Wat vind jij ervan?

Biobed vermindert geuroverlast varkensbedrijf

0


De Provincie Limburg steunt een initiatief van de gemeente Horst aan de Maas om de geuroverlast voor omwonenden rondom een varkensbedrijf aan de Zandertweg in Lottum te verminderen middels een zogeheten Biobed.
Een biobed werkt als een ‘geurvreter’. De uitgaande lucht van de stal wordt door een pakket houtsnippers geleid. Dit pakket wordt vochtig gehouden en geënt met enzymen en bacteriën. Ervaringen elders leren dat hiermee de uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak sterk afneemt.
Het systeem werkt al jaren in Duitsland met succes en wordt ook al in Nederland op enkele plaatsen toegepast, onder meer in Tholen en in Nederweert. Ook hier zijn de resultaten positief. De provincie, de varkensboer en de gemeente betalen ieder een derde van de kosten van in totaal € 195.000,--.
Volgens de Provincie en de gemeente is het noodzakelijk dat het Biobed-systeem hier wordt toegepast omdat er al jaren wordt geklaagd over de geuroverlast door omwonenden. De overheden zullen de vinger aan de pols houden door regelmatig metingen te verrichten om te kijken of de ‘geurvreter’ afdoende is.
’’Er zijn in Noord- en Midden-Limburg nog veertig knelpuntgevallen rond kernen als het gaat om geuroverlast.” zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. ’’Ik denk dat we met Biobed een stap voorwaarts zetten om deze knelpunten op te lossen. Als het goed werkt zouden gemeenten deze voorziening in hun vergunningvoorwaarden kunnen opnemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.