Wat vind jij ervan?

Vitelia Voeders
Bedrijf

Proef betaald voeradvies

4

Streven naar meer inzicht, invloed en keuzevrijheid in kosten
Wie voer afneemt bij een veevoerfabrikant kan vrijwel zeker rekenen op een regelmatig en kosteloos advies. Dat deze adviezen niet echt kosteloos zijn, maar natuurlijk gewoon worden doorberekend in de kosten van het voer, mag duidelijk zijn. Aanleiding voor voercoöperatie Vitelia om te zien of veehouders meer inzicht, invloed en keuzevrijheid kan worden geboden als het gaat om de kosten van voeradvies. Vitelia is daarom gestart met een pilot waaraan zowel varkens- als pluimveehouders meedoen.


Kosteloos voeradvies nu doorberekend in voerprijs
Kosteloos voeradvies biedt voordeel voor zowel de voerfabrikant als de afnemer. Voor afnemers betekent gratis voeradvies dat zij altijd zonder kosten een beroep kunnen doen op een voerspecialist. Voor voerfabrikanten betekent de kosteloze adviesdienst een garantie dat hun voer, professioneel wordt ingezet en dat ze daardoor kunnen rekenen op goede resultaten en meer tevreden klanten. Bovendien is het regelmatige persoonlijke contact met hun klanten, een belangrijke vorm van klantenbinding voor voerleveranciers. De kosten voor het gratis aangeboden voeradvies, komen via de voerprijs uiteindelijk voor rekening van de veehouder. Binnen de voersector wordt er van uitgegaan dat een gemiddelde veehouderij gebruikt maakt van 45 adviesuren ter waarde van € 4.500,- per jaar.


Eerste leden doen ervaring op met apart inkopen van voer en voeradvies
Hoewel gratis adviesdiensten logisch lijken en ingeburgerd zijn, wil Vitelia onderzoeken of klanten gebaat zijn bij betaalde voeradviezen. Binnenkort starten negen varkens- en pluimveehouders met een pilot. Zij ontvangen een korting per 1000 kg voer. De deelnemende veehouders krijgen per jaar 4 gratis adviesbezoeken bij hun voerafname. Het overige afgenomen voeradvies betalen ze op uurbasis. Door apart te betalen voor het voeradvies, krijgen veehouders inzicht in hun eigen kosten voor voerafname en voeradvies. Ze kunnen daardoor afwegen of de gemaakte kosten in verhouding staan tot de opbrengsten. Dat geeft hen de kans om efficiënt met adviesdiensten om te gaan. Zo zouden ze minder, meer of misschien zelfs elders advies in kunnen huren.


Meer inzicht in gedrag van leden en hun ervaring met betaald voeradvies
Vitelia wil voorop lopen in de ontwikkeling van voer en de dienstverlening rond voer. Door de proef hoopt Vitelia meer inzicht te krijgen in het gedrag van leden en hun ervaringen met betaald voeradvies. Over een jaar wordt de pilot geëvalueerd en wordt besloten of en onder welke voorwaarden betaald voeradvies wordt aangeboden. Voor meer informatie kunt u terecht op onze site www.vitelia.nl.

Laatste reacties

 • Rub

  volgens mij alleen maar wanneer de ondergrond goed los en vochtig is zodat het graszaadje ook kans krijgt om te kiemen en te wortelen. Afgelopen weken heeft het naar mijn mening dan ook weinig zin gehad. Wellicht wanneer je na de tijd met rol of camebrigde rol bewerkt. Heb zelf de doorzaaimachine van vredo gebruikt, legt het zaadje in de grond en drukt het aan. Nu afwachten of deze de concurrentie met de bestaande graszode aan kan.

 • Wijnand Hogenkamp

  volgens loonbedrijf in wijhe kost het 17,50 per ha bij uitvoeren op meer dan 10 ha. Prijs is exclusief graszaad. Ben je denk ik ook al snel eurootje of 6 per kilo voor kwijt

 • Gijs
  Panellid

  het is idd wel zaak dat je de bovengrond wat vochtig/zacht is zodat er wat in/op blijft liggen. we hebben zelf klei gond die door de droogte behoorlijk hard is.

 • wcvcooten1

  Uit ervaring heeft doorzaaien vroeg in het voorjaar de meeste kans van slagen. Weinig concurrentie van bestaande gras en voldoende vocht voor kiemen van zaad. Vaak is bij een open grasmat een onkruid bespuiting nodig. De juiste docering en keuze van middelen is noodzakelijk om het jonge gras niet te belemmeren. Later tijstip van doorzaaien is met de Vredo de kans van slagen het grootst.

Of registreer je om te kunnen reageren.