Wat vind jij ervan?

Bulten op koeien ruggen

9

We zijn opstallers. Nu krijgen de koeien steeds vaker last van een bult op hun ruggegraat die op den duur doorbreekt. Hoe komt dat en hoe kun je dat voorkomen? Wie heeft er wel eens last bij z'n koeien en wat heb je er aan gedaan?

Laatste reacties

 • frank_mf

  Ik denk dat je koeien te groot worden in verhouding tot je box maat. Wij hebben toen we de box matten vernieuwde elke rij twee boxen tussenuit gehaald en alles opgeschoven. Sindsdien zelden nog last van.

 • Aart Appel

  Koeien te groot of boxen te klein.
  Bekend probleem wij hebben dit opgelost door de bestaande boxen te vervangen door flexibele boxen. Sindsdien geen koeien meer met bulten op de rug.

 • Sjaak

  Dit antwoord willen jullie niet horen...., maar boxen kunnen ook te groot zijn. Vooral bij de diepstrooiselvarianten is het van belang, dat het bed kontinu goed vol zit, anders komen de koeien te vaak onder een afscheiding. Gevolg bulten en ontstekingen en in het ergste geval gebroken ruggen.

 • melkkoeienboer

  Is gevolg van schuin liggen , heb verticale buis in boxafscheiding gemaakt ter hoogte van de schoftboom om de kop rechtdoor te sturen

 • tinus888

  afspraak maken met een aAa analyseur

 • J. Pak

  wij hebben er ook last van en zijn geen volledige opstallers (6 uur weidegang)
  kan er niet echt achter komen wat het is .
  zijn hier zeker niet de grootste koeien die het hebben.

 • bucholland

  Beste melkveehouders, natuurlijk zijn wij commerciele mensen maar kunnen voor een groot gedeelte het scheef liggen oplossen d.m.v. de onderste keerbuis van de box langer door te laten lopen. Geen ruggengraat beschadiging meer en minder bevuilde boxen. Wel ontstaat er eerst een drukpunt op de buik maar de koe gaat zich door de tijd meer centreren tussen de boxen en de drukplekken nemen af. Voor meer info: www.buc-holland.com ;

 • jogeeldi

  Beste collega er kunnen veel oorzaken zijn een er van is klauwgezontheid


  Als de koeien veel last van zere voeten hebben gaan ze platter liggen


  kijk goed naar het voedings schema

 • bucholland

  Zere klauwen kan wellicht mede door voeding komen. Maar een verkeerd afgestelde schofboom b.v. waardoor de koeien staan te herkauwen met de voorpoten in de box en de achterpoten in de natte mest dat is ook zeer slecht. Temeer omdat extra gewicht van de koe op de achterpoten komt door het achterover staan. Langer staan kost veel energie welke ze beter kunnen gebruiken om het voer te verwerken om vervolgens meer melk te kunnen produceren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.