Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Wel of niet op zondag kuilen...

31


Vrijdag en zaterdag zal er veel gemaaid worden en zondag kan dan de boel worden opgeraapt en ingekuild. Vraag is of de nood al zo hoog is dat op zondag gwerkt moet worden. Er zijn religieuze argumenten om op zondag niet te werken. Maar er zijn ook loonwerkers en boeren die zeggen: 'We werken heel de week al hard, de zondag gaan we er niet bijpakken."
Wat vindt u, hebben ze een punt?

Laatste reacties

 • Marcel

  ik heb respect voor iedereen soms kan het niet anders om ook op zondag te werken. Dieren moeten toch ook gevoerd, gemolken etc worden. Nu het weer het toelaat zullen sommigen mensen deze tijd aangrijpoen om gras goed binnen te krijgen is natuurliujk wel de voervoorraad voor van de winter

 • douwe_nz

  Tuurlijk op zondag of welke dag dan ook van de week, het gaat om je winter voorraad dus inkuilen op het beste moment, doe een andere dag rustig aan.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Soms heb je door het weer geen keus en zoals douwe_nz zegt, je hebt de vrijheid om op een andere dag rust te nemen. Desalniettemin probeer ik met mijn planning wel rekening te houden met het weekend. Op dat moment is het gezin ook thuis als het kan ga ik net zo lief naar een voetbalwedstrijd van zoon

 • JackS
  Panellid

  Hier in brabant zal zondag massaal ingekuild worden door de loonwerkers. Liever niet op zondag maar als het niet anders kan, gewoon op zondag. Wij hebben de eerste snede al binnen , dus bij ons zondag gewoon moederdag !

 • oostwest

  Boeren die in oprechte geloofsovertuiging hebben zullen, naar ik meen,
  afvragen of het echt noodzakelijk is om te kuilen of te hooien. Ook nu ken ik boeren,
  die beslist niet zullen kuilen op zondag, ook al verregend het gras.
  Vroeger werd in onze omgeving er ook niet gehooid, of geschud.
  Dus het risico van verregend hooi werd minder van belang geacht dan het geloof
  in God die ons 1 dag in de week rust gaf en vrij van werken.
  Natuurlijk werden de koeien gemolken, het vee gevoerd, kalveren e.d. verlost.
  alles wat geen uitstel kon hebben om de dieren goed te verzorgen.
  Er werden duidelijke keuzen gemaakt, of men sloot zich aan met het bestaande gebruik.
  Dus er werd op zondag niet uitgemest, niet gehooid, niet gekuild, niet gesnoeid geen
  kunstmest gezaaid, enz. Ons leven is meer dan werken. Wij zijn niet op de wereld om slaaf
  te worden van ons zelf, of van de bank, of van ons werk

 • Gerd-Jan

  Hier in de buurt valt het nog mee met het zondagswerk. Maar helaas doen steeds meer boeren het.

 • jouwstra

  Inkuilen op zondag moet kunnen volgens mij, het is van groot belang om een kwalitatief hoog waardig product in te kuilen. Ook vanwege het feit dat men hier een hele winter van moet voeren. Ruwvoer is nog steeds het beste voer voor de koe, als ik een hoogwaardiger product van mijn land kan halen op zondag doe ik dat. Maar accepteer de zondag wel en houdt natuurlijk het liefst vrij op zondag.

 • IlseV

  Het draait toch om de inkomsten? Vandaag de dag kan er pas echt bekeken worden dat het morgen de hele dag droog blijft. Om nou te wachten met inkuilen tot dat het regent omdat er op zondag 'niet gewerkt' mag/kan/gaat worden, kost volgens mij meer dan dat er gewoon eens in de paar jaar op zondag ingekuild moet worden. Wie vandaag niet wil schudden en harken en/of inkuilen zal in veel gevallen dinsdag pas aan de beurt zijn met inkuilen. Dit betekend in de meeste gevallen regen in de kuil.
  Het is en blijft zondag, maar om kuilverliezen te draaien omdat men op zondag niets wil( 'mag' ) doen, gaat ten koste van het voer. (-> koe-> inkomsten)
  Vorige week zondag 10 hectare gemaaid en 8 hectare al geschud, maandag avond nog twee keer geschud, 's avonds alles gehakseld, beter voer voor de eerste snee kan men zich niet veroorloven met zulke lentes, is mijn mening.
  Hier in de buurt wordt er op dit moment al volop gehakseld of het nou moederdag is of niet en niemand kijkt ervan op.

