Wat vind jij ervan?

DOC: word wakker

26

DOC is vanwege hun eenzijdige produktpakket (kaas) op zoek naar een fusiepartner. Ze denken in DMK een partij te vinden die in de toekomst de afzet van hun kaas goed kan vermarkten.
Maar waarom DMK? DMK heeft steeds een melkprijs onder het Duits gemiddelde betaald en ook lager dan de DOC melkprijs.
Het argument dat DMK een breed produktpakket (maar ook véél kaas) heeft, heeft blijkbaar nog niet tot een goede melkprijs geleid.
DOC heeft zelf veel kennis, ervaring en verstand van kaas. Bij samengaan met DMK voegt dat niets toe.
Ook samengaan met andere kaasproducenten geeft eenzelfde effect.
Zoek dan een partner die alles heeft behalve kaas. Dan kun je de krachten bundelen en profiteren van elkaars kennis en kwaliteit.
Hochwald heeft alles, behalve gele kaas.
Hochwald is al jaren toekomstgericht bezig met moderne fabrieken en opzetten van brede afzetkanalen.
Desondanks, of dankzij deze strategie wordt er in Duitsland een bovengemiddelde melkprijs betaald.
Hochwald heeft bovendien ruime ervaring met Nederlandse Zuivel. Ze kent de Nederlandse voorwaarden en omstandigheden en bewijst dat door hier ook goede resultaten neer te zetten.

DOC: blijf niet dromen maar maak keuzes met verstand. Ga uit van eigen kracht en laat die in een samenwerking met Hochwald tot waarde (melkgeld) komen.

Laatste reacties

 • dayo

  de samenwerking met hochwald heeft tot nu toe bar weinig opgeleverd afgelopen 1,5 jaar!

 • botervloot

  hoeveel jaar draait dmk al en kijk eens naar die melkprijs van de afgelopen 5 jaar daatr word je ook niet vrolijk van .ik heb het al eerder gezegt de directie van doc heeft maar 1 doel voor ogen zich laten over nemen door dmk en verder zijn er volgens de directie van doc geen mogelijk heden de directie van doc heeft ook kappen op en de rest laat zich raden.

 • tuier

  Ik kan mij wel vinden in het stuk "DOC wordt wakker", ik denk dat DOC meer heeft aan een fusie met een producent die een groot assortiment heeft en bekend is met de Nederlandse Zuivel.Misschien is het niet onverstandig van DOC om een verdere band op te bouwen met Hochwald omdat ze toch ook al samenwerken in het Midden Oosten.Daar hebben de leden van DOC misschien nog niet zoveel van gemerkt,maar onlangs heb ik gelezen dat het steeds beter ging en de vooruitzichten positief waren.

 • botervloot

  hochwald is altijd beter dan DMK die hebben nog nooit wat zien laten en directie heeft ze achter de ellebogen.

 • jong agrariër

  Volgens mij zijn we allemaal wakker. Ik heb twee vergaderingen bij gewoond en heb alle vertrouwen in het huidige bestuur. Wat DOC leden wordt voorgesteld is onderdeel te worden van een grote onderneming met behoud van naam cultuur en zelfstandigheid. Zelfstandig verder kan altijd maar dan moeten we ook niet lopen te zeuren als we van tijd tot tijd de markt niet halen . Hou eens op om achterom te kijken en kijk nu eens vooruit. DMK heeft zich sterk verbeterd in de afgelopen jaren en kan zich samen met DOC nog verder verbeteren. Kijk ook eens naar de balans van bedrijven in plaats van alleen naar melkgeld. Dan weet ik de keus tussen DMK en Hochwald wel te maken. En A ware? Veel succes. Het verhaal draait ongeveer per dag. Cent meer dan DOC maar dan toch weer niet. Ik heb geen geloof in een onderneming waar de directeur rijk is geworden van de handel in producten waar wij als veehouder de grondstof voor hebben moeten leveren. Als je dan toch naar het verleden wil kijken, wat hebben zij dan de afgelopen jaren gepresteerd behalve dat de algemeen directeur in de quote top 100 staat. Ja, wellicht dan toch gebruik je verstand: kijk waar de wereld van zuivel zich af speelt en heb geloof in een cooperatief bedrijf met een gezonde balans. En als.ik dan met de ogen open loop, geloof ik in een combinatie met DMK.

