Wat vind jij ervan?

Uitzending Zembla "De topsporters van de melkindustrie"

20

Met verbazing zat ik vanavond te kijken naar de uitzending van Zembla. Verbazing over hoe je als journalistiek programma zo’n eenzijdige kant van de melkveehouderij kan laten zien. Maar niet alleen was ik verbaasd, het deed mij pijn om te zien hoe commercieel en harteloos veehouders worden weggezet tegenover de buitenwereld.

De uitzending zelf was ook weer lekker op z’n Zembla’s. Beelden tonen van kalveren die onthoornd worden, koeien die weggesleept worden en een loeiende slijptol bij een koe doet de gewone burger denken dat wij geen hart voor dieren hebben en over hun rug geld verdienen. Dat Zembla ook nog een veehouder interviewt en alleen maar economische en commerciële uitspraken van hem uitzendt zegt misschien al genoeg.

Ook schetst het interviewen van één van de grootste boeren van Nederland het beeld dat de veehouderij alleen gericht is op massaproductie. Schuren rijzen uit de grond en er zouden veel meer koeien komen op termijn. Gek toch, want toch is er een mestwet aangenomen en is er grondgebondenheid voor veehouders, waardoor ze niet onbeperkt kunnen uitbreiden. Maar ach ja, dit past niet in het straatje van Zembla, dus hebben ze het hier niet over in de uitzending.

Daarnaast hebben de koeien die op stal staan, wat lang niet altijd zo is, het helemaal niet zo slecht. Vrij rondlopen, onbeperkt voer eten en water drinken, prima ligbedden en goede ventilatie en lichtinval is de normaalste zaak van de wereld. En in de zomer blijft het heerlijk koel in de stal voor een koe. Ik herinner me nog mijn opa bij wie de koeien aan een ketting stonden op slecht geventileerde en donkere plekken waar ze alleen kuilgras kregen. Nee, tegenwoordig is alles veel beter geregeld voor een koe.

Ik hoop dat de uitzending van Zembla nu wat gerelativeerd is en dat ze de volgende keer het journalistieke vak goed uitoefenen. 99% van de boeren houdt van haar dieren en geeft om ze. Elke dag proberen hardwerkende veehouders de koe het beste te geven wat ze nodig heeft, ook al is dit soms even niet leuk voor een koe. Boeren houden van hun beroep en dat laten ze niet kapot maken door een programma wat een eenzijdig beeld geeft.

Voor boeren, door boerenLaatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Over 4 weken word deel 2 verwacht met ander opname's volgens LTO. Dus nog even afwachten wat dat voor beeld schets

 • poelsgtr

  Ik ben er wel n btje klaar mee met al die negativiteit. Door telkens overal op te reageren geef je ze wat je zeurende kleine kinderen ook niet moet geven: aandacht. Ga voor je eigen bedrijf en toekomst en schijt aan wat dit volk wil. T is toch nooit goed. Welkom in de wereld van nu: de wereld waarin elke gek met een mening gehoord wordt.

 • Gerd-Jan

  Tja, ergens zit er wel een kern van waarheid in. Wel lastig om dat onder ogen te zien.

 • botervloot

  gewoon zoiets negeren en niet opreageren werkt vaak het best

 • Burgerman9

  Boer Van Dorp werd commercieel en harteloos weggezet staat in dit stuk. Maar hij deed daadwerkelijk commerciele en harteloze uitspraken, dus van wegzetten is geen sprake. En ook al zou hij 100 aardige uitspraken gedaan hebben die niet werden uitgezonden, wat hij zei was harteloos.

 • koestal

  Boer van Dorp deed het erg goed ,hij kwam over als een zakelijke ondernemer,maar zembla wil hem liever zien als beheerder van een kinderboerderij

 • koestal

  We weten nu ook wat een megastal is,er moeten 250 koeien in kunnen,dan kunnen nog veel boeren uitbreiden voordat ze een megastal hebben,dus die kunnen nog weer bouwen

 • koestal

  Jan Douwe van de Ploeg laat merken dat hij nog niet vaak in het buitenland is geweest,als hij ooit in de Milkvalley in Amerika of Nieuw Zeeland was geweest ,.had hij het niet over de industrialisatie van de melkveehouderij in Nederland gehad,hij loopt wel achter in de actualiteit. Vergeleken daarmee hebben we hier maar kleine bedrijven

 • Silke2012

  Laat Jan Douwe van der Ploeg maar op TV gaan met een presentatie over de Oostvaardersplassen en hoe daar met koeien, paarden, edelherten etc. wordt omgegaan.
  Wij zijn met onze melkveehouderij en dierverzorgong een voorbeeld voor de gehele wereld. Wie zijn koeien goed verzorgd wordt beloond door deze met meer melk.
  Wageningse hoogleraars die dit niet willen erkennen, kunnen rangschikken onder idealisten die de aansluiting missen!

 • Silke2012

  Laat Jan Douwe van der Ploeg maar op TV gaan met een presentatie over de Oostvaardersplassen en hoe daar met koeien, paarden, edelherten etc. wordt omgegaan.
  Wij zijn met onze melkveehouderij en dierverzorgong een voorbeeld voor de gehele wereld. Wie zijn koeien goed verzorgd wordt beloond door deze met meer melk.
  Wageningse hoogleraars die dit niet willen erkennen, kunnen we rangschikken onder de idealist die de aansluiting mist met onze veehouders.

