Wat vind jij ervan?

gerrit coppens
Panellid

Toekomst in Afrika?

13


In de dagelijkse Boerderij email vielen me een tweetal berichten op. De een had als titel 'Syngenta investeert groot in Afrika' en de ander 'Rabobank wil de landbouw in West-Afrika financieren'. Twee toonaangevende bedrijven die toekomst in Afrika zien.
Eerder gingen generaties boeren vanuit Nederland naar Brazilië, Canada en later Denemarken, Polen, Rusland. Denkt er al iemand na om het kapitaal te volgen en een Afrikaans avontuur te beginnen

Laatste reacties

 • Martijn Knuivers
  Redactie

  In februari ben ik op uitnodiging van Farm Frites wezen kijken op hun fabriek in het Egyptische Cairo en hun grootschalige akkerbouwbedrijf in de Libische woestijn. Wat mij opviel is dat er zeer professioneel geboerd werd. We zien op televisie altijd alleen maar hongerige mensen of kleine Afrikaanse keuterboertjes, maar het is wel degelijk een continent met potentie. Het is neit voor neits dat China grootschalig in Afrika investeert.
  Echter, wat me ook duidelijk werd is dat om te starten veel geld nodig is om in Afrika te beginnen, bijvoorbeeld voor de aanleg van pivots en het landklaar maken van de grond.

 • b.batoe

  mijn vader is zelf boer (druivengaarden) in noord afrika (marokko), zelf verbauwt hij in de buurt van het bewoonde gebied van de regio waar we in verbauwen, maar daar word de grond veels te duurder doordat de stad dichterbij groeid, maar in andere plekken in de regio kunnen de prijzen zelfs de belachelijk goedkope prijzen van €20,- p. m2 behalen, het enige probleem bij die gedeeltes is dat er nauwelijks- of onbruikbaar(zout of brak) water is en je anders maar heen en weer blijft gaan met het transport voor het water. dat probleem zien mensen vaak niet

 • herwaarden

  Heer Batoe, ik verkoop/weet verschillende manieren/installaties om zoet-/schoon water te maken,
  met een e-mail naar info@bvh-og.nl kunnen we elkaar meer vertellen.

 • Aad Baars

  Syngenta en de Rabobank werken puur uit publicitair oogpunt ( imagoverbetering ) op exrteem kleine schaal aan projecten in Afrika. China moet ook iets voor afrika doen om achter de rug van de bevolking om alle rijkdom aan mineralen te kunnen stelen De shell doet dat al geruime tijd met een zak met kralen en spiegels.

 • sjaakleeflang

  Beste mensen, een interessante discussie; ik ben het met Aad Baars eens. Dien eens een projectplan in bij de Rabobank, en vraag concreet om een bijdrage en je zal zien dat ze geen plannen ondersteunen, die de verandering brengt, die nodig is in ontwikkelingslanden.

 • herwaarden

  Beste mensen, en het gaat nog verder,(zie OPA) ze slaan zelf een bord in de tuin om een camping te beginnen.
  Momenteel verrijzen op veel plaatsen aan de verste buitenkant, nieuwe bankgebouwen.?????!!!!!
  Mensen, wakker worden en verenigen !

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het zou wel een beetje ego zijn om te denken dat de Rabobank de wereld kan veranderen. Sommige voetballers hebben genoeg ego om te denken dat ze kampioen zijn, misschien hebben ze inmiddels de beker op de camping gewonnen, en zijn ze kampioen. De wereld veranderen moeten de mensen uiteindelijk zelf doen. Rabobank en andere multinationals kunnen hooguit kleine projecten ondersteunen. En slaat het aan, dan zitten ze zelf eerste rang. Daar zijn ze ondernemer voor

 • Aad Baars

  De Rabobank leest wel alle projectplannen( hebben ze een speciale afdeling voor in Utrecht) en gaan mooie sier maken met plannen van mensen zoals jij en ik Sjaak. En wij maar kromliggen om die ecocentrise bankhufters hun miljoenenbonus te kunnen laten behouden.

 • Aad Baars

  Het schijnt erg lukratief te zijn om in Afrika te starten maar dan moet je niet van alle misstanden op de hoogte zijn ( of er gewoon schijt aan hebben ) www.goededoel.nl/index.php Gewoon de lokale bevolking verjagen !

 • henk fledderus

  ja dat heet hier in Australie recolonisation veel chinese en koreanse companys die hier actief zijn, "koopen" ook stukken africa op iedereen betaald netjes voor het land dat ze aankopen en laten het smerige werk door anderen doen.
  met name als je wat corupte overheden hebt kun je doen en laten wat je wilt.
  hier worden enorm farms gekocht door een vage instantie. die flikkert een grote zak met dollars op de tafel. ondernemer kan zo de zaak achter laaten en is al lang blij een geode koper te hebben iedereen klaagt over al de buitenlanders die land kopen. in africa gaat het er net zo lomp aan toe als een paar 100 jaar geleden, men is alleen wat beter geworden in mensen de ogen vol stront smeren.

 • cornedekeizer

  De vraag is of je naar Afrika wil gaan om alleen jezelf verder te brengen, of dat je ook de gemeenschap wil laten meeprofiteren van jouw aanwezigheid. Je moet je realiseren dat de culturen op geen enkele manier te vergelijken zijn met die van Nederland. Daarnaast moet je rekening houden met mogelijke politieke instabiliteit en anderen onvoorziene omstandigheden die je nu nog niet kan bedenken...

 • Dpj

  Er is in Afrika zeer zeker toekomst. Ik praat alleen over een land als Angola, waar in het verleden heel veel Portugezen (ik boer in Portugal) heen gegaan zijn om te vechten, gaan ze er nu heen om te boeren, maar bijvoorbeeld ook onze loonwerker is hier met zijn hele spulletje opgestapt en daarheen verhuist. Goed vruchtbaar land met een klimaat waar je 3 culturen achter elkaar kunt telen per jaar. Een aantal weken geleden had ik hier een paar man op ons bedrijf die wilden koeien kopen om een groot (3000+) melkveebedrijf op te zetten. Ik heb mijn zwager zijn contact gegeven en die gaat er misschien eerdaags heen om dat van de grond te krijgen. Maar ik heb wel eens gehoord dat het goed geld verdienen is in Angola, maar dat je het er nooit meer vandaan krijgt!

 • Gek dat je welkom bent om een groot bedrijf op te bouwen en dat je de inkomsten het land niet uit krijgt . Hoe bekent klinkt dat? Op het juiste moment komen ze je vertelen dat je nog een paar minuten hebt om jouw voormalige land te verlaten. . Nee dat is echt een zinnige zet!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.