Wat vind jij ervan?

vreetbreedte

13


Uit onderzoek van Vetvice (http://www.vetvice.nl/) blijkt dat koeien gemiddeld ruim 70 centimeter breed zijn. Het standaard voerhek is 65 cm. Te krap dus. Moeten we in nieuwe stallen of renovaties bredere vreetplaatsen maken, of gelijk maar naar de voerbuis?

Laatste reacties

 • JackS
  Panellid

  Een voerhek van 70 cm lijkt mij ook wel beter.Maar dat hangt natuurlijk wel van de veebezetting af. Bij genoeg vreetplaatsen maakt het niet zoveel uit.
  Een voerbuis kan natuurlijk ook, maar bij een krap aantal voerplaatsen gaan koeien elkaar gemakkelijker wegstoten. De koeien hebben geen speciale voorkeur, ze eten net zo gemakkelijk uit een voerhek als uit een buis!!

 • Gerd-Jan

  @ nieuwelijn
  De koeien geen voorkeur?! Weet niet waar je die onzin vandaan haalt. De buurman heeft ook een stuk buis, helemaal achterin de stal. Dus ver van borstel en drinkwater verwijderd. Maar daar gooit hij wel een keer zoveel neer!

 • Siemen

  Haha het hangt er van af of je fleckvie of holstein koeien hebt. Maar flekkies zijn rustige koeien die niet domineren dus wachten hun beurt we'll af. . New York university en hoard dairy man zeggen voerhek is beter, minder verdringing. Wij hebben een buis. Het is maar net wat je wil maar 70 cm is beter voor als je ooit nog eens met flekkies begint.

 • Gerd-Jan

  @ siemen
  Fleckvieh is gemiddeld ook breder. Zitten hier wel op aardig wat centimtertjes meer.

 • Siemen

  Inderdaad Gert Jan misschien is 70 nog niet eens genoeg

 • Gerd-Jan

  @ siemen
  Dat weet ik wel zeker. Hebben nu nog weinig 100 procents erbij lopen. Maar als ze dat wel bijna allemaal zijn..

 • JackS
  Panellid

  Gert-Jan, dit is echt geen onzin. Bij ons hebben de koeien ook de keus, ze vreten net zoveel voer bij het voerhek als bij de buis!!

 • Gerd-Jan

  @ nieuwelijn,
  Is helemaal geen onzin.
  Geen koe is hetzelfde. Het heeft ook geen nut om iedereen gelijk af te kraken.

 • beeldman
  Panellid

  Onzin of niet. Wij hebben een ouder voerhek met niet helemaal de optimale maten. Daarnaast een stuk met alleen buizen. Die is altijd wel het beste bezet. Wel geloof ik dat de ene voerhek de andere niet is. Vaak worden de voerhekken achterwege gelaten omdat buizen nu eenmaal goedkoper zijn. Maar indien je geen seperatieruimte hebt is het ook wel verrekte makkelijk als je een koe individueel vast wilt zetten. Maar dat vastzetten (ook in groepsverband bij dierenarts- of drachtcontrole) zou voor mij wel de doorslag geven waarom ik een voerhek zou kiezen. Anders werden/worden het buizen. Ik kan me ook niet voorstellen dat het vluchtgedrag van een rangorde lager dier beter is uit een voerhek dan bij buizen. De drempel om na een 'schoffering' door een rangorde hoger dier de kop weer door een voerhekopening te doen lijkt mij een stukje hoger dan bij buizen. Maar ja, ik heb er niet voor geleerd......

 • Melkey

  Vreetplaatsbreedte is net als boxafmetingen afhankelijk van de grootte van de koeien. Het is belangrijk om bij de bouw van nieuwe stallen of renovaties te kijken naar de veestapel. De benodigde vreetplaatsbreedte blijft bij een voerhek en voerbuis gelijk. Op de markt zijn er al voerhekken beschikbaar met vreetplaatsbreedte van 75 cm.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Kwestie van voortschrijdende groei. Door fokkerij(plannen) groeit een bepaalde richting in. of dit Holstein of Jersey, dat heeft gevolgen voor bouw en verbouw stal. Het formaat van de boxen is al lang aandachtspunt, voerhek is even zo belangrijk

 • RobbinvanIttersum

  De fokkerij laat inderdaad een trent zien van steeds groter wordende koeien. Dit zou voor mij een extra reden zijn om buizen te plaatsen in de stal, ook omdat deze makkelijker aan te passen zijn in hoogte. In het geval van nieuwbouw lijkt mij een buizenhek met een goede, ruime separatie een goede optie om het werkgemak door korte looplijnen (kwestie van inrichting), de ruimte die de dieren hebben en een stukje kosten.
  Wat betreft de vreetbreedte per dier heeft een buis voor mij ook de voorkeur omdat de ruimte per dier meer flexibel is, in tegenstelling tot een voerhek. Het rangordeprobleem (dominantie koe eist hele buizenvak op) wat vaak aangedragen wordt als tegenargument heb ik zelf niet gezien op de bedrijven met buizen. Mijn persoonlijke voorkeur zou dus uitgaan naar buizen.

 • jstut

  Zorg dat er de hele dag voldoende voer voor ligt van goed kwalitiet en zorg er vooral voor dat de koeien er dan ook de hele dag bij kunnen dus vaak aanschuiven dan zal een breed of smal voerhek minder van belang zijn. Zorg dat dit aanschuiven snel maar vooral gemakkelijk gaat.
  remdement uit eigen voer, jaap stut.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.