Wat vind jij ervan?

Goede stalverlichting, licht heeft invloed op de gezondheid van mens en dier.

0

Goede verlichting in stal

Licht heeft grote invloed op de gezondheid en welbevinden van mensen en dieren. Wanneer rundvee gezond is en zich prettig voelt in de omgeving waarin het verblijft, dan gaan de kosten voor veeartsen en medicijnen omlaag en de produktie van melk en vlees onhoog.
Omdat het rundvlees vooral in de wintermaanden langdurig in de stal verblijft, moet de lichtsituatie het bioritme ondersteunen. Het licht moet daarnaast ook het werk van de verzorgers ondersteunen, zodat die eventuele problemen of afwijkingen tijdig in de gaten hebben. Om bijvoorbeeld te kunnen zien of een kloe gaat kalveren is voldoende en kwalitatief hoogwaardige goede verlichting nodig.


Verlichtings normen

De inzichten van lichtprofessionals en van deskundigen uit de agrarische sector over de verlichting van rundvee stallen zijn verzameld in enkele normen. Alhoewel het verstandig is om gebruik te maken van deze verzamelde kennis, hebben deze normen geen wettelijk karakter. De normen geven aan wat de mens in deze omgeveing nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen, maar dat staat los van wat goed is voor de dieren.
Om tot een goed verlichtingsplan te komen, moet dusbreder worden gekeken dan alleen naar de normen. Een goede lichtoplossing heeft een grote toegevoegde waarde.

Voorbeeld afbeelding is een stal van 43x56 meter, met daarin 16 led armaturen van 90 watt, kleur 6000Kelvin hoek van het licht is 120graden naar binnen gedraaid waardoor de lichtvervuiling buiten de stal nauwelijks te zien is.
De gemiddelde licht opbrengst is hier 160lx en volledig dimbaar, met daarin 4 stuks armaturen voor de nacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.