Wat vind jij ervan?

Diamond FMS
Bedrijf

Lespakket HBO-opleidingen

4


DIAMOND FMS ONTWIKKELT LESPAKKET HBO-OPLEIDINGEN
“Ondernemers maken te weinig gebruik van financiële cijfers”

Diamond FMS heeft een lespakket ontwikkeld voor studenten tuinbouw en akkerbouw van Hogeschool HAS Den Bosch. Met het pakket kunnen studenten kennismaken met het reilen en zeilen van een onderneming. Aan de hand van een aantal cases runnen zij digitaal een bedrijf. De studenten leren beslissingen te nemen die gevolgen hebben voor de toekomst van het bedrijf en het bedrijfsresultaat. Het pakket bestaat uit een docenten- en studentenhandleiding en een memorystick met lesmateriaal.

Banken en andere stakeholders willen transparantie. Ze willen weten op grond waarvan ondernemers hun beslissingen nemen. Dat vraagt om inzicht in sturingsinformatie. “Daarbij is het belangrijk om studenten zoveel mogelijk op te leiden aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Dat vraagt om samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven”, aldus Frank Verhoeven, directeur van Diamond FMS.

Ondernemers sturen te weinig op cijfers
“Ondernemers maken te weinig gebruik van financiële informatie voor het nemen van beslissingen die van invloed zijn op de toekomst van hun bedrijf”, dat is de stellige overtuiging van Frank Verhoeven. Gelet op de toenemende dynamiek in de markt en de behoefte aan externe financiering is het steeds belangrijker om betrouwbaar inzicht te hebben in de gevolgen van ondernemingsbeslissingen. “Banken willen een stevige vinger aan de pols. Dat geldt ook voor leveranciers die in feite voorfinancieren. Zij willen precies weten hoe een bedrijf ervoor staat en wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van investeringen. Die sturingsinformatie moet de ondernemer zelf kunnen genereren en beoordelen. Met behulp van het lespakket helpen wij ondernemers in spé”, aldus Verhoeven.

Hogeschool HAS Den Bosch
De eerste opleiding die gebruik maakt van het lespakket is Hogeschool HAS Den Bosch.
Hans Heesen, docent van Hogeschool HAS Den Bosch, is enthousiast. “De cases geven een realistisch beeld van beslissingen waar ondernemers mee geconfronteerd worden. Ze leren studenten hoe ze met behulp van financiële gegevens verantwoorde beslissingen kunnen nemen.” Het pakket is ontwikkeld met behulp van studenten en sluit daardoor goed aan op hun behoeften. Heesen ziet het lespakket als een belangrijk hulpmiddel bij de vorming van toekomstige ondernemers. “De tijd dat bijvoorbeeld investeringsbeslissingen genomen werden op gevoel, ligt achter ons. Ondernemers moeten sturen op cijfers anders slaan ze vroeg of laat de plank mis.”

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik vind het een beetje vroeg om nu al een oordeel te vormen. Natuurlijk de mais is door het koude natte weer twee weken later gezaaid en zou dus normaal nu een grotere plant zijn. Ik heb de tweede snede gras binnen, maar op veel plaatsen staat de teller nog op een. Het graan staat er goed bij, maar echt conclusies kun je pas trekken op het eind van het jaar. Een slechtere start in het voorjaar kan in de zomer nog gemakkelijk gecompenseerd worden net zo goed als een vliegende voorjaarsstart in de zomer de deksel op de neus kan krijgen

 • Gijs
  Panellid

  mee eens. je kunt pas zeggen of je jaar goed is als het groei seizoen voorbij is. ook verschilt het per regio. wij wonen in het noorden. hier is het over het algemeen wat later. maar wij hebben de mais er mooi op tijd ingekregen. mooi in de vochtige grond. maar nu is het koud. en voor hoelang... dat houd het weer spannend!

 • Martijn Knuivers
  Redactie

  Je ziet nu mooi verschil tussen delen van Nederland. Vorige week op Texel en in de Wieringermeer stonden de aardappelen net boven, terwijl in Oost-Nederland het gewas al zo goed als gesloten is. Het werd vrij droog, maar het vocht wordt nu mooi aangevuld.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Zonder duimstok kon ik zondagmorgen, na de regen van de nacht al zien, dat de mais voor het huis een stuk omhoog geschoten was. Vandaag komt er de zon weer door, dus met de nieuwe vochtvoorraad en de zon erbij zullen de gewassen wel groeien

Of registreer je om te kunnen reageren.