Wat vind jij ervan?

FHuiden
Redactie

Grasoogst: zelf doen of loonwerker?

6


Tussen de buien door zijn vorig weekend vele hectares gras ingekuild en ook komend weekend zal menigeen gaan maaien. De Boerderij-panelleden is gevraagd welk werk zij uitbesteden aan de loonwerker. Van de ruim 300 reacties zegt 46% het inkuilen uit te besteden in de vorm van balen maken, hakselen of oprapen. 17% besteedt het maaien uit, 9% laat harken en slechts 1% van de panelleden belt de loonwerker om te schudden. Nog altijd 16% doet alles zelf. In hoeverre zullen deze percentages de komende jaren verschuiven? Wat laat u door de loonwerker doen en wat houdt u juist in eigen hand?

Laatste reacties

 • johny-deere

  Wij maaien op ons bedrijf meestal zo"n 70 ha per keer tegelijk.
  Om dan alles goed te laten verlopen moet je het maaien wel uitbesteden.
  Schudden doen we zelf met 2 tien meter schudders. Wiersen doen we meest zelf maar als het snel drogend weer is, springt de loonwerker ook hier bij.
  Vervolgens laten we dan alles in 1 dag hakselen door de loonwerker.
  Wij gaan voor snel en goed!

 • Melkey

  Wij maaien meestal 20 à 25 ha van de totale 45 ha per keer.
  Het maaien (werkbreedte 5 mtr) en schudden (werkbreedte 10 mtr) houden we in eigen hand.
  Het harken (2 machines) besteden we uit en samen met loonwerker (1 wagen) oprapen.
  De loonwerker rijdt de graskuil aan met de shovel.
  Voor het komende jaar willen we balen persen, dit laten we door de loonwerker doen.
  Het ophalen van de balen willen we zelf doen, maar de benodigde machines zijn nog niet aanwezig.

 • Bartus

  Wordt het uitbesteden van de werkzaamheden aan een derde ook berekend aan de hand van een kostprijs of is het meer op basis van gemak/tijd te kort? Ik ben benieuwd wat de reden is waarom werkzaamheden worden uitbesteedt.

 • Anton

  wij hebben alles zelf gedaan(21Ha), dat is in dit onvoorspelbare klimaat bijna een must. Als het een paar dagen mooi weer word, kun je aan het maaien.Ben je afhankelijk van een loonwerker moet je daar eerst weer mee overleggen.

 • mbeirens

  Wij doen alles zelf van maaien tot persen en wikkelen (17,5ha). De voordelen zijn snel en voordelig kunnen werken. ( tot er iets stukgaat) Wel moet je met 2 man zijn, maar dat geldt voor de meesten wel.

 • Wilfriedam

  Ik zie links en rechts steeds meer bedrijven zelf maaien. navraag leert dat men dit vaak doet met bredere maaicombinaties zonder kneuzer. Vaak worden klaver en andere soorten door grasmengsel gezaaid en wil men hierbij liever niet kneuzen. Breedafleg maaien, 1x schudden dan harken.
  Omdat loonwerkers vaak alleen een combinatie hebben met kneuzer wordt steeds meer zelf gemaaid. Ideale tijdstip om te maaien is dan tussen 12.00 en 16.00 uur 's middags. Aan deze vraag kan een loonwerker dan vaak niet voldoen.
  Verder vergt een maaicombinatie van 9 mtr zonder kneuzer maar ca. 130pk en veelal beschikken grotere bedrijven alwel over zo'n zware trekker.
  De machine heeft grote slagkracht van ca. 10 ha p/uur, kost relatief weinig (ca.25000 euro) en gaat wel zeker 10-15 jaar probleemloos mee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.