 • botervloot

  jong agrarier waarom zou dmk nu eens wel een goede melkprijs uit betalen in 2011 zijden ze op vergadering binnen 2 jaar kunnen we met rfc meekomen met de melkprijs is ook niks van uit gekomen en de directie van doc draait ook alle kanten uit als hun dat zelf maar goed uit komt en als het tegen zit dan zijn ze vertrokken

 • joep46

  Kennelijk voelt A-ware zich dermate bedreigd door het voornemen van DOC te fuseren met DMK dat men zich alles denkt te kunnen permitteren om DOC leden maar aan het twijfelen te krijgen.Melk jatten bij DOC ( om een dure onderbezette fabriek met ook nog slecht renderend bilkkaas te vullen ) is immers minder link dan dat t.z.t. bij een inmiddels gezond ( en met Arla samenwerkend ) DMK te moeten doen. Allen cooperaties en die zijn immers ontstaan omdat ze als primair doel hebben continuiteit van afzet voor de leden en het genereren van een zo hoog mogelijke opbrengst voor hun leden.Dat is ver te zoeken bij A-ware en andere particulieren die immers voor HUN winst gaan en het bijltje er bij neergooien als die er niet of in onvoldoende mate is. De DOC boeren zullen dat hopelijk door hebben en zich niet laten ringeloren met mooie beloften en daarom massaal stemmen voor fusie ( en niet voor uitl;evering )

 • joep46

  Botervloot er is zure boter en zoete boter. Kennelijk kiest u voor zure boter maar tarcht die te verkopen als zoete boter. DOC leden trappen daar toch niet in.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik ken de situatie bij DOC niet, en de leden zijn volwassen genoeg om keuzes te maken. Feit is dat tweederde van de fusies en overnames faalt. Of men splist zich na enkele jaren weer op, of de aanloopverliezen worden in de boeken verwerkt maar die aanloopverliezen zijn dermate dat men terugkijkend constateerd dat men beter niet samen had kunnen gaan. Ongetwijfeld is het goed voor DOC dat er een stap gezet wordt, maar welke stap dat het beste is voor de onderneming? In de praktijk wordt vaak een stap gezet waar directie en bestuurders het best uit de stoelendans komen in de toekomstige onderneming.

  Uiteraard hoef dat falen niet aan de oude en nieuwe directies te liggen. Factoren van buiten spelen ook mee. Voorbeeld dichtbij is RFC die door Europa gedwongen wordt om Arla binnen te loodsen. RFC draait nu wel goed, maar de belangrijkste reden van fusie, het verkrijgen van marktmacht, ging hierdoor wel teniet. Andere spraakmakende voorbeelden waarin het mis ging zijn VION en destijds DAF die zich verkeken op Britse overnames. De Greenery die een macht dacht te worden door alle kleinere veilingen te bundelen

 • joep46

  Indien er geen meerwaarde is zal elke fusie of samenwerking in welke vorm dan ook mislukken. Samenwerken met A-ware heeft voor DOC geen enkele meerwaarde in tegenstelling tot samengaan met DMK die anders dan A-ware een gespreid productenpakket heeft, alsmede merken en wereldwijd afzetkanalen.
  Omdat DMK ook samenwerkt met Arla in de weiverwerking zijn A-ware ( wat uit is op melk van DOC leden ) en Fonterra ( welke uit is op wei van A-ware ) als de dood voor samengaan van DOC met DMK. De meerwaarde van een samengaan van DOC met DMK heeft tot gevolg dat de melkprijs die A-ware moet betalen zal oplopen waardoor hun winstgevendheid kan omslaan in forse verliezen.
  A-ware heeft voor DOC leden dan ook geen enkele meerwaarde behalve dat het een risicovol avontuur is waar DOC boeren zich dan instorten !

