Wat vind jij ervan?

beeldman
Panellid

Fokken op hoornloosheid.

5


Düsseldorf - Overheid en boerenorganisaties in Noordrijn-Westfalen zijn het eens geworden over een programmater
bevorderingvan de fokkerij op hoornloze koeien.
De voortgang in de fokkerij zal jaarlijks worden geëvalueerd. Los daarvan gaat
met ingang van direct een verbod op verdovingsloze onthoorning van kalveren
gelden. Aanvankelijk was het de opzet van de overheid om de ingreep verplicht
aan een veterinair over te laten, maar die eis is tot opluchting van de
boerenbonden in de Duitse deelstaat van tafel.
Moeten we in Nederland hier ook nog actiever mee bezig. En zijn er nog wel boeren die hun kalveren onverdoofd onthoornen?
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2012/5/Duits-fokprogramma-voor-hoornloze-koe-1021026W/?cmpid=NLC|Boerderij%20-%20Vandaag|11-mei-2012|Duits%20fokprogramma%20voor%20hoornloze%20koe

Laatste reacties

 • Marcel

  Niet verdoven vind ik niet meer van deze tiujd bij ons word er zelfs pijnstiller bij gebruikt. Het blijkt dat een kalf met pijnstilling eerder weer aan het vreten en daardoor dus minder groeivertraging oploopt

 • gerrit coppens
  Panellid

  Vroeger deed je inderdaad onverdoofd onthoornen. Echter voor het geld dat de veearts kost kun je het zelf niet doen

 • jstut

  Hoornloos is een dominate factor volgens mij. Dus het moet er vrij vlot uit gefokt kunnen worden als dit zo is. Niet verdoven bij het onthoorne is inderdaat niet meer van deze tijd maar dat is in mijn ogen nooit de manier geweest. En om het spreekwoord, de koe bij de horens pakken, instand te houden door de horens er nog op te houden, is ook niet nodig. Er zijn toch maar weinig mensen deze uitdrukking begrijpen of kennen. Meer rendement zonder horens, door lagere veearts kosten en minder dieren kwelling zal ik maar zeggen.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Jammer genoeg zijn de huidige gentesten op hoornloosheid tamelijk rasgebonden is mij verteld. Schijnbaar is hoornloosheid bij het ene ras toch op een andere manier tot stand gekomen dan een ander. Dus komt het in een ras (bijna) niet voor is het er wel in te kruisen en dmv gentesting te fixeren en verder in te zetten op dieren met gewenster fenotype/productieeigenschappen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  De kans dat men met kruisen op hoornloosheid andere waardevolle kenmerken kwijtraakt is groot. Daarom is men er denk niet echt mee begonnen. Iets voor de labaratoriumjongens om het op een andere manier te regelen, als we het op die andere manier willen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.