Wat vind jij ervan?

Veilig rauwe melk voeren aan kalveren

4


UV Pure neemt infectiedruk weg en behoudt vitale componenten.

Het voeren van rauwe melk aan kalveren kan diverse besmettingen opleveren. De melk pasteuriseren kan dit risico wegnemen. Pasteuriseren is echter erg kostbaar vanwege het energieverbruik voor het verwarmen van de melk. GEA Farm Technologies biedt met UV Pure een energiezuinig alternatief.


UV Pure pompt de rauwe melk rond door twee of drie UV-lampen. Door het ultraviolette licht worden schadelijke bacteriën als mastitis, coli of salmonella gedood. De energiebesparing ten opzichte van pasteurisatie is ruim 90 procent. Daarnaast breekt pasteurisatie vitale componenten als antistoffen, immunoglobinen, vitaminen en mineralen af. UV Pure behoudt deze componenten, zodat de melk zijn waarde behoudt als voedingsmiddel voor de kalveren. Het Center for Dairy Research van de universiteit van Wisconsin heeft de afdoding van ongewenste bacteriën en het behoud van de waardevolle componenten wetenschappelijk getest en bewezen.

UV Pure is gebruiksvriendelijk en arbeidsbesparend, dankzij een kortere bewerkingstijd en een eigen reinigingsautomaat. Na bewerking kan de melk via een MilkBuggy worden getransporteerd naar de kalveren of direct worden overgepompt in een GEA Feed J Comby-kalverdrinkautomaat.
De maximaal te bewerken hoeveelheid melk is 560 liter per keer. De bewerkingstijd van de melk is afhankelijk van het aantal lampen in het apparaat. De uitvoering met twee lampen kan 200 liter per uur verwerken, de uitvoering met drie lampen doet dit in 40 minuten.

De eerste UV Pure van Nederland is recent geplaatst bij Schep Holsteins in Zandhuizen (Fr.). Bedrijfsleider Edison Wester: “Sinds we onze mest scheiden om als ligboxbedekking te gebruiken willen we de voor de tank ongeschikte melk niet meer in de mestput hebben in verband met mogelijk besmettingsgevaar. Doordat we onze 140 kalveren nu veilig eigen melk kunnen voeren, besparen we ook nog eens €50.000 per jaar aan melkpoeder. UV Pure is een absolute aanrader, zeker voor bedrijven met meer dan 200 koeien.”

De prijs voor een UV Pure is afhankelijk van de samenstelling €20.000 exclusief btw.

Voor meer informatie: GEA Farm Technologies Nederland BV

Laatste reacties

  • Aad Baars

    Steeds meer opfokbedrijven gaan over op Biologisch. Dat meld Boederij.nl Ik werk in Belgie al enige tijd aan de omschakelijk van regulier naar Dierwelzijn/duurzaam/biologisch en merk dat de Veehouders in Nederland nog erg terughoudend zijn. En dat terwijl je nu juist een goede slag kan slaan! De grote supermarktketens moeten elkaar de loef afsteken en eisen een omslag van de producenten.

  • Ik heb het idee dat ze in Belgie verstandiger bezig zijn als in Nederland. heb je al contacten in de normale pluimveehouderij ?

  • Aad Baars

    Inmiddels draaien er enkele Biologische opfokbedrijven in Belgie . www.youtube.com/watch Nederland heb ik links laten liggen aangezien de reguliere Nederlandse veehouderij gewoon niet inziet wat innovatie is en voor de toekomst kan betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.