 • botervloot

  joep 46 wat voor meerwaarde heeft het als je je laat overnemen door iemand die altijd een lager melkprijs heeft betaald niks dan weet je zeker dat doc nag zlechter uit gaat betalen.

 • joep46

  Botervloot gaat er gemakshalve van uit dat de recente krachtenbundeling van DMK niets oplevert. Een veronderstelling die nergens op is gebaseerd behalve om twijfel te zaaien bij DOC boeren. Het lijkt erop dat hij daarvoor is ingehuurd.Vraag A-ware om garanties ( langer dan 1 jaar ) en winstdeling. Dat zal zeker nimmer aan de orde zijn. Overigens heeft A-ware nog niets bewezen en zal ten allen tijde minder uitbetalen dan de omgeving en alleen melk afnemen als dat winstgevend is ; dat was en blijft particuliere ondernemers in de zuivel immers eigen.
  De cooperatie is destijds daarom geboren uit noodzaak en is nu wederom actueler dan ooit ( zeker na het afschaffen van de superheffing ).Het succes heeft de particulieren doen besluiten destijds uit te stappen maar met de afschaffing van de superheffing wordt er gespeculeerd op goedkope melk.
  Tot slot....de boter van botervloot smaakt naar goedkope margarine.

 • klaas.boer

  Er zal wat moeten gebeuren DOC kwakkelt al veel te lang. Het is een mooi bedrijf maar te afhankelijk van 1 product. A-ware was hun grootste klant en is nu bang dat het hun grootste concurent wordt.(dus als ze samen werken hoeft A-ware niet zo bang te zijn) Volgens mij zou hochmilk een prima oplossing zijn misschien dat de DOC boeren eindelijk ook een reeele prijs wat in de beurt komt van RFC.

 • tuier

  Hallo Klaas.boer ik lees in jou stuk dat hochmilk een prima oplossing zou zijn. Ik neem aan dat je met hochmilk Hochwald bedoeld.Als je Hochwald bedoeld kan ik de DOC leden alleen maar een tip geven niet op de uitnodiging van A-Ware in te gaan en ook niet met DMK want dan zitten ze nog voor het grote deel in de kaas. DOC wil juist niet meer alleen van kaas afhankelijk zijn om het risico beter te spreiden. Daarom zou Hochwald een hele goede partner zijn om mee samen te werken. Het heeft al een fabriek in Nederland. De melkprijs wordt bepaald volgens nederlandse maatstaven. Ze kent de Nederlandse voorwaarde en omstandigheden en bewijst dat door hier ook goede resultaten neer te zetten. DMK heeft steeds een melkprijs onder het Duits gemiddelde betaald en ook lager dan de DOC melkprijs. Hocwald heeft al een samenwerkimgs verband met DOC, dus het zijn dus ook geen totale vreemden voor elkaar. Dus ik zou als ik lid was bij DOC zeker bij hun bestuur er nog een keer op aandringen, ga ook nog een keer met Hochwald rond de tafel ,want dat is toch duidelijk te lezen in het stuk van j.l. 1 mei dat Hochwald nog steeds wil .

 • tuier

  Ik heb de laatste jaren steeds de melkprijzen gevolgd zowel in Nederland als in Duitsland en het bleek dat Hochwald Duitsland en Hochwald Nederland telkens een concurerende melkprijs hebben betaald. Het gaat uiteindelijk voor jullie als melkveehouders om de melkprijs .

 • botervloot

  dat past de directie van doc niet[ Hochwald]

 • uitgelogd

  Als A-ware, lees Jan Anker, zich niet zo in zijn handel bedreigd voelde, zou hij nu niet zo agressief proberen de fusie onderuit te halen. ben benieuwd met welke gemene streken hij nog meer komt. Friesland Campina heeft hem er ook als vaste schakel tussenuit gehaald. Niet voor niks!

