winkel, alleen onder de naam Campina worden verkocht. Ik denk dat het vooral ook mooie reclame is voor weidemelk.

 • Columnist Vergaderboer maakt op boerderij.nl de vergelijking met Coberco. Eerst werd het na de fusie Friesland Coberco en later al vlug Friesland Foods. Nu wacht Friesland volgens Vergaderboer hetzelfde lot. 'Campina is de baas en laat dat weten ook.'

 • beeldman
  Panellid

  Zou best kunnen. Zelf denk ik meer dat het een andere oorsprong heeft. Deze dag is in de eerste plaats een consumentendag. Het merk Campina staat centraal, niet de organisatie Friesland-Campina. We als boeren hebben er belang bij dat de consument straks in de supermarkt staat voor het schap met zuivel dat ze niet de goedkopere huismerkprodukt kiest, maar het Campina-produkt omdat ze er een goede herinnering / gevoel aan c.q. bij heeft.

 • Anne-Marie van der Linde

  Vergaderboer weet vaak goed de vinger op de pijnlijke plek te leggen maar dat Friesland in Friesland-Campina blijft wel. het is zoals Beeldman zegt; het merk van de zuivel gaat voor de consument voor de concernnaam, die zegt een Amsterdammer op drie hoog achter niets. Campina met die koeien in de wei-reclame juist wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.