 • Marcel van Ittersum

  Een ieder staat vrij om er voor te kiezen om op zondag wel of niet te werken. Maar om nou direct te zeggen dat je sowieso regen in de kuil krijgt, dat het een minder goede kuil wordt en dat je inkomsten mis loopt is wel heel kort door de bocht. Hier in de buurt lukte het ook gewoon om gister al goed voer aan de kuil te krijgen. Ook zijn er zat boeren die zaterdag gemaaid hebben en maandag alles aan de kuil zetten. Zelf hebben wij dit ook al heel vaak gedaan. Op een zaterdagavond en maandagochtend schudden en vervolgens ’s middags inkuilen. Met andere woorden, het is maar net hoe belangrijk je de zondag als rustdag vindt. Mensen die de zondag als rustdag niet belangrijk vinden zullen gauw stellen dat je wel op zondag moet schudden of inkuilen. Mensen die de rustdag wel belangrijk vinden plannen het gewoon anders in.
  Het is maar net hoe stug je vasthoudt aan het idee dat je op zondag moet inkuilen. Hier in de buurt wordt het vrijwel niet gedaan vooral uit geloofsovertuiging en ook de meeste loonwerkers doen het vanuit dat oogpunt niet. En ik moet zeggen, er is nog nooit een boer of loonwerker failliet aan gegaan, dus zo hard zal het wel niet gaan met misgelopen inkomsten door op zondag niet in te kuilen. Maar nogmaals, een ieder is vrij in zijn of haar keuzes.

 • jstut

  Ha er is een gezegde, een zondagssteek hou geen week. Maar als het gras bekwaam is om in te kuilen op zondag en het ziet er naar uit dat het maandag ook nog super goed weer is dan zou ik het maandag doen. De zon doet nu nog nuttig werk op het gemaaide gras. Vitamine D wordt nu aan het gras toegevoegd. Verder gaat de muffe geur er wat af en bij een wat drogere graskuil wordt de eiwit kwaliteit wat beter dus bestendiger.
  rendement uit eigen voer, Jaap Stut

 • Gerd-Jan

  @ ilse
  Hoezo kom je op dinsdag uit?
  Wij hebben vrijdag en zaterdag gemaaid. Gister ook niks gedaan. Maar wij kunnen vandaag ook gewoon kuilen hoor. En we zitten hier in een windarme streek!

 • ad65

  Een boer moet zeker een rustdag hebben maar licht er bij mij op zondag hooi af zal ik het zeker binnen halen anders heb ik geen rust ,zondag of geen zondag,en in kuilen ook als het werk klaar is dat bij mij pas rust.in ver band het weer in nederland kan er ook niet ge wacht worden.

 • jwitteman

  als het gras in de bult moet dan doen wij het gewoon op zondag als het echt nodig is maar als het niet hoeft dan doen wij het ook niet maar wij gaan op zondag ook geen stront rijden dat kan op maandag ook wel

 • Bartus

  Ons productiewereld is niet meer van voor de oorlog, in de tijd dat het "geloof" sterk vertegenwoordigd was. Inkuilen op zondag blijft nog een taboe, maar kijk naar alle productie bedrijven die 24/7 aan het werk zijn met ploegendiensten. Waarom zal inkuilen op zondag dan een "zonde" zijn.
  Onze lieve heer bedacht dat de mensheid ook tot rust moet komen, heeft daarvoor een 7e dag voor gemaakt, de zondag. Want de mens gaat van nature elke dag aan de arbeid.
  Maar onze lieve heer heeft ook geopperd geen "leuke" betaalde dingen doen op zondag waarvoor een ander voor u aan het werk moet. Deze regel zijn de gelovigen onder ons volgens mij ook vergeten.

 • Angelo368

  Wat moet dat moet! ;)

 • putten

  als je niet op zaterdag maait, hoef je op zondag niet te kuilen. kwestie van plannen dus.

 • Bossies

  As't niet kan zo't mut, mut zo't kan.
  Iedereen moet het natuurlijk voor zich weten maar over het traditionele halstarrige vasthouden aan de rustdag en geen geld verdienen of werken op de zevende dag, gewoon omdat we het vroeger ook zo deden, wil ik opmerken dat boeren die de koeien ook op zondag melken omdat het gewoon niet anders kan, deze de melk niet weggeven of weg laten lopen maar ook gewoon te gelde maken dus ook gewoon 24/7 economie. Als alles bij het oude bleef waren we nu nog dag en nacht 24/7 bezig met hunebedden bouwen.

