Wat vind jij ervan?

Barenbrug
Bedrijf

Zachtbladig rietzwenk; meer afbreekbare celwanden voor structuur en optimale vertering

13

Hogere opname en melkproductie van koeien die zachtbladig rietzwenk vreten. De opbouw van de celwanden van zachtbladig rietzwenk zijn anders dan andere soorten, waardoor koeien meer kunnen opnemen voor een hogere melkproductie. Zachtbladig rietzwenk heeft namelijk tot 50 gram minder suiker en tot 50 gram meer hemicellulose per kg ds voor meer celwandverteerbaarheid. Dit biedt veel voordelen in het dagelijkse rantsoen van koeien.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Heeft iemand hier ervaring mee? Lijkt mij wel wat voor een droogtegevoelig stuk maar er wordt de laatste tijd wel erg veel reclame voor gemaakt

 • peterhoogendoorn

  Herfst 2013 een perceel van 10 ha. ene helft ingezaaid met engels raai en de andere helft met Nutri Fibre. Zachte maar wel erg natte winter gehad. Rietzwenk bijna niets van opgekomen. Engels raai wel. Engels raai toch nog doorgezaaid, in voorjaar 2014. In juni dikke snee geoogst. Perceel staat heel mooi dicht. Rietzwenk volledig opnieuw ingezaaid, dus dubbele kosten. Ook in voorjaar 2014. Heel 2014 zeer magere opbrengst. In augustus enkele akkers van het rietzwenkperceel doorgezaaid met Engels raai. Die staan nu goed dicht. De andere akkers staan erg open. Tijdens droogte van dit jaar minder groei dan het Engels raai perceel !!! In combinatie met de open zode, nu nog steeds een veel te lage opbrengst. Ik doe het NOOIT meer. Geef mij maar gewoon Engels raai.

 • Barenbrug
  Bedrijf

  Rietzwenk gras kent een trage start en levert in het eerste jaar een lagere opbrengst dan Engels raaigras. Dit is te verklaren doordat het rietzwenk het eerste jaar veel energie steekt in de ontwikkeling van wortels.
  De jaren erna is de opbrengst van rietzwenk hoger dan van Engels raaigras. Wetenschappelijk onderzoek van o.a. de Universiteit Gent toont aan dat zachtbladig rietzwenk een hogere opbrengst levert dan andere grassoorten.
  Zachtbladig rietzwenk kan gezaaid worden vanaf een bodemtemperatuur van 12 graden en voor een goede bodembedekking is het advies om 60 kg zaaizaad te gebruiken per hectare in verband met het relatief hoge zaadgewicht.

 • gerrit.lammertink1

  En in een mengsel hoe gaat dat dan, ik bedoel als Barenbrug graag zaaizaad wil verkopen en het komt slecht op na de maisoogst zit er dan garantie op

 • peterhoogendoorn

  Nee geen garantie. Heb 2 keer de volle hoeveelheid moeten betalen.
  2 x 60 kg x 5 ha = 600 kg zaad x € 5,50 = € 3.300 !!
  Vorig jaar en ook dit jaar veel te lage opbrengst. Stoelt ook niet uit, dus erg open zode. Daardoor ook veel last van onkruid.
  Rietzwenk kan niet in een mengsel, omdat het niet uitstoelt en alle andere goede grassen wel. Barenbrug zegt dat het rietzwenk dan bijvoorbeeld Engels raai verdringt. Maar bij mij verdringt het Engels raai gelukkig het rietzwenk voor een groot gedeelte op die 2 doorgezaaide akkers rietzwenk. Rietzwenk steekt dus nu al 2 seizoenen energie in de wortels ???!! Ben benieuwd volgend jaar, maar ik geloof er niet meer in.

 • Barenbrug
  Bedrijf

  Voor grasinzaai na de maisoogst is zachtbladig rietzwenkgras niet geschikt. Zachtbladig rietzwenk kan tot uiterlijk 15 september gezaaid worden, daarna adviseert Barenbrug te kiezen voor een ander graszaadmengsel.
  GreenSpirit Doorzaai is samengesteld uit rassen die kiemen bij zeer lage bodemtemperaturen en is daardoor zeer geschikt voor inzaai na de mais.

 • Martin Oldenhof

  Voor welke grondsoort is riestzwenkgras dan het beste geschikt en is in het najaar zaaien misschien slecher als in het voojaar?

 • peterhoogendoorn

  Ik zit op kleigrond van 65 % afslibbaar. In het najaar gezaaid, is niks van terecht gekomen. In voorjaar gezaaid is beter gelukt, maar komt met opbrengst lang niet in de buurt van Engels raai.

 • Martin Oldenhof

  Oke peter, maar hoe zit het met de ( ik heb zand grond) droogtegevoelige grond of juist te natte grond, heb je daar ook ervaring mee?
  Ik heb een paa percelen die met name in de winter wel eens gedeelelijk onderwater staan maar ook het tegnovergestelde die in de zomerdag wat sneller verdrogen. Iemand daar al ervaring mee?

 • peterhoogendoorn

  Martin, deze zomer was het bij ons overal erg droog. Heb niet beregend. Rietzwenk zou met beworteling tot ruim een meter diep gewoon moeten blijven groeien. Ik heb er niks van gezien. Engels raai echt meer opbrengst. Door open zode rietzwenk veel meer last van onkruid.

 • Barenbrug Holland BV
  Bedrijf

  Zachtbladig rietzwenk is uitstekend geschikt voor droge én natte gronden. Proefboerderij de Marke en Loius Bolk hebben goede resultaten met zachtbladig rietzwenk op droge zandgrond. Barenbrug research test in Homoet op zware keigrond het zachtbladig rietzwenk en behaalt hier 30% meer opbrengst na het eerste jaar.

  Indien rietzwenk niet goed groeit, kan dit oorzaken hebben als een verdichte bodem. Inzaai op het juiste moment, tussen 15 maart en 15 september, en voldoende zaaizaad per ha (60 kg) is essentieel voor een succesvol graszode.

 • Martin Oldenhof

  En als ik de wat nattere percelen wil doorzaaien met rietzwenk de komende 2 weken, zal het gras dan nog voldoende groeien om goed de winter / onderwater door te komen?

 • peterhoogendoorn

  Ja Barenbrug, daar heb ik allemaal aan voldaan. Bij verdichte bodem doet Engels raai het ook niet. Bij ons goed ontwaterd. Gras staat nooit in het water. Diverse vertegenwoordigers geweest van graszaad leveranciers, ook van jullie. Geen oorzaak kunnen vinden. Dus licht volgens mij gewoon aan de grassoort. Vandaag ook weer gekuild. De afgelopen veel water gevallen. Engels raai bijna 2 keer zoveel opbrengst dan rietzwenk. Vooral door veel dichtere zode en langer gewas. Ook mijn loonwerker adviseert het nergens meer, want ik ben niet de enige volgens hem. Dus Martin, ik zou vooral een niet te groot stuk proberen en zo mogelijk ook Engels raai zaaien om te kunnen vergelijken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.