Wat vind jij ervan?

Verdienmodel in varkenshouderij moet anders.

5


Volgens Annechien ten Have zit de varkenshouderij momenteel in een doodlopende prijzenoorlog. "In de huidige situatie ontbreekt het aan geld voor onderscheidende concepten en eigen formules. Er wordt slechts geconcurreerd op prijs. Het verdienmodel in de varkenshouderij moet anders.”
Hoe denkt u dat de huidige situatie moet worden doorbroken? Met onderscheidende producten of zijn er andere zaken aan te wijzen?

Laatste reacties

 • Anton

  Onderscheidende produkten zal niet veel toevoegen, het werkt als een verdringingsmarkt. Daarbovenop gaat het net als met het één of twee sterren concept, de meerkosten worden amper vergoed. Dus dat zet geen zoden aan de dijk! Men zal op één of andere wijze de monopolie positie van de inkopende markt moeten verbreken. Volgens mij is er van echte marktwerking al enkele jaren geen sprake meer. Alleen met meer solidariteit in de sector kunnen we dat aanpakken. Dat wil zeggen dat LTO moet gaan samenwerken met de NVV in plaats van elkaar de vliegen af te vangen. En ook Europees zullen we die samenwerking moeten zoeken, anders worden we tegen elkaar uitgespeeld.

 • rdronald

  Inderdaad de huidige situatie is een doodlopende weg. Laatse 5 jaar is het al slecht in vleesvarkenshouderij. Er wordt niets verdient. In de keten staan wij varkeshouders onderaan de keten. De retail en slachterijen hebben meer rendement als wij hardwerkende ondernemers. Het is inderdaad voort een monopolie positie. Zeker ook omdat de kostprijs van ondernemers steeds hoger wordt in de varkenshouderij en de opbrengsten / voerkosten blijven duur dus de opbrengst ligt lager de kosten nu en in de toekomst als het op deze manier doorgaat. Oplossingen: Concepten die de boeren bepalen en niet de ketens eromheen want die melken ons uit. Of de overheid / nma grijpt in zodat er meer marktwerking komt en investeringen die de varkenshouder moet doen wordt vergoed.

 • rdronald

  voerkosten is bigkosten blijft duur haha

 • ketelbinkie

  rdronald
  Concepten die de boer bepaald, oke maar we hebben de ketens erom toch nodig om het vlees te vermarkten.

 • rdronald

  Ja dat zeker maar de prijsbepaling daar gaat het toch om. De opbrengstprijs staat niet tegenover de kosten die ligt nu structureel te laag zeker omdat er ook steeds hogere eisen komen. De wet en regelgeving en zoals nu de NVV de voerkosten in de kostprijs wil aanpassen is neit voor niks want voer kost nu 70 euro en big 60 dus 130 samen en brengt bijvoorbeeld 150 euro op dat wil dus zeggen dat je van die 20 euro alles nog moet betalen de niet toegerekende kosten zoals financiering dus aflossing rente algemene kosten en priveuitgaven deze weg leid dan structureel naar falliesement van elke ondernemer dus er moet wat gebeuren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.