 • jwitteman

  ik reageer even op putten als het weer niet anders is dan moet het wel

 • derijt

  op maandag maaien dan heb je de hele week de tijd.

 • jwitteman

  dan moet je wel goed weer hebben

 • tessa2010

  de mensen die het hards schreeuwen dat je op zondag niet op het land mag werken,die kom je het vaakst tegen op een meubel of keukenboulevard! dan zitten ze ook niet in de kerk!!! laat ieder voor zichzelf uitmaken wat men op zondag wil!!!

 • derijt

  wel zelf doen.
  en niet andere in huren of voor het blok zetten.

 • japke33

  wat een emoties brengt dit los zeg!! Wij kuilen nooit op zondag, dit heeft niet zozeer met de kerk te maken, maar meer met ons zelf. We willen gewoon 1 dag rustig aan doen, een boer heeft altijd wel werk en als je op zondag ook begint te werken, krijg je gewoon geen rust meer. Want 1 keer op zondag doorgaan, betekent dat er vaker op zondag gewerkt gaat worden. Wij zijn er nog nooit mee in de problemen gekomen met het weer, dus goed plannen en dan kan het echt wel.
  En wat is er nou leuker, dan dat de buren allemaal druk in het land bezig zijn op zondag en wij lekker op een terrasje zitten te genieten van ons welverdiende rust. ;)

 • rooieroza

  Laten we met zijn alle hier heel nuchter in blijven , wie op zondag wil werken wat hij noodzakelijk acht moet dat kunnen doen. Net zo goed als degene die dat uit principe of om een andere reden niet wil moet dat ook kunnen ! Het gaat hier om respect voor elkaar ! Ook degene met een geloofs overtuiging zal dat moeten leren en dus niet een ander hierom veroordelen ! Van mij hoeven koopzondagen en de 7 dagen economie ook niet maar dit is iets wat de maatschapij wil dus dat kun je toch niet meer keren . Overgens , de rustdag in de bijbel is de sabbat die niet op de zondag beschreven staat maar op de zaterdag !

 • henk fledderus

  japke jij hebt de keutel bij het schone eind. er word gesproken over respect alsof het een zak appele is, sorry maar respect verdienje.
  ik denk dat er geen respect te verdienen is met wel of niet op zondag inkuilen, er kan maar 1 ding boven aan de lijst staan en dat is of bedrijfsvoering of (gezins)leven.
  dat landbouw bedrijven met een 24/7 economie vergeleken worden is wat ver gezocht die bedrijven draaien met gezette tijden en voldoende mensen in dienst.
  van huis uit kuilden wij nooit op zondag, volgens vader: als ik het in 6 dagen niet kan doen red ik het in 7 ook niet. nooit veroordeelde hij een ander die dat wel deed.
  kuil je op zondag dan stoot je mensen voor de kop, zo simpel is dat.
  als jou loonwerker op zondag wil komen kuilen is dat hun keuze en hun bedrijfs voering

 • gerrit coppens
  Panellid

  heb je dan mooi werk? loonwerkersknechten zijn meestal jong en gaan graag op zaterdag stappen. als ze de andere dag weer aan de slag moeten zullen ze het geen vier uur maken om te voorkomen dat ze met een kater op de tractor moeten. maar of je daarmee voorkomt dat er op zondag een vloek richting jou persoon losgelaten wordt?

 • vofnagel

  als het dan toch moet op zondag dan nemen we een andere dag vrij lees ik. Het komt daar toch niet
  . Want er moet zoveel gebeuren.jezelf voor de gek houden. Er zijn mooie dagen genoeg om het goed te winnen..
  Het zijn vaak dezelfde mensen die op zondag of in het donker aan de gang zijn.kwestie van plannen

 • Angelo368

  Als wij maandag moeten kuilen dan gaan wij Zondag nog wel eens met de schudder het land op, als het mooi weer is en het gras nog even kan drogen dan doen wij dat zeker, maar 9 van de 10 x kuilen wij meestal in het midden van de week.

 • jwitteman

  ja wij ook

 • bluepowers

  -

  Bericht aangepast door moderator.

 • jstut

  Wel of niet op zondag graskuilen, je moet oogste wanneer het gewas rijp en bekwaan is. Als het op zaterdag niet goed is zou het dan op maandag al te laat zijn.???

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.