Wat vind jij ervan?

Snelle kuiler of wacht liever af

9


Verschillende boeren hebben gras los liggen of hebben al wat voer in de kuil. Heeft u ook al gemaaid of wacht u liever of noodgedwongen nog wat af? Waar let u vooral op, voordat de messen aan het werk worden gezet?

Laatste reacties

 • Gerd-Jan

  Wij hebben nog niks gemaaid. De boeren waaran ik wel heb gehoord die maaien is ivm de mais. Maar wij telen geen mais dus wij zitten daar niet mee. Als we willen gaan maaien houden we oogluikend het weer in de gaten. Als het echt zover is dat het gras er af kan. Dat is wanneer er voldoende structuur inzit. Luisteren we intensief de weerberichten en maken (proberen) we een planning.

 • gerrit coppens
  Panellid

  eind maart heb ik al voor de mais gemaaid en ook op Koninginnedag ging het mes erin. dat laatste was krab plannen. met de vooruitzichten (buienradar) zat het er net in, en inderdaad de pers was nog op het veld en er kwam een stevige bui. maar met dit weer moet alles kloppen tot en met de afspraken met de loonwerker

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Wij zien inmiddels ook steeds meer boeren maaien... maar wij hebben die intentie nog niet.
  Eerst gaat bij ons de 13,5 Ha mais er in en daarna gaat ...de nieuwe maaier.... pas in het gras...mede omdat er dan pas voldoende structuur in het gras zit ( net als Gerd-Jan zegt ).
  Boeren ( collega's ) die hun tijd niet af kunnen wachten hebben veelal "spinazie"gras in de kuil, en dat vinden wij persoonlijk erg jammer.
  Is het de druk uit de buurt ( collega's die gaan maaien ) ?
  Of is het geen goede startplanning ( vastlopen met beweiding ) ?
  Groetjes Minouche
  ***Boerin***

 • jstut

  Ik zie hier heel veel redenen om niet te gaan maaien maar als je aan beweiden doet met omweide zal je ruimte moeten maken. ik zou daarom in het voorjaar even kiezen als de mogelijkheid er is, voor een standweide. Deze kun je altijd nog iets groter maken of verkleine als er te veel gras aanbod is. Ook kan je door meer of minder bij te voeren opstal het gras aanbod wat bij sturen. Het vraagt wat meer vakmansschap. Maar het zet je niet voor het blok, om keuzen te maken, om een andere redenen te maaien dan de juiste snede die het meeste geschikt is voor jouw tijpe bedrijf. Ook het goede weer om te gaan maaien kun je dan wat langer afwachten. Verder hoeft kort gemaai gras nog niet snel verteerbaar te zijn het ADL kan toch wel hoog zijn dit heeft meer met de groei tijd te maken vooral een trage of snelle groei omstandigheden van het gras. Ook is het niet gezegt dat er veel stikstof in het gras zal zittten op dit moment, vocht en kou hebben daar dit voorjaar veel invloed op. Dit zal dit jaar sterk wisselen per streek. Spinazie dus veel suikers en veel onbestendig eiwit kan in een rantsoen met veel snijmais ook een goed doel zijn.
  Dat het gras niet veel prik heeft daar zal ik niet omstrijden maar lang of kort gras heeft ook niet altijd met prik te maken. Gras kan soms zo snel groeien dat er toch een laag ADL is en toch lang is.
  Meer rendement uit eigen voer.
  Jaap Stut

 • JackS
  Panellid

  Gistermiddag besloten om te gaan maaien. Nu valt er af en toe een drup regen. Dus is het nog maar zeer de vraag of het een beetje droog in de kuil kan vandaag. Om een goede kwaliteit kuil te krijgen zijn we naar mijn mening al een week te laat met maaien.Het gras begint wat te verkleuren, en dus is de smakelijkheid al minder. Structuur zit er genoeg in omdat het gras ook langzaam is gegroeid.
  Het belangrijkste van een goede kuil is volgens mij smakelijkheid( dus op tijd maaien, korte veldperiode, 45-50 % ds). Dat gaat dus deze keer niet lukken!!

 • snitzakoff

  In België is het geen kwestie van wanneer we gaan maaien , maar hoe gaan we maaien ! Water staat op het land , in de weide, ... . Alles ligt er verzopen bij ! Maaien kan altijd , maar wat halen we binnen ? Als we in het voorjaar al alles kapot rijden , wat voor de rest van het jaar ? Weiden , maaigras met kapot gereden stroken zijn een investering in opbrengst en kwaliteitsderving (asgehalte)voor het hele jaar ! Vraag: wat is de kwaliteit van gras die in april meer regen dan zon gezien heeft ? Is het dan niet beter wachten tot alles wat opgedroogt is en de zon haar werkt nog wat doet ( kwaliteit ?) .

 • jstut

  Ha Snitzakoff, het doet mij denken aan 1983, het is nu nog niet zolaat, maar het voorjaar voor de invoering van de superheffing was zo nat dat er pas eind mei de omstandigheden verbeterde. Er stond toen zoveel gras dat het niet tussen de trommels van de maaier PZ twee trommel 185cm door kon.
  Dus half spoor rijden. Er kwam toen zoveel lang gras af en het was zo grof dat er op veel plaatsen voor het eerst besloten werd het gras te hakselen er waren in de streek waar ik vandaag kom bijna geen zelfrijdenen haksleaars voor handen Dus veel boeren hadden deze keus niet eens. Maar nu het gras, het kwam met wat toevoeging gehakselt en droog in de kuil. Daarna was het zo droog die zomer, dat er pas laat in september weer wat gemaaid kon worden. Het gras had veel prik veel masssa en was zeer gezond. Je kon er zeer hard krachtvoer tegen aan voeren zonder dat er problemen waren met de koeien. Verder was er na de eerst snede ruim 7 kg drogestof uit kuil beschikbaar voor de winter. Verder was er stro te koop van super kwalitiet en nog duur ook, maar je kon er gezond, en met veel melk toch de winter mee doorkomen. Dat jaar hadden wij voor het eerst enkele vaarzen,van het oude noord hollandse zwarte bonten ras, die door de 35 kg melk gingen. Snijmais werd toen nog bijna niet gevoerd. De vertering van het gras werd toe wel sterk verbeterd door droge pulp brok te voeren.
  Meer rendement uit eigen voer,
  Jaap Stut

 • Wijnand Hogenkamp

  Adviseurs vinden al jaren dat veehouders het gras in te jong stadium maaien. Nu wachten we noodgedwongen massaal. Ben benieuwd naar de voederwaarde van de voorjaarskuilen als die straks bekend is. Dat kon nog wel eens erg meevallen. Vers groen gras wordt niet ineens moeilijk verteerbaar stro.

 • Gerd-Jan

  Als we voor juni maar kunnen maaien. De meeste grassoorten schieten pas door rond 1 juni. Dan gaat de voederwaarde echt achteruit.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.