Wat vind jij ervan?

Een koninklijke verlossing

5


Framing is in! Framing is een overtuigingstechniek in de communicatie waardoor je een begrip een andere lading kunt geven door het bedenken van een pakkende term. De ‘plofkip’ is daar een mooi voorbeeld van.
Als moderne ondernemers zouden alle Nederlandse Vleesveehouders deze hippe communicatie techniek kunnen inzetten om het imago van onze mooie sector te verbeteren. Dat dit broodnodig is, behoeft geen verdere toelichting.
Als we met z’n allen vanaf vandaag de keizersnede gaan duiden als ‘Koninklijke Verlossing’, halen we de negatieve lading in een klap van het onderwerp af. Het stigma rond dit thema is ons toch voornamelijk opgelegd door mensen die zelf (bijna) geen vlees eten. En iedere vleesveehouder weet dat de noodzaak tot het uitvoeren van een Koninklijke Verlossing, indien nodig, helemaal niets met verminderd dierenwelzijn te maken heeft. Integendeel zelfs!
Pogingen om kunstmatig bekkens van koeien te verruimen, of om beesten te fokken die natuurlijk afkalven zijn leuk bedacht, maar hebben ook een keerzijde. Minder bespiering betekent minder biefstuk en dus een lagere opbrengst voor de veehouder. Slagers en supermarkten die bewust kiezen voor in Nederland afgemest vleesvee zitten niet te wachten op gewonere kwaliteit runderen. Daarnaast is het zeker niet in het belang van het welzijn van het vee om bewust meer risico te nemen door met alle geweld een natuurlijke geboorte na te willen streven.
Laten we stoppen met het houden van ons vleesvee volgens de ideeën van mensen die zelf geen vlees eten en gaan produceren wat er door onze afnemers gevraagd wordt. Alleen dan heeft onze mooie sector een duurzame toekomst!

Laatste reacties

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Leuk bedacht, maar ik denk dat onze veearts toch raar op zal kijken wanneer ik hem op bel voor een 'koninklijke verlossing'. En dan af spreek dat ik als veehouder de koe alvast gewassen klaar zal zetten in de 'koninklijke verlossingsbox'.
  Aangekomen pakt de veearts zijn 'koninklijke verlossingssetje' uit zijn 'Heilige Koe' (want auto's zijn milieuvervuilend dus die gaan we ook positief-framen) en begint de koe te scheren en te verdoven naast de vorige keizersnede. Want toen noemde we gewoon het beestje bij zijn naam en legde wij gewoon uit aan het niet-agrarische volk wát een keizersnede inhoud, waarom je kiest voor een keizersnede en welke voordelen er voor zowel koe, kalf als veehouder aanzitten.
  Ach ja... Die goede ouwe tijd.....

 • Heijdravleesvee

  Haha! Ik ben heel benieuwd naar de reactie van jullie veearts morgen of overmorgen. Wat ik er mee wilde zeggen - maar dat begrijpen jullie als geen ander, is dat we op de boer merken dat ZELFS collega's elkaar gaan bekritiseren op het vlak van de keizersnedes. Limousin en Blondes houders vechten elkaar bijna de tent uit en niets is zo slecht voor een kleine club als verdeeldheid.
  En naar die goede ouwe tijd, zonder PvdD en DB verlang ik ook iedere dag terug. Succes met komende KEIZERSNEDES - we houden contact!

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Accoord! Maar die verdeeldheid is er binnen de melkveehouderij evenzogoed als binnen de vleesveehouderij. Kritiek hebben op elkaar is ansich niet verkeerd, maar de manier waarop men die uit en naar buiten brengt is wel soms zeer kwalijk te nemen. Ook heeft dit in grote maten te maken met 'bedrijf- of sectorblindheid'. Wij hebben diverse runderrassen gehouden, gefokt en verwerkt. Dit maakt je bijna een alleskunner en waardoor je snel overal iets van oppikt, overneemt en doorgeeft indien mogelijk én wenselijk. Op dat laatste punt wringt de schoen alweer, want gros van de veehouders gaat niet zo gemakkelijk (grote) veranderingen aanbrengen in zijn/haar bedrijfsvoering.

 • Heijdravleesvee

  Helmaal mee eens! Wij mesten ook alle rassen.
  Maar hoe wil je de strijd aangaan met alle geïmporteerde vellen en lellen, beloond met een ster van de dierenbescherming, als verdeelde sector. Denk je niet dat je daarvoor de geledingen meer zal moeten sluiten. Op dit moment proberen individuele vleesveehouders ook een ster te bemachtigen terwijl ze hun product daarmee gelijk stellen aan een UNOX worst.
  Natuurlijk mag iedereen dat zelf weten, maar we zijn in Nederland minstens zo goed en op vele gebieden veel beter bezig met alle duurzaamheidsaspecten dan de Ieren en leveren een veel betere kwaliteit rundvlees. Alleen het stigma rond de keizersnede lijkt steeds in de weg te zitten. Wij zijn zelfs op de boer constant aan het uitleggen dat deze ethische discussie niets met dierenwelzijn te maken heeft. De verdeeldheid hierover en het onvermogen van onze sector om het verhaal goed over te brengen, zit ons steeds meer in de weg. Ook slagers krijgen vragen over de KZ van klanten, maar weten niet wat zij moeten antwoorden omdat wij die antwoorden vanuit de dagelijkse veepraktijk niet aan hen communiceren. Bovendien wordt er zelfs met het maken van beleid ingezet op wat de Dierenbescherming als Dierenwelzijn heeft gedefinieerd. Een goed voorbeeld hiervan is de regeling Diervriendelijk Produceren. Daarvoor kom je alleen in aanmerking met een Beter Leven certificaat. Zowel in 2011 als in 2012 is de 200.000,- die specifiek bestemd was voor de Nederlandse Vleesveehouderij op de plank blijven liggen omdat niemand dit certificaat heeft. Uiteindelijk is het geld over andere sectoren verdeeld! LTO zat aan tafel bij het stellen van de voorwaarden voor de regeling, wist dat geen enkele veehouder gecertificeerd was en heeft niet ingegrepen.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Ja, da's lastig. Hier kijkt de consument gemakkelijk(er) over het hek om een mening te vormen hoe wij ons werken in hun ogen zouden moeten doen. Tis jammer dat het andersom niet zo werkt :D
  Wij krijgen bij ons in de slagerij er ook soms wat vragen over en beantwoorden die dan ook in alle eerlijkheid en oprechtheid. Simpele uitleg dat je als veehouder kiest voor veiligheid en zekerheid doet meestal al genoeg. Wanneer mensen dat op prijs stellen mogen ze een keizersnede bijwonen en sommige doen dat ook daadwerkelijk.
  Deze laatste groep is vaak onder de indruk van de expertise van de veehouder en veearts alsmede de volledige rust welke er heerst tijdens de geboorte. Na afloop zeggen ze dan ook vaak dat ze gerekend hadden op een heuse slacht/martelpartij met een zee van bloed en grof geweld, maar dat van al dit geen totaal geen sprake is. (Één jongentje welke mee was ervaarde dat zelf nogal als een zware teleurstelling, daar hij op you-tube de meest bloederige en schrikwekkende filmpjes had gezien en zo'n horrorsenario nu in het echt mocht beleven).
  Maar ja, dit zijn bijvoorbaat de (vleesetende) mensen welke open staan voor de discussie om er van te leren en tot elkaar te komen. Daar het bij mensen van de dierlievende organisaties juist een discussie is tot overtuiging van de tegen partij. Niet dat dat laatste punt bij ons veehouders heel veel anders is ;)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.