 • peter1939

  waarschijnlijk is er veel meer gefilmd en wordt alleen het commerciele en negatieve uitgezonden. Laten we als boeren bv een koe gaan scheren ipv takelen als de filmploeg komt. Ook mbt weidegang moet er een duidelijker verhaal verteld worden dat opstallen luxere stallen vraagt met ventilatoren, diepstrooisel en geisoleerde daken...vertel ook dat we zuinig zijn op de mest......laat een koe zien die al 100.000 kg melk gegeven heeft ipv kreupele koe die weg moet.....en laat opa niet zo dom zijn om te roepen dat alle koeien naar binnen gaan.....wees positief en open en denk na wat je laat zien en zegt.....een melkziekte koe gewoon laten liggen ipv eid door het hok slepen met camera er op...en wat betreft die megaboederij met meer dan 500 koeien, dat zijn gewoon 3 boeren(broers) op 1 erf......kalfjes onthoornen is minder slim om te laten zien dan bv in de weide laten.....maar er zal wel een week lang gefilmd zijn en dan is het lastig om te sturen wat je laat zien...

  verder prachtige bedrijven die het prima voor elkaar hebben...nu de PR nog... • fa. de Graaf

  Het heeft grote impact als je journalistiek op die manier bedrijft en is zeer schadelijk en negatief. Ook als zijn er dingen die harteloos zijn gezegd dan is het een crime om ze zo uit hun contekst en eenzijdig te presenteren, het is zelfs crimineel en gebeurt normaal alleen in de politiek en en Oorlog. Een kennis van mij heeft toen eens meegedaan over gebruikt bestrijdings middelen om ook de andere zijde te laten zien. Van een uur opname was slecht een paar negatieve stukjes te zien en dat hij even hakkelde. Hij voelt zich nog slecht bij zijn deelname aan het programma. Het enigste is dat je als programma ongeloofwaardig maak, maar dat intresseerd ze niet alleen schok T.V. maken en de rest is puur effect en egoisme bij die lui. Het is jammer voor de mensen die het als waarheid zien en er in geloven.

 • Venstra

  Ja laat ze hier maar eens filmen, hier worden alleen suffe kalver onthoornd en de heupklem weet ik zo niet te liggen zal wel vastgeroest zijn, en zo'n slijter koe was hier al lang in het slachthuis beland, en een kreupele word binnen een halve dag bekapt, maar ik heb ook geen 250 koeien!! jammer dat ze die andere 240 gezonde dieren niet lieten zien :(

 • Tearpoal

  Het probleem van de melkveehouder, overigens van veruit de meeste boeren, is dat het prijsnemers zijn zowel bij inkoop als bij verkoop. Dat maakt je erg afhankelijk en probeert daarmee in allerlei bochten te wringen om te overleven(financieel). Als je in de varkenshouderij kijkt, zijn daar toch een aantal ondernemers die, welliswaar ook de ganbare dierhouderij hebben, maar wel in staat om hun leveranciers en afnemers de les te lezen over het rendement.
  Dat moet het vertrekpunt zijn om de houderij te veranderen.

 • koestal

  Laat Zembla ook maar even kijken in sommige verpleeghuizen waar patienten soms onvoldoende verzorging krijgen door personeelstekort en of bezuiniging,dan schieten je tranen ook in de ogen,terwijl er veel ontslagen vallen in de zorg.

 • Post

  Ik snap niet waarom iedreeen zo'n moeite heeft met hetgeen ze hebben laten zien. er is volgens mij geen woord gelogen.
  Dat kalfjes onthoord worden is toch praktijk en er werd toch duidelijk verteld dat de kalveren een roesje kregen om ervoor te zorgen dat ze er zo min mogelijk van voelden?
  Is het niet laten zien van dit soort zaken dat maar beter en moeten we het vooral verstoppen?? Zembla is niet in de wereld om een romatisch beeld te laten zien maar ze maken critische rapportages.
  Hulde voor de mensen die meegewerkt hebben. Ze waren in ieder geval open.

  Bovendien besteed zembla ook aandacht aan zaken als de zorg en talloze andere onderwerpen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Uitzending van vanavond was duidelijk een kwaliteit beter. Door plak en knip werk kan men van een sector en/of een persoon een bepaald beeld neerzetten. Zo kwam van Dorp vorige keer negatief in beeld en deze keer was het verhaal wat ze van hem lieten zien een kwaliteit beter. Positief van deze uitzending was toch wel dat meerdere malen gerefereerd werd aan het inkomen van de melkveehouder. Consumenten die problemen hebben met een bepaalde vorm van bedrijfsvoering kunnen het zich aantrekken dat ze zelf voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten

 • Martin Oldenhof

  Gisteren ook deel 2 bekeken van Zembla met #Zemblakoe op het 2e scherm. Het beeld werd een stuk positiefer neergezet dan in deel 1, maar of dat alle vooroordelen van deel 1 die mensen hebben gekregen wegneemt......? Ik heb mijn twijfels daarover. Verder werd overdag al via LTO ook bekend gemaakt dat niet iedere veehouder die geintervieuwd was in beeld kwam omdat dat niet paste bij het item. Wel een beetje bedenkelijk van Zembla en daaruit concluderend hebben ze toch geprobeerd een bepaald negatief beeld te schetsen van de agrarische sector.

 • chris30

  dat die geleerde mensen er nu iets van moeten zeggen. gaat er zo'n ingenieur vertellen wat er allemaal in het grasland staat. wat we hier zien is het merendeel gras. tjonge jonge.

 • japke33

  Bejaarden worden ook met een tillift gesjouwd, had het zo uitgelegd dat dit bij een koe ook wel eens gebeurd. Niks mis mee dan.
  En verder moeten we ons hier niet zo druk om maken. Ook dit waait wel weer over.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.