Wat vind jij ervan?

Wie verstandig is laat zijn grond opmeten middels gps

7

Wat is de beteelbare oppervlakte van een perceel? Een simpele vraag, maar het gros van de boeren kan hier geen exact antwoord op geven. Opmerkelijk, want grond is het belangrijkste productiemiddel in de grondgebonden landbouw. Vanaf dit jaar gelden nieuwe regels voor uitbetaling van Europese landbouwsteun. Hoe meer grond, hoe meer steun. Om zoveel mogelijk mest op eigen grond te kunnen plaatsen is elke vierkante meter welkom.

Elk jaar met de Gecombineerde Opgave moeten boeren hun grond opgeven. Wie het niet eens is met de perceelsgrenzen, zoals die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wordt weergegeven, kan dit zelf aanpassen. De uitvoeringsorganisatie geeft op de digitale kaart de grens aan op basis van luchtfoto’s.

De perceelsgrenzen zijn ruim vijf jaar geleden opnieuw vastgesteld door de toenmalige uitvoeringsorganisatie Dienst Regelingen. Met hulp van het Kadaster heeft DR toen met man en macht alle 500.000 percelen opnieuw begrensd, onder meer aan de hand van luchtfoto’s uit 2008 en’09. De aanpassing moest van de Europese Commissie. De wijzigingen van de perceelsgrenzen leidden tot een verkleining van de beteelde oppervlakte landbouwgrond met tienduizenden hectares. Op bedrijfsniveau was de gemiddelde verlaging ruim twee procent.
Veel boeren waren het gehannes met de percelen door DR zat en namen de verlaging van het bedrijfsareaal voor lief. Maar elke hectare telt en steeds meer ondernemers willen weten hoeveel grond zij exact bewerken. Ze huren een landmeter in. Met succes. De meters grond die DR voorheen ‘afpakte’ krijgt een gemiddeld bedrijf weer terug als een landmeter met gps het veld in gaat en exact de beteelde oppervlakte in kaart brengt. Landmeters zeggen dat het gemiddeld gaat om 1 tot 2 procent winst. Voor een gemiddeld bedrijf met 50 hectare grond, dus 0,5 tot 1 hectare.

Wie dus denkt dat zijn beteelbare oppervlakte groter is dan de oppervlakte in de perceelsregistratie doet ter goed aan een landmeter het veld in te sturen met gps. Toch?

Check ook de fotoreportage op Boerderij.nl. Klik hier.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Misschien is er winst te halen voor mensen met wat glooiende percelen. Een perceel kan met de luchtfoto mooi 100 bij 100 zijn. Is er glooiing en zou je de glooiing recht (horizontaal) kunnen meten dan kan ik me voorstellen dat de beteelbare oppervlakte groter is

 • koestal

  Na al die aardbevingen zijn sommige percelen groter geworden en andere weer kleiner

 • erik1967

  Martijn, je zou er verstandig aan doen om eerst eens na te gaan of GPS-metingen ook worden geaccepteerd door de RVO en de rechter. Er zijn diverse uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven waarin deze heeft geoordeeld dat GPS-metingen minder nauwkeurig zijn dan vaststelling van de oppervlakte door de RVO op basis van luchtfoto's. Van een blad als de Boerderij mag je toch een wat beter gefundeerd verhaal verwachten!

 • Venstra

  Ja en vraag je ook af hoe lang die nieuwe perceelsgrenzen bij rvo in het geheugen blijven zitten, want ze hebben afgelopen jaar weer flink zitten krassen, kun je dan weer uploaden of moet je quad weer opnieuw inhuren, wat kostda 25 euro per hectare ofzo?
  En overal op die foto's zie ik Kavel10 met die GPS in de sloot lijkt met niet de bedoeling maar goed, je zult maar controle krijgen.

 • kenmvdwind

  weten jullie waar de slotenmarge in de gecombineerde opgave gebleven is? wordt dit zomaar afgepakt door RVO; zonder slotenmarge krijg ik weer minder uitbetaald. Hoe lossen jullie dit op?

 • Nick1983

  RVO doet nu in gecombineerde opgave op sommige plekken opeens de oppervlaktes met 4 decimalen berekenen. En dan word dat later bij elkaar opgeteld en afgerond naar 2 decimalen. En hopla je bent zomaar opeens weer 0.01 of 0.02 ha kwijt door afronding. Is misschien niks, maar ik erger me daar dan weer gruwelijk aan.

  Ter verduidelijking: bijv. een perceel van 5.33 ha en een perceel van 4.82 ha zijn samen 10.15 ha. Nu opeens zijn de percelen 5.3252 ha en 4.8168 ha. Samen is da 10.1420 ha, afgerond naar 2 decimalen nu dus 10.14 ha. En zo is er weer 0.01 ha weg. Onvoorstelbaar...

 • P.boertje

  Is allemaal heel leuk als ze bij het rvo ook alles op orde hebben ,ik meet ook alles met gps maar als ik een perceel wil overnemen via gps kan het niet omdat hij geen data vind.er zijn percelen bij die bijna 1% kleiner zijn volgens rvo dan in werkelijkheid . je word al bestolen voordat je je aanvraag hebt ingediend.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.