Wat vind jij ervan?

CZ Rouveen als voorbeeld hoe problemen opgelost kunnen worden?

3


Melkfabriek CZ Rouveen heeft een 2 prijzen systeem voor de melkveehouders ingesteld op basis van het melkquotum in een referentiejaar. Waarom hebben alle fabrieken in de EU hier niet voor gekozen?

Kunnen alle melkfabrieken in NL en in de hele EU dit voorbeeld alsnog ook zsm volgen?

Geef veehouders een goede melkprijs voor het A quotum (melkquotum incl leasemelk wat ze op naam hebben op 30 maart 2015) op basis van onafhankelijke kritische kostprijsberekening verhoogd met 5 tot 10 ct en laat de markt bepalen of (en voro wie) het interesessant is om extra B melk te produceren voor bijvoorbeeld 20ct. Zo komt er een gezonde marktgestuurde rem om de extra melk niet of deels te produceren. Er worden dan nuchtere rekensommen gemaakt of het financieel wel of niet aantrekkelijk is om minder melk te produceren ipv meer. De veestapel zal zo snel krimpen naar aantallen, waar ook nog een boterham mee te verdienen is.
Nu alsnog invoeren snel het A en B melkquotum invoeren en volgend jaar of over 2 jaar zit de melkveesector weer onder het fosfaatplafond. Nog veel belangrijker is dat de melkprijzen weer boven de kritische kostprijs komen te liggen en alle melkveehouders weer meer kunnen verdienem. Het is een systeem wat ook iedereen zo veel mogelijk vrij laat eigen keuzes te maken om zo veel te produceren als elk ondernemer zelf verantwoord vindt. Misschien is het beter om de hoeveelheid B melk per veehouder voorlopig maar een paar jaar te beperken tot maximaal 10% of 20 % van het A quotum per 30 mrt 2015. Niemand gaat toch iets verdienen als wij samen te veel produceren. Het probleem zit hem er in dat iedereen weer zelf verantwoordelijk moet worden of je als ondernemer het laatste beetje wel of niet moet gaan produceren. dat lukt alleen als individuele ondernemers op bovenstaande wijze financieel gestimuleerd worden om beperkingen op te zoeken om juist meer te verdienen. Kunnen de EU en NL nog op spoedcursus in Canada.

Laatste reacties

 • Thijs Arendsen

  Ook prijzen in de hogere segmenten zijn volatiel, en afhankelijk van commoditie prijzen. Dit systeem werkt alleen voor een specifieke spelers zoals Rouveen met een smaller producten pakket.
  Buiten dat zijn er ook hier in Nederland nog fabrieken die graag meer melk willen verwerken, al is het alleen maar om de vastekosten beter betaald te krijgen.
  Melkprijs is afhankelijk van vraag en aanbod in de wereld.
  En mede door de goede prijs van de afgelopen 2 jaar, is nu het fosfaat plafond in zicht gekomen.
  Gaan we hier in nederland 10% minder leveren dan helpen we alleen onze buitenlandse concurentie in het zadel.

 • schoenmakers1

  ik zou in de winkel heb b prijzen product nemen

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Klippe: Prima en vooral collegiaal plan van je.
  De Dutch Dairymen Board/European Milk Board (D.D.B./E.M.B.) hebben, met gestaag groeiende Europese sympathie, een tot in detail uitgewerkt voorstel tot flexibele melkproduktieregulering ("meer" als het kan, en "minder" als het moet) met alle door jouw genoemde voordelen klaar liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.