Wat vind jij ervan?

registratie antibiotica

7


Varkenshouders zijn verplicht om het antibioticagebruik te registreren en de dierdagdosering te kennen. Hoe loopt het op uw bedrijf?

Laatste reacties

 • IlseV

  Je kunt pech hebben met de biggen die aangeleverd worden, waardoor je bijvoorbeeld voor longworm veel moet behandelen. Dit tikt hard/snel aan op de ddd. Het is geen probleem om het te noteren en bij te houden, alleen is het afhankelijk van de koppel die men aangeleverd krijgt. Er zijn tot nu toe nog geen straffen bekend wanneer je boven de ddd komt, maar er moet zeker gekeken worden naar de reden van behandeling. Dus zorg er voor dat er niet preventief behandeld wordt voor longworm etc.

 • rdronald

  Als je vleesvarkens hebt en je koopt biggen aan dan kun je toch niet weten bij elk koppel of ze longworm hebben? De fokker zal om de zoveel tijd bloedtappen en als het echt slecht gaat het onderzoeken. En goede communicatie tussen fokker en vleesvarkenshouder is er ook niet altijd want ze hebben allebij een eigen portemonee. Straffen als je boven het dierdagdosering zit structureel is mischien een goed plan op de lange termijn, maar op korte termijn is geen goed idee want het kan altijd voorkome dat het n tijdje minder goed gaat en met een goed pva kan het opgelost worden dus boetes om de rotte appels uit de sector te werken door boetes is mischien een goed plan maar niet op de korte termijn.

 • arjan hendriks

  Longwormen kun je toch gewoon behandelen met een ontwormingsmiddel, en de werkzame stof die daar in zit is GEEN antibiotica, dus wordt de ddd hier niet hoger van. of zie ik het nou verkeerd.

 • bdortmans1

  Het is toch alleen maar goed om te registreren, al is het maar om inzicht te krijgen, waar je mee bezig bent. Ook de veearts er om vragen ieder kwartaal de ddd te bespreken en punt van overleg maken met alle partijen waar je zaken mee doet op je bedrijf. Fokgelten leverancier, veearts voerleverancier en fokker, alle kunnen mee denken.
  Voor de fokker geldt dat hij moet willen weten wat de ddd van zijn subfokker zijn en voor de vlv houder moet bij zijn fokker informeren, het geeft inzicht. Voor iedereen in de keten geldt dat ze er werk van moeten maken.

 • kempen

  In de laatste reactie lees ik dat mensen met de gelten leverancier de voer leverancier en weet ik wie allenamaal willen overleggen over de d.d.d. laat nu eens iedereen zichzelf specialiseren.
  de voer leverancier doet voer en de dierenarts gezondheidszorg .
  Als iedereen overal een beetje van af wil weten krijg je nooit geen specialisten op je bedrijf.
  En dan komt je bedrijf niet gemakkelijk op een heger niveau.

 • bdortmans1

  Ik ga er vanuit dat een veearts een specialist is op zijn gebied, en dat zelfde geldt ook voor de rest van de "adviseurs" die het erf betreden. Waar hem het voordeel in zit is dat deze mensen op meerdere bedrijven de gang van zaken van dichtbij meemaken en daardoor een betere kijk kunnnen hebben op hetgeen wat speelt op een bedrijf. En het moet juist de intentie zijn van iedereen om een bedrijf op een hoger niveau te tillen, ook oa met het terug dringen van de d.d.d.

 • Fleur de lille

  Door transparantie van je bedrijfsvoering kom je ook op een hoger niveau. Wanneer de ddd gewoon via internet inzichtelijk worden kun je als afnemer zo zien hoe de leverancier en je collega's behandelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.