Wat vind jij ervan?

kalfjes laten het afweten / vallen terug

25

De pasgeboren kalfjes starten bij ons goed op, maar na een dag of 6 krijgen ze een terugval. Ze worden dan energieloos (blijven extreem veel liggen) terwijl ze eerst door de iglo renden. Ze hebben weinig eetlust (drinken minder melk), kijken niet naar het hooi en water. De mest blijft redelijk vast (geen diarree) ook hebben ze geen koorts. Ze knarsetanden ook niet dus hebben ze ook geen pijn?
Overigens hebben de vaarskalfjes hebben er meer last van dan de stierkalfjes.

Kent iemand deze verschijnselen ook en weet iemand een oplossing hiervoor?

Laatste reacties

 • koeboertje

  Hebben ze de eerste 3 dagen voldoende biest gehad , minimaal 6 liter per dag ?
  En daarna de overgang van biest naar kunstmelk gelijdelijk laten verlopen

 • Martin Oldenhof

  Biest hebben ze volop gekregen. Kunstmelk gebruiken wij nooit i.v.m. problemen in het verleden. Voor een half jaar geleden hadden wij geen problemen met de gewone koemelk. De gehalten van eiwit, vet en lactose zijn vrij stabiel.

 • debora

  hebben ze geen last van de longen?

 • Martin Oldenhof

  Van de longen hebben ze geen last. De iglo's hebben wij met dit weer extra goed beschermd tegen de wind d.m.v. extra afdekschermen.

 • maatje 1904

  krijgen ze niet te veel koemelk?

 • Martin Oldenhof

  Max 6 liter koemelk per dag verstrekt in 3x daags voeren. Drinken ze de melk niet op dan word de overgebleven melk terug gemeten.

 • debora

  Als ze hier lui zijn spuit ik 6cc Nuflor onderhuids. Daar knappen ze vaak van op.

 • maatje 1904

  zat ook eerst op 6 liter maar dan 2 maal daags ben nu naar 4 liter terug nu veel minder problemen.

 • gmterhaar

  Misschien te veel melk gehad waardoor het overgelopen is in de pens of verkeerd gedronken. Pens spoelen is dan de oplossing.

 • jaap69

  zie je verschil in de zomer of winter (hier krijgt alles een dekje op). heb je al eens bloed laten tappen. in gewone melk zit te weinig ijzer en tekort aan ijzer maakt lusteloos.

 • jaap69

  is het tandvlees wittig dan zijn de bloedwaardes niet goed, neus en tandvlees moet mooi roze zijn.
  wij voeren hier alleen melkpoeder met 100% dierlijk eiwit, goedkoper melkpoeder bevat plantaardig eiwit en daar kunnen ze de eerste tijd niets mee

 • Martin Oldenhof

  De kalfjes krijgen niet teveel melk (word ze niet opgedrongen) liever een keertje wat minder en dan de volgende keer graag.
  Er is geen verschil tussen de zomer en winter, het probleem is er eigenlijk een beetje ingeslopen sinds afgelopen oktober. Eerst dacht ik dat het aan de "warme" winter lag.
  Tandvlees is inderdaad iets wittig.
  Vorige week nog snel 4 kalveren bloed laten tappen. De eerste uitslag was een tekort aan Selenium. Jodium, koper en zink wel normaal. De uitslag van vitamine E (vaak gerelateerd aan Selenium) moet nog binnen komen.

 • beeldman
  Panellid

  Zou het kunnen zijn dat de melk, na de biest, te rijk is aan vet of eiwit? De behoefte aan nutriënten is dan gestild, maar in verhouding krijgen ze dan te weinig mineralen.

 • wiekema

  Wij hebben 2 jaar geleden hetzelfde probleem gehad.
  Nooit zijn we er achter gekomen wat precies het probleem was.Ook wij denken dat het met selenium te maken heeft.
  Andere mineralen gebruikt daarna probleem over.
  We kunnen nooit met zekerheid vaststellen dat de oplossing was, maar de verschijnselen zijn niet terug gekomen.

 • Hoeve Bouwlust

  Wij hebben een periode hetzelfde gehad... heel veel uitval erbij. Nu moet ik zeggen dat ze bij ons wel hoesten, dus menig flesje Nuflor/Resflor gespoten. Daarbij vaak een diarree, dus ook nog dure middelen tegen die diarree erin. Moedeloos werd ik ervan. Maar toen als laatste strohalm gestopt met alle dure middelen en gestart met Ecostyle ( Bronchistop ), ...en de laatste paar maanden geen dood/ziek/zwak/lusteloos kalfje meer gehad. Af en toe een lichte roggel...maar ze blijven speels, ze blijven eten, ze blijven glanzen, en vooral... ze groeien gewoon door ! Ik durf nog niet te hard te juichen... maar ik ben er heel blij mee. En dan mede te bedenken dat zo'n flesje met 150ML maar € 24,- kost en je per dag maar 1 ML gebruikt per kalf. Dus misschien zou je dit ook eens kunnen proberen ? om de kosten gaat het hier niet... en blijft je kalfje vitaal en eten.. dan heb je de helft al gewonnen. Heel veel succes !

