Wat vind jij ervan?

Tankcelgetal in de melkprijs

11

Hoi!

Wij zijn drie studenten die een onderzoek doen naar de melkprijs in relatie tot cel getal.
Daarvoor hebben we respondenten nodig voor een enquête. Zouden de melkveehouders onder ons zo vriendelijk willen zijn deze in te willen vullen, dat zou ons erg helpen met het onderzoek!
De enquête: https://docs.google.com/forms/d/1CAFknbM8rvNoIWJDRT_ENc3ejJVxlCtwLqk0kx8irYI/viewform?usp=send_form

Wat informatie hierover;
Het celgetal wordt in Nederland niet gebruikt in de melkprijs, ondanks dat de Nederlandse melkveehouderij leider is qua kwaliteitsmelk. Het lage celgetal in Nederland is uniek in de wereld, daarom zijn wij aan het onderzoeken of er een manier is om dit in de melkprijs te verwerken.

We zitten zelf te denken aan een klasse gebaseerd systeem, ABC systeem. Waarbij A (celgetal tot 150.000) een bonus krijgt op de melkprijs, B (150.000-400.000) het gewone celgetal heeft, en C (boven 400.000), net zoals nu, gekort wordt op de melkprijs.

Boeren die een laag celgetal hebben(<150.000) zullen dan een contract ondertekenen waarin ze aangeven A melk te produceren en dit te zullen blijven doen. Hiermee kan een nieuwe route uitgestippeld worden voor het ophalen van de melk zodat deze gescheiden blijft van B/C melk.

Deze A melk zou bijvoorbeeld kunnen worden verkocht aan bejaardentehuizen, ziekenhuizen etc; plekken waar kwaliteit van groter belang is.

Onze hoofdvraag luid daarom ook:'Is een ABC-systeem financieel aantrekkelijk voor boeren die een laag celgetal hebben?'

https://docs.google.com/forms/d/1CAFknbM8rvNoIWJDRT_ENc3ejJVxlCtwLqk0kx8irYI/viewform?usp=send_form

Met vriendelijke groeten,
M.B. Schuttevaar
H.R.F. Baas
F.B. Fabri
(studenten Livestock Management aan Van Hall Larenstein)

Laatste reacties

 • maatje 1904

  morgen invoeren

 • jstut

  Als het zo gemakkelijk zou zijn om te zeggen ik ga altijd A melk onder de 150 leveren, dat zou iedere wel willende boer dit direct doen. Maar zo gemakkelijk ligt dit niet even.
  Niet alle inspanningen in deze worden zomaar beloond in een lager cel getal. Het kan zomaar anders zijn. Iedereen die melk produceert vindt het een prestatie om hoge kwaliteit melk te leveren. Men is daar trots op.

 • Martin Oldenhof

  Is het niet zo dat bij een laag celgetal het lactose gehalte in de melk toeneemt. De RFC leden worden al betaald naar o.a. het lactose gehalte. Misschien dat dan de waarde van lactose hoger moet worden gewaardeerd dan nu het geval is. Dan is een 3 prijzensysteem niet nodig.

 • bfabrii

  @jstut, ja daar heb je zeker gelijk in. We zitten er zelf ook mee met een mastitis uitbraak oid. Maar daar zal tzt in het contract wel goedkomen. We hebben een gesprek met FrieslandCampina staan om te kijken hoe zij ertegenover staan, en idd ben met je eens dat je op hoge kwaliteit trots op mag zijn

 • bfabrii

  @Martin, daar heb ik eerlijk gezegd niet eerder wat over gehoord. Zal er eens induiken!

 • maatje 1904

  denk dat het meer vet gerelateerd is de lactose

 • a.heijtink1

  Volgens mij is celgetal geen probleem voor de zuivelindustrie. De melk gaat allemaal door een centrifuge en daar gaan de cellen er uit . De houdbaarheid van melk is veel meer afhankelijk van kiemgetal.

 • Martin Oldenhof

  @bfabrii, ik was benieuwd of je nog wat had gevonden of er bepaalde gehaltes in relatie staan tot celgetal in de melk?

 • japke33

  wij krijgen bij Hochwald sinds dit jaar wel het celgetal uitbetaald in de melk. Een lachtertje! Dus daar ga ik geen moeite meer voor doen. Als ze mij niet serieus nemen dan doe ik dat ook niet ;)
  112 euro extra in de maand op 35000 euro noem ik geen stimulans.

 • Roozen

  ik denk dat dit een valkuil voor ons zelf is, op mijn bedrijf lukt het vaak om onder de 150 te zitten maar niet altijd, en ik ben dan ook bang dat de melk boven de 150 word geklasseerd door de Retail als 2e keus melk met alle prijsgevolgen van dien.

 • Nick1983

  Als wij bij Nemelco onder de 240 zitten met celgetal en ook kiemgetal in de 22 en verder is ook alles goed, krijgen we een bonus van 0.75 per 100 liter. dus ja, het zit wel in de melkprijs.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.