Wat vind jij ervan?

Pikkerij

7


Na een discussie gestart te hebben over bloedluizen, waar toch voor mij nieuwe ideeen / middelen langskomen, ben ik ook wel benieuwd naar de ervaringen van andere pluimveehouders met pikkerij. Denk ik toch ook 1 vd meest voorkomende problemen bij loslopende hennen.
Het snavelbehandelen is voorlopig nog toegestaan maar toch.. hoe gaat het verder..
Wat doen jullie er aan of hoe voorkom je het? Afleiding in alle soorten en maten? Ruwvoer? Lichtaanpassingen? Voeraanpassingen? Of misschien nog wel heel iets anders?

Laatste reacties

 • dejongekoekoek

  Wat doe jij dan, heijinkeieren? Afleiding en ruwvoer gaan samen, wij doen om de twee tot vier weken wat balen stro in de hokken, vinden ze leuk. Als er teveel eieren met bloed komen het licht wat dimmen. Diermeel weer helemaal terug, zou ook helpen!

 • janskip

  ik vind bovenstaande ideeen erg bewerkzaam en gevaarlijk voor de diergezondheid ( is stro salmonella vrij) wij gebruiken de Vitados Layer mix (vitados.com) standaard door het voer heen dit mengen wij op bedrijfsnivo bij ( 0.3 - 0,8 %) ligt aan hoe het koppel loopt.
  Wij hebben totaal geen pikkerij, sabbel aan staarten of wat dan ook terwijl wij zelfs vermeerderingsdieren hebben die een grotere voerbehoefte hebben en hanen in de stal ook de uitval blijft zeer laag 0.10 % per week
  en alles wordt automatisch toegevoegd en ziektekiemen vrij

 • Gerd-Jan

  Luzerne voeren, hebben ze wat te pikken. Gewoon allerlei afleidingsmateriaal erin.

 • heico1

  Dat met het diermeel ben ik met je eens jongekoekoek. Ik ben er van overtuigd dat het een tekort is aan / disbalans in aminozuurhuishouding, welke bij toevoeging van dierlijk eiwit vrij eenvoudig kan worden aangevuld / opgelost. Wij hebben nu ook het M/C gehalte in verhouding wat verhoogd tov wat we hadden, kijken wat dat uit gaat brengen.
  Wij werken ook met lucerne en soms met stro, eigenlijk altijd ook als er geen problemen zijn, we hebben er een fouragehandel naast, dus voor ons ook wel erg makkelijk. Bij hogere uitval gaan we ook naar minder licht.

 • dejongekoekoek

  Zeg heijinkeieren1, ooit gehoord van salmonella door droog stro? Ik dacht dat onder een bepaald vochtpercentage geen bacteriën konden overleven.

 • heico1

  @dejongekoekoek, ik heb het wel eens gehoord maar weet niet exact hoe het zit.
  Voor zover ik weet moet de salmonellabacterie een Aw waarde hebben van 0,9. Nu kunnen ze wel een hele tijd overleven maar de kans dat ze overleven in stro, goed droog, dat toch al een tijdje staat... lijkt míj nogal klein.

 • Aad Baars

  Voldoende daglicht in de stal is essentieel voor pluimvee www.youtube.com/watch Sulphurplasma licht is een optie als de stal niet geschikt is voor daglichtsystemen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.