Wat vind jij ervan?

Stalindeling met robots

17

We willen onze 3+1 stal uitbreiden en voorzien van robots. De aanbouw aan de 3+1 stal is ons plan. Wij denken zo voor ons de ideale stal te hebben. Wat zouden jullie anders doen en welke robot adviseren jullie?

Laatste reacties

 • Thijs Arendsen

  Als je van bekappen en wittelijn defecten houdt moet je zo bouwen, er zitten veel te veel haakse bochten in. Dit bevorderd het bezoek aan de robot niet. dit systeem gaat alleen werken met gedwongen koeverkeer. En volgens mij draaien de topmelkers allemaal met vrij koeverkeer zodat een angstige vaars de mogelijkheid heeft te vluchten en niet als boksbal in een wachtruimte functioneerd.


  ik zou 2 Lely A4 plaatsen met de armen na elkaar toe op de plaats van je voorselectie waarbij de verse dieren via een geforceerde split entry de robot aan de aanbouw zijde kunnen bereiken.

 • Nick1983

  Volgens mij zie ik hier een GEA melkrobot? Dat is dus gedwongen koeverkeer. Deze tekening is dat niet erg volgens mij. Koeien kunnen vrij vreten en liggen zonder de melkrobot tegen te komen. Of zie ik da verkeerd?

 • mmmmboeh!

  Dit is inderdaad een GEA-3box, met soort van vrij koeverkeer. Een alternatief van 3 afzondelijke boxen heb ik bijgevoegd.

  We kruisen al jaren met andere rassen, maar naar mijn mening hebben we daar wel strohok, close-up en far-off groep bij nodig.

 • mmmmboeh!

  alternatief

 • mmmmboeh!

  Het alternatief

 • Nick1983

  Deze 2de tekeing: stel je hebt een hele golf ophaalkoeien. Ik zeg stel. Dan kun je die opsluiten bij de robots, maar die koeien die dan gemolken zijn en de boxen verlaten, komen terug in da zelfde hokje. En dat is niet ideaal. Het zou beter zijn als ze weg kunnen, de stal in. En je moet er niet vanuit gaan dat je nooit ophaalkoeien zal hebben.

  Da tanklokaal, heb je dat te klein getekent of is dat werkelijk zo groot? Als ik zo kijk naar de verhouding van de boxen, lijkt het een hokje van 3 bij 5 ofzo. Als je 3 melkboxen heb, moet je toch wel zowat een 12 m3 tnk hebben. Past da in 3 x 5?

 • botervloot

  bij 3 robots moet je minimaal tank hebben van 18000 liter als je de robots teminste goed wilt benutten ik melk nu al met 2 robots 12000 liter en dat kan ook 14000 liter volgens mij

 • mmmmboeh!

  Wij melken nu ook al ruim 12000 liter en die tank staat wel in dat hokje. Plan is ook om te kijken welke grootte er in past of eventueel een silotank.

 • Nick1983

  Houd daar dan financieel van te voren wel rekening mee, want dat zijn dingen die je niet ff tussendoor doet.

 • Nick1983

  Wat betreft opstelling robots: mijn voorkeur gaat uit naar een opstellingen waarbij de robots paralel staan opgesteld. En waarbij er een terugloop gang is waar de gemolken koeien in terecht komen. Aan einde van die terugloopgang een selectie hekje naar separatieruimte / naar buiten of terug naar stal. Daar kun je dan ook het voetbad plaatsen.

  Zo kun je achter de robots een tijdelijke wachtruimte creëren door een paar hekkens dicht te zetten. En zodoende alle robots benutten om de ophaalkoeien ff door de doen. Zonder dat de gemolken koeien daarbij in de weg gaan lopen.

  Met inmelken heb je daar dan gelijk al plezier van. Ik heb het vaak zat voorbij zien komen dat bij inmelken moeder de vrouw de eerste dagen moest helpen om met hekkens de gemolken koeien tussen de nog niet gemolken koeien te weg te sturen. Slaat helemaal maar nergens op. Mijns inziens.

 • suzan

  Met deze opstelling heb je grote kans op meer ophaal koeien omdat de robots niet in de looplijnen van de koeien staat.

 • mmmmboeh!

  Robots staan in veel gevallen toch niet in de looplijnen van een koe? In een 3 rijige stal kunnen ze vaak van box naar voerhek en anders zijn er wel doorsteken. Ik zie niet in waarom dit dan anders zou zijn. De gedachte hierachter is dat de koeien nooi ver hoeven te lopen t.o.v. robots bij de een van de uiteinden van de stal.

 • suzan

  is een punt. indien mogelijk zou ik de robots alleen dan dichter tegen de bestande stal zetten. zeg maar tegen de bestande boxen aan en die boxen dan weg laten.


  kwa robots is moeilijk elk heeft zo zijn voordeel met de lely ( zelf 12 jaar ) en delaval zijn het veiligst om tekopen ( meeste ervaring )

 • mmmmboeh!

  Eigenlijk zeg je dat ze meer in het zicht van de koeien moeten staan? zodat ze de weg ernaar toe makkelijker kunnen vinden. Dat idee had ik zelf eigenlijk ook!

 • Nick1983

  Ja maar ruimte er voor is wel goed. En om dan die boxen daarvoor weg te slopen om zodoende die doorsteek wijder te maken, is wel beetje zonde.

 • ter_weele

  @nick1983


  Een voetbad in de buurt van de robot is absolut niet aan te bevelen. Als ze verplicht na gemolken te zijn door het voetbad moeten gaan ze de volgende keer veel slechter naar de robot. En als je er formuline in doet hangt er een verkeerde lucht rond de robot waardoor ze er ook niet meer in willen.


  @mmmmboeh


  Mocht je een silotank willen hou er dan rekening mee dat deze een stuk duurder zijn dan een gewone tank. Silotank van 14.000 kost ruim €40.000

 • Nick1983

  Een voetbad strak onder de uitloopdeur van een robot is idd vere van ideaal. Maar stukje van robot af in het gangetje zie ik het probleem niet zo van in. Je moet het gewoon met regelmaat doen, dan weten ze wat het is. Als ze er erg grote hekel aan hebben, dan ist kennelijk hard nodig en moet je het wellicht juist vaker doen ;)

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.