Wat vind jij ervan?

Mest probleem!

12

Op een rosé kalveren bedrijf waar ik ook werk in de buurt hebben we heel vaak schuim in de put!gebeurt wel vaker maar na een tijdje met diesel spuiten over de roosters ging het wel over!Maar nu is het wel heel erg!en het zit Zo'n beetje bijna in alle schuren en het maakt ook weinig uit wat we voor middelen gebruiken en of er kalveren in de stal het blijft maar terug komen!iemand nog tips ?groetjes woutjan

Laatste reacties

 • Mts. KleinJan

  stro bij voeren

 • wil agri

  Diesel over de roosters spuiten?? Dat komt in de mest, en dat verkoop je ook weer vrolijk?? Daar kan ik dus echt niet bij.
  Ga naar de oorzaak zoeken, en begin dan eens met voer verhoudingen.
  Probeer het probleem te verhelpen inplaats van te onderdrukken.

 • johndeere6910forever

  Die diesel vormt dan een soort filter laagje over de mest !en het is maar heel weinig hoor geen liters diesel haha! Maar dat werkt te kort!vandaar mn vraag! Stro hoor ik wel meer ja! Al zit dat er al wel in maar meschien te weinig!

 • Martin Oldenhof

  Ik hoor wel eens van veevoeradviseurs dat het te maken heeft met de vertering van het voedsel in het dier. Misschien een andere samenstelling van het rantsoen of krachtvoeder.

 • fendt driver

  voor zover ik weet is het op te lossen door een oude kunstmest soort toe te voegen aan de mest.
  het heet perlka en als het nat wordt dus als het reageert met de mest maakt het een gas aan waar de bacterien die het schuim veroorzaken in de mest aan dood gaan.
  als je je kunstmest leverancier belt bestel dan eerst 4 zak en kijk of het helpt zodat je niet ineens 500kg toevoegt en er zoveel gas ontstaat dat je dieren of jezelf last lijden.
  die 4 zak merk je gauw genoeg of het helpt.

 • johndeere6910forever

  Oké bedankt voor de tips zal het doorgeven die van de kunstmest is nieuw voor me!

 • Ossen

  SB 2080 anti schuim van Brenntag

 • mhrijken

  Kijk even op de site van Dap Thewi.
  Staat een goed artikel in over schuim.
  Het is idd rantsoen gerelateerd en tijdelijk oplossen dmv diesel of plantaardige olie op de mest te sproeien gaat maar is slechts tijdelijk. Hoe voller de put des te erger het probleem wordt.
  Door snellere luchtverplaatsing krijgen de bacteriën meer zuurstof waardoor meer omzetting en dus schuim.
  De meeste middelen breken de oppervlaktespanning waardoor het schuim even verdwijnt, oplossing is in de meeste gevallen te kijken naar rantsoen en op korte termijn put leeg maken.
  Succes

 • johndeere6910forever

  Klopt !dat gaat ook wel gebeuren bedankt voor de tip!

 • Knorretjes

  Mega Powder van Klewin International zorgt voor een betere voervertering en verminderd diarree. Het voorkomt ook rotting van de mest waardoor er minder gas en schuim geproduceerd kan worden.
  Werkt ook als het gewoon over de mest wordt gestrooid alleen is het nuttiger om het eerst te voeren.
  Voor meer informatie jan@klewin.nl

 • Martin Oldenhof

  @ johndeer6910forever al een oplossing gevonden voor het probleem van schuimvorming in de mestput? En zoja, welke dan, ik denk dat meer veehouders hiermee geholpen zijn.

 • Dpj

  Ik ben veehouder en heb er zelf ook heel veel last van. Afgewerkte olie en diesel helpt maar even.

  In Amerika hebben ze er ook last van en daar strooien ze Rumensin in de kelder. Dat is een groei bevorderaar geloof ik en wordt in Europa alleen als darmbolus toegelaten dus daar heb je niks aan. Ik zou het kunstmest idee ook wel eens willen proberen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.