 • joep46

  Alles overziende denk ik dat de DOC leden hun gezonde boerenverstand gebruiken en zich niet inlaten met lieden waar list en bedrog onderdeel is van het zaken doen.Daarom zal men het bestuur en directie volgen en zich gaan scharen onder de vleugels van DMK ( waar de boeren eveneens de zeggenschap hebben hetgeen bij A-ware niet aan de orde is ). RFC heeft niet voor niks de banden met A-ware verbroken ( en te bedenken dat A-ware door RFC groot is geworden !!).
  Ex RFC directieleden zijn na gebleken ongeschiktheid ondergedoken bij A-ware en zullen ook niet nalaten hun gram te halen. Helaas... de DOC leden trappen daar niet in.

 • botervloot

  joep 46 jij met je list en bedrog is het bij dmk ook waarom moest er zo snel en stieken 4 jaar geleden doc ingelijft worden gelukkig zijn de doc leden daar toen niet ingetrapt want het had tot de dag vandaag alleen maar geld gekost,ik zeg helemaal niet dat doc fuseren moet met a-ware hochwald is ook een zeer goedepartner

 • joep46

  Voortschrijdend inzicht doet Botervloot inzien dat DMK de beste keuze is voor DOC leden om ook in de toekomst baas in eigen huis te blijven en zich niet te laten uitmelken door een stel vlotte jongens die nog niets hebben gepresteerd ( en hele grote zakken hebben die wat hen betreft nog verder moeten worden gevuld )

 • botervloot

  joep als je een omzet hebt van 1,3 miljard [in verhouding doc omzet van volgens mij nog geen 0,5 miljard ] heb je dan nog niks gepresteerd doe hun dat maar eens na.jij verdraait het verhaal mooi waar heb ik gezegt dat dmk de beste keus is hochwald is in mijn ogen een veel betere keus daar werken ze nu ook al met samen

 • joep46

  Botervloot moet wel bedenken dat omzet en winstgevendheid voor producenten en handelaren anders moet worden beoordeeld. De handel moet het hebben van de inkoop en de producent van het creeeren van meerwaarde ! Samenwerking is in elke business zinvol als het voor beiden op korte termijn een meerwaarde heeft.Voor meerwaarde op lange termijn is fusie of overname het recept. Strategisch is fuseren met DMK te verkiezen boven Hochwald alhoewel de laatste nog altijd is te verkiezen boven A-ware. Een aspect wat zeker een rol speelt is dat de mentaliteit van de DMK leden naadloos past bij die van de DOC hetwelk zakelijk dan wel niet relevant mag zijn maar wel Haarlemmerolie is voor een goed huwelijk.

 • botervloot

  ja de directie passen echt bij elkaar van dmk en doc
  verder houd ik het voor gezien in deze discusie

 • joep46

  botervloot; het zijn de leden die een directie laten benoemen. Als die dan ook nog wederzijds passen zoals jij denkt te weten dan is dat alleen maar een pluspunt en de beste garantie voor een goede toekomst. Bij A-ware ben je overgeleverd aan een directie waarover je geen enkele zeggenschap hebt ( tel dus je knopen ).

 • arent

  o ok bij doc en dmk heb je niets te vertrellen en aware wil nog geen melk halen bij ons ongeveer 65km van de fabriek en 15jaar eerste klas melk celgetal 100 kiemgetal 7

 • joep46

  arent....je bent toch mede-eigenaar en je hebt stemrecht. Echter de meerderheid beslist en bij ingrijpende besluiten vaak 2/3 meerderheid ( zoals statutair is bepaald en dus bekend ). Bij A-ware ben je een nummer en moet je het doen met mooie verhalen ; kan ook leiden tot goedgelovig je bedrijf naar de knoppen laten gaan. Oh ja ... als er onverhoopt winst is dan wordt die zeker niet gedeeld met de leveranciers ! Nog even dit... zo lang je bent uit te melken krijg je wel veel en zo nodig heel veel aandacht van deze meesters in verleidingstactieken.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.