Wat vind jij ervan?

Slachtkoeien blijven schaars

4


Er is al vanaf september 2011 weinig aanbod van slachtkoeien.
Zijn er momenteel weinig vaarzen aanwezig op de melkveebedrijven om ouder vee te vervangen? Of wordt er meer vee aangehouden in verband met (toekomstige) uitbreiding van het bedrijf?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Of worden er minder vaarskalveren aangehouden omdat het goedkoper is om het melkvee een half jaartje ouder te laten worden?

 • marjanschaftenaar

  Dat kan inderdaad ook een oorzaak zijn, is dit bij jullie op het bedrijf de reden om minder vee uit te stoten?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Daar kan ik je en nee op beantwoorden. Nee, want ik ben anderhalf jaar geleden overgestapt van mrij-melk- naar mrij-zoogvee. Ja, toen ik nog molk was volgens de mpr-cijfers mijn veestapel 20 maand ouder dan de gemiddelde veestapel in Nederland. Destijds molk ik mrij, dat is een iets duurzamer ras dan holstein. Maar als je ziet dat er bedrijven zijn die gemiddeld nog geen twee lijsten vol krijgen dan weet je dat de opfokkosten zwaar tellen op de productie. Cr-Delta, maar ook andere KI-clubs zijn niet voor niets hun focus aan het richten op duurzaamheid. Het feit dat minder productieve rassen zoals mrij en blaarkop de holstein nog regelmatig verslaan in economische jaarstatestieken zegt genoeg. De melkplas is een stuk kleiner, maar de kosten per koe maken de financiële winst. Met melkrassen als Holstein zijn derhalve nog flinke financiële stappen te zetten als men zich op duurzaamheid gaat richten

 • marjanschaftenaar

  Klopt, kosten/opbrengsten verhouding is vaak beter. Vooral als je kijkt naar krachtvoer verbruik en de daar tegenover staande (meer) productie.
  Ik ben nu wel benieuwd of er hier meer melkveehouders zijn die nu aan het omschakelen zijn naar een koe met een hogere levensduur en daar wat meer over kunnen vertellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.