 • henry hardebol

  hallo martin ,wij zijn ook net met ecostyle begonnen en de eerste resultaten zijn positief .wij doen jongvee opfok en hebben regelmatig dit soort problemen .let goed op met biest voeren van hoog productieve koeien dat je de biest indien mogelijk mengt van meerdere koeien ivm te kort afweer stoffen voor het kalf .wat ook vaak het geval is dat het kalf te laag ijzer heeft 6 cc ijzer kan nooit kwaad en maakt het kalf ook sterker .succes

 • Martin Oldenhof

  @beeldman de melk is niet extreem rijk aan vet (4,5) of eiwit (3,6).
  @Wiekema, zijn jullie mineralen gaan gebruiken met extra Selenium?
  @Hoeve Bouwlust & @Henry Hardebol, met Ecostyle heb ik bij melkkoeien eerder slechte ervaring dan goede, maar misschien is het bij de kalfjes het opnieuw proberen waard.

 • Martin Oldenhof

  @Hoeve bouwlust & @Henry Hardebol, op de verpakking van Ecostyle stond niet op geregistreerd wat er allemaal in zat, maar in het vak ernaast stond FarmoVit. Dat is een vitaminne preparaat van Farm-O-San. Dit kan door de melk als mede door het water. Sprak mij meer aan omdat er duidelijk op stond wat erin zat en de toediening is makkelijker daarbij is het ook nog goedkoper (ong. €7,-) dan bronchistop van Ecostyle. Dit structureel door de melk gedaan en na een paar dagen zichtbare resultaat van vlotte dieren.

 • Bomhof1976

  Sinds enige tijd gebruiken wij voor de kalveren Startmix. dit zorgt voor een verbetering van de mineralen- en vitaminenbalans. Met name de ijzeraanvulling zorgt voor een verhoging van hemoglobinewaarde en daarmee voor een vitaler kalf. Een essentiële aanvulling op koemelk.
  je bent er echt weinig van nodig dus financieel ook interessant.

 • Sto bv

  Niet te vroeg hooi aanbieden. Risico op pensioenloon. Kalvermesters krijgen regelmatig kalveren binnen met deze problemen. Oplossing eerst goed spoelen en even met water opstarten ev. Vitamine toevoegen na dag weer rustig aan de melk. Succes.

 • Sto bv

  Sorry bedoelde pensoverloop ipv pensioenloon (spellingcontrole ).

 • im.uittenbogaard1

  Temperatuur van de melk. Warm je de koemelk op?

 • RitaZ

  Bij ons ook problemen met de kalfjes deze winter. Starten heel goed op, na 3 dagen volop biest over aan de kunstmelk (Nutrifeed Unique) beginnend met 2 liter, opbouwend na 3 liter. Omdat wij hier een Coli-probleem hebben krijgen de koekalfjes standaard de eerste week Colisol door de melk. Na een dag of 7 komt de terugval. Dan wordt het nog een hele klus om ze er weer bij te krijgen... Wel wat dunnere ontlasting maar niet echt diarree. De stierkalfjes, die buiten staan, hebben nergens problemen mee, de koekalfjes staan binnen, in schone, ontsmette, kalvertaxi's met dak. Er is al een kalverspecialist van Nutrifeed bij geweest, deze kon ook niet echt zeggen wat er fout gaat. Nutrifizz bruistabletten erbij, melk terugbrengen naar 2 liter.... Spuiten met Resflor. Hopeloos.....

 • Martin Oldenhof

  RitaZ, al bloed laten tappen voor onderzoek op Jodium, Ijzer, Selenium en gepoold (is goedkoper) vitamine E? Bij ons wat het Selenium te laag en de kalfjes hebben wij daarom bij gespoten met Selenium.

 • RitaZ

  Bedankt voor je reactie.
  Vanmorgen had ik er weer eentje. Ze was haast op sterven na door. Een cocktail aan medicijnen gegeven waaronder ook Selenium. Net kwam ze zelf weer aangelopen, hoewel nog wat zwabberig op de poten kon ze het niet laten om even te springen. Nu weet ik nog niet wat het probleem is maar volgende week uitslag van bloed dus dan weten we meer!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.