Wat vind jij ervan?

Grasbalen

13


Onder andere vanwege problemen met broei willen wij alle kuilgras voortaan in ronde balen persen.
Wie heeft hier ervaring mee? Wat zijn de voordelen? En nadelen?

Laatste reacties

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Wij hebben één jaar ronde balen gevoerd op de Zuid Hollandse grupstal en onze potstal. Wij voeren manueel dus al het gras met de vork voor de koeien. Met ronde balen was het voederen tweemaal zoveel werk dan met de vierkanten.
  Ik weet niet of er iemand een uitgekauwd technisch verhaal kan geven omtrent de verschillen in mechanica tussen ronde of vierkante balen persen, maar ik heb de indruk dat de eisen voor vierkant wel zwaarder zijn en daarmee/door de prijs ook hoger ligt.

 • jstut

  Melkey, voordelen zijn geen broei door een goed concervering. gemakelijk conbineren met andere balen. Bijvoorbeeld gras met veel suikers een weinig eiwit te weinig structuur kun je goed mengen met gras met veel eiwit en weinig suikers of gras met meer structuur. Dus je kunt gemakelijk met je eigenvoer naar oplossingen komen. Ook als je moeilijk gras heb kun je het met kleiner hoevelheden over een langer periode wegmengen. Dus meer rendement uit eigen voer halen. Nadelen zijn er ook het is relatief duur, maar als je altijd warme kuilen hebt, zijn de verliezen ook groot 1 graat temparatuur verhoging is 10 VEM minder dan praten wij nog niet over de terug gelopen smakelijkheid en als er schimmels ontstaan die weer een gezondheids gevaar zijn voor de koeien. ( wordt vaak onderschat) Er is nog een nadeel je maakt bijna iedere dag een nieuwekuil open en daar moeten de pens bacterieen weer op inspelen. Dus veel wisselingen van gras. Een goede regestratie van het tijdstip van het maken van de balen en van welk perceel het gras komt, kan je bij dit nadeel wel een stuk verhelpen. Ik zou wel het gras laten snijden, dat maakt het mengen van verschillende balen toch wat gemakelijker. Overgens zijn er bij gewoon inkuilen, als er netjes wordt gewerkt en zeer goed vast aan gedrukt en de hoogte van de kuilen aangepast zijn aan de voersnelheid ook een hele goede kuiltoevoeginegn gebruikt worden, te denken valt aan E.M.geode resultaten te halen. Hier in mijn buurt zit een boer met 100 melkoeien die 8 of 9 verschillende kuiltjes heeft openliggen zonder dat er ook maar een spoor van broei of schimmel is te vinden. hij werkt met E.M. Het kan dus wel.
  Dit is een boer met 10.000kg melk onder de veestapel die in het geheel geen krachtvoer voert.
  Indien je toch voor balen gaat let dan wel op een goed bescherming want kraaien en kauwen maar ook een hond of een kat kunnen gaatjes in je plastik maken zonder dat je dit direct ziet. Dan ben je nog niet waar je wezen wilt.
  Meer rendement uit eigen voer, Jaap Stut

 • gerrit coppens
  Panellid

  Nu ik geen melkvee meer heb en enkel voer voor zoogvee nodig heb ben ik overgestapt van de sleufsilo naar de vierkant baal. Met lage voersnelheid heb je teveel kans op broei. Ook bij ronde balen kan het fout gaan als het plastic kapot is, maar je hebt lang niet zoveel verlies. Of ronde of vierkant balen verschil uitmaakt weet ik niet. Het is maar net waar je loonwerker in geinvesteerd heeft

 • Gerd-Jan

  Als je een kuil niet goed geconserveerd krijgt doe je toch iets fout. Je hebt het te droof of wat dan ook. Of gebruik EM werkt zeer goed, en zorgt ook voor meer smakelijkheid. Kost ongeveer een tientje per bunder.
  Balen lijkt me heel onhandig om verschillende redenen:
  Je moet veel over het land heen rijden om ze op te halen.
  Als je een slechte plek in het gras hebt, heb je ook gelijk een slechte baal > minder goed voer aan het voerhoek> De koeien moeten daarop dus steeds weer anticiperen.

 • Marcel

  of je nu met loader of hakselaar en kar met wagen over het veld moet maakt volgens mij niet zo veel uit. Misschien is het wel goed om wat meer variatie in het voer te hebben. Koe in het wild vreet ook een en ander en niet hele dag hetzelfde mijn inziens moet je je proberen te verplaatsen in de koe hoe zou die vroeger het gedaan hebben. Eenzijdig voedsel lijk t me niet zo geschikt !

 • Gerd-Jan

  @ marcel,
  Dat maakt nog weer een heel verschil he!
  Met raapwagen en 8 wielig onderstel ben je beter uit dan met een hakselaar.

 • Marcel

  inderdaad is natuurlijk afhankelijk van de draagkracht van je perceel. In oa. Oost Brabant word veel met hakselaar en silagewagens bij elkaar gereden

 • b.wissel1

  Dag heren/dames,
  Wij hebben een aantal paarden en voeren deze kuilgras. We nemen 2x per jaar ca. 40 balen af. Nu is het zo dat de kuil al vaak, bij het openmaken, schimmel heeft. Wij hebben geen gaten in de verpakking kunnen constateren. Heeft een van jullie een idee hoe dat komt? Jullie hebben er meer verstand van als ik neem ik aan want ik ben makelaar van beroep.

 • Gerd-Jan

  Is er met het vastrijden genoeg tijd genomen?
  Heb je er genoeg zand op?
  heeft de kuil met inkuilen niet te lang open gelegen?

 • Marcel

  Volgens mij maakt B.Wissel gebruik van balen ? Ik hoor van mensen met paarden dat hooi voeren voor de paarden beter is dan kuil. Omdat dit meestal droger is is de kans op schimmel mijn inziens kleiner. Vind overigens wel dat hooi niet verpakt moet zijn want dan vind er toch conservering plaats.
  Hooi moet kunnen "ademen".

 • Siemen

  @B Wissel 1. Vast niet genoeg lagen plastic er omheen 7 tot 9 moet het zijn, tel ze maar eens na en laat ons maar weten hoeveel.

 • b.wissel1

  Dag Siemen, ga ik doen als ik straks rhuis bem en je hoort het nog.
  Gr. Mariet

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  In de meeste gevallen is dit een combinatie van nét effe te vochtig gewas, niet volledig op druk geperst en/of te kort gewikkeld.
  Wij maken voor ons rundvee altijd hoofdzakelijk grof voordrooghooi en voederen dit ook aan onze paarden en zelfs met een baal waar een klein gaatje in zit valt de (zichtbare!) beschimmeling zeer mee.
  Voor het jongvee en zogende koeien hebben wij kort gras van tweede snede wat we op de zelfde manier conserveren. Recent hebben we van deze droge 'spinazie'balen enkel gevoerd en ondanks dat het van de oogst september 2010 was, was het nog perfect voeder.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.