Wat vind jij ervan?

Ruggenfrezen terwijl de aardappelen al boven staan

3


Op plaatsen waar veel neerslag viel komen aardappelplanten al boven voordat telers de kans krijgen de ruggen op te bouwen. Wie heeft ervaring met het ruggenfrezen terwijl de aardappelen er al op staan? Vallen er planten weg of remt het alleen de groei?

Laatste reacties

 • piethein

  Hangt er van af hoe groot de planten zijn die je onderfreesd. Vanaf het moment dat de planten lichtgroen blad hebben, zullen ze hinder (=groeischade) ondervinden door het onderfrezen. Maar niet frezen en alleen maar aanaarden valt niet op alle gronden mee, en zal ook opbrengstschade geven. Grotere planten kunnen eventueel wegvallen, maar dit kan ook komen door beschadiging die optreedt van de freesas. Vele aardappels, bovenstaand, worden gefreesd in te natte grond, dat kan a.s. najaar best wel eens voor een flinke tegenvaller bij het rooien zorgen !

 • hilko.bos1

  Hieronder nog een voorbeeld van een machine die kan werken in een al opgekomen gewas. Of en waar de machine beschikbaar is, afgezien van een aanschaffen bij Struik, weet ik niet:


  Informatie van Struik Holland over de machine:
  "We merken dat er problemen gaan komen om de aardappel er onder te krijgen en……..jawel Struik heeft de oplossing.
  De ZF machine is van oorsprong bekend in Nederland maar anno 2012 meer een Export product.
  De ZF wordt met 1000tpm aangedreven 100pk/73kw, heeft afzonderlijke freeselementen, standaard opgelaste haken, stalen wielen en aftakas met autm. nokkenkoppeling 1.3/8-Z6.
  De machine is alleen als rijenfrees te gebruiken, kan bijna onder elke omstandigheden prima werken, gewassen met hoger loof is dan ook geen probleem.
  Met deze machine neemt de onkruid stress ook af, schone ruggen, zie foto’s.
  De ZF is per direct leverbaar maar zolang de voorraad strekt! Vraag ernaar bij u dealer, zeker nu het zo nat blijf en de aardappelen moeten er onder!"
  De machine werkt met losse freeselementen, in plaats van een doorlopende freesas:


  Aanfrezen in een hoog gewas:

  De machines heeft geen contact met het gewas:

  Zijn er nog meer van dergelijke machines?

 • Plas Potatoes

  Ben altijd in 'om iets te leren'. Heb de 30 jarige ervaring dat te laat 'aanaarden' : ervoor kan zorgen dat de grond 'loskomt' (lucht) .., het onkruid kan helpen bestrijden.., maar ook stolonen lostrekt en dus altijd opbrengst kost. Direct opruggen na het poten kan op sommige grondsoorten prima en is ook in virusgevoelige poterrassen 'een must'. Heb ik daar misschien (na 30 jaar) toch de 'goede verhouding' gevonden. Heb vandaag (na gisteren en eergisteren kalisulfaat te hebben gestrooid) percelen poters opgerugd die '10 tot 15 cm met donkergroen blad' boven stonden..net als vorig jaar (Toen behoedde me dat voor afvriezen...want ze zaten mooi onder 'de grond' en stonden met 3 dgn. 'weer boven'). Heb zoals altijd 'de proef op de som' genomen, door enige rijen 'niet te frezen', zodat ik straks met een proef weet 'wat ik aan verlies...of winst...heb'. DLV is ook bezig met een proef heb ik uit de Agr.Pers vernomen en ben zeer benieuwd wat daarvan de uitkomsten zijn. Vooralsnog ben ik blij met 'm'n nieuwe systeem' en ik moet zeggen : behalve dat ik er als een 'zwarte Piet' uitzag vandaag (achterklap tractor open en mooi droog) was ik zeer tevreden, dat ik toen ik klaar was een fikse bui regen op de gefreesde ruggen kreeg (geluk moet je er soms bij hebben..., en dat lukt nooit met alles!).
  Denk ook dat het verschil maakt of je poters, cons. of industrie/zetmeel teelt. Er spelen nl. bij al deze
  teelten andere 'zaken een rol'. Overigens heb ik m'n potertjes er vandaag 'niet helemaal' weer 'onder-
  gestopt'..., maar ik kon ze nog net zien op de ruggen (spelen met diepteregeling)...val je ook niet 'in slaap' ...(grapje). Ik denk dat de gemiddelde zetmeelteler beter af is met normaal 'aanaarden', en dat het een enorm verschil maakt op welke 'grond je zit'. Als je de boel 'dichtplakt'...bij opruggen na
  natte omstandigheden ben je vlgs. mij 'verkeerd bezig'. Dus je 'boerengevoel' laten werken!
  Zoals altijd : verschillende teelten, verschillende gronden en verschillende methoden..., maar ...pro-
  beren is nooit fout! Aardappelmeisje weet het ook niet..., maar leert tot ze haar 'vingers even lang
  heeft'...

Of registreer je om te kunnen reageren.