Wat vind jij ervan?

Martijn Knuivers
Redactie

Zetmeelteler schakelt over op consumptie

2


Na 2013 vervalt de zetmeelsteun. Dat is omgerekend een prijsdaling van 1,8 cent per kilo zetmeelaardappelen. Avebe moet dat compenseren. De algemene verwachting is dat veel zetmeeltelers na 2013 overschakelen of fritesaardappelen. Ze hebben grond, machines en gebouwen. Het evenwicht op de fritesaardappelmarkt is al precair. Structureel meer fritesaardappelen geeft structureel marktbederf. Is de kans groot dat de zetmeelteler daadwerkelijk fritesaardappelen gaat telen? Zo ja, hoe is te voorkomen dat de zetmeelteler na 2013 massaal op fritesaardappelen overschakelt? Graag uw mening.

Laatste reacties

  • e.j.huizing1
    Panellid

    Als zetmeelaardappelteler vraag ik me af waarom de vraag gesteld wordt dat voorkomen moet worden dat de zetmeelteler na 2013 overschakelt op fritesaardappelen. Dit is toch gewoon een vrije markt waar iedereen aan deel kan nemen? Zelf heb ik op dit moment zoveel vertrouwen in Avebe, dat ik denk dat het bedrijf de prijsdaling grotendeels kan compenseren.

  • gerrit coppens
    Panellid

    als er hectares zetmeelaardappelen verdwijnen ontstaat er een nieuw, mogelijk iets hoger prijsevenwicht op die markt. anderzijds lijkt me als er een overaanbod aan fritesaardappelen komt die marktprijs daalt. er ontstaat ze een relatief nieuw evenwicht, met mogelijk meer schommelingen

Of registreer je om te kunnen reageren.