Wat vind jij ervan?

Poten en aanaarden in één werkgang

3


Het gebruik van pootsystemen waarmee in één werkgang de aardappelen gepoot en de definitieve rug gemaakt wordt neemt een vlucht. Arbeidstechnisch gezien een mooi systeem. De vraag is of in een koud voorjaar als dit de aardappel niet te veel koude grond over zich heen krijgt waardoor het langer duurt voordat de planten boven komen. Wie heeft hier ervaring mee?

Laatste reacties

 • piethein

  ik heb wel ervaring/een mening over kort na het poten aanfrezen of dit uitstellen. Wat de opkomst en het opwarmen van de rug betreft heeft dit naar mijn mening en ervaring weinig verschil, een kleine rug zou sneller opwarmen, maar een grote rug heeft een groter oppervlak waar de zon instraalt. In tijdstip van bovenkomen is hier weinig verschil. In een kleine (on-aangefreesde) rug koelt het ook weer sneller af s'nachts, of tijdens koudere periode.
  Wel lijkt mij een groot bezwaar dat het dieper bewerken dat hier voor nodig is niet altijd mogelijk zal zijn, zeker op zwaardere grond. In sommige jaren valt dit al niet mee om met een roterra of frontfrees dieper als 6 á 8 cm te komen !
  Ook de onkruiddruk zal groter zijn, en de kans op afspoeling/meer verwering.

 • bsalome
  Panellid

  Ik zie geen tot weinig verschillen in opkomst. Zeker in dit natte voorjaar, waarin de meeste aardappelen in 1 - 2 weken tijd zijn gepoot. Zelf hebben we in dezelfde droge en warme periode alle aardappelen al gefreesd. Nu staan de aardappelen al vrijwel allemaal boven. Als ik dan kijk naar diegene die vorige week gefreesd hebben kort voordat of dat enkele plantjes al boven kwamen, dan komen of staan die er nu ook al grotendeels. Dus lijkt me in één werkgang poten en aanaarden de ideale combinatie, zeker nu de dieselprijs sterk zal stijgen. Alleen of het voor elke grond geschikt is, betwijfel ik nog, je moet zeker enkele dagen langer wachten met poten en in dit voorjaar is een dag langer wachten al te laat.

 • Luuk

  Op SPNA-proefboerderij Kollumerwaard is in biologische pootaardappelen een proef aangelegd met verschillende tijdstippen van aanaarden na het poten. In een van de objecten is poten en rugvormen in één werkgang uitgevoerd. In de veldproef wordt de het verloop van de temperatuur in de aardappelrug gevolgd en worden waarnemingen gedaan naar opkomst, vochthuishouding in de grond, stand, bladmassa en N beschikbaarheid in grond en gewas. Aan het eind van het groeiseizoen wordt de opbrengst en de sortering bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.