Wat vind jij ervan?

problemen met lely a4 melkrobot

27

Wie heeft er ook problemen met lely a4 melkrobot? Zoals het slecht ingemolken krijgen van vaarzen. Maar ook met betrekking op de kwaliteit van de te leveren melk.

Laatste reacties

 • A.Grarisch

  Wij melken er nu een maand of 5 mee. Koeien/vaarzen inmelken gaat eigenlijk prima. Wel redelijk veel problemen gehad met zuurtegraad... heeft ons de kwaliteitstoeslag gekost... Na veel afstellen gaat 't nu beter, werd ook gezegd dat het aan het ruwvoer lag(?) Hiervoor 14 jaar met A2 gemolken, vrijwel zonder kwaliteitsproblemen.

 • Astronaut Adrie

  Bij mij gaat het eigenlijk altijd wel prima. Staarten kort, uiers (ergste) weggeschoren, laser en touwtjes e.d. in orde en gaan met die banaan. Hier en daar natuurlijk wel eens een vaars (of koe, maakt niet veel uit) waar het moeilijker bij gaat maar dan is de oorzaak meestal wel duidelijk. Als er verder niets mis is met het uier helpt het nog wel eens om in het inmelkscherm te drukken op "arm inzwenken" en vandaar uit opnieuw te beginnen. (Arm gaat naast de koe staan).

 • Astronaut Adrie

  owja, Zuurtegraad is wel dingetje idd. De pomp zuigt regelmatig een klap lucht mee en perst die de leiding in. Ik heb geleerd dat je de tarra van het melkglas (0 kg) door erop te drukken en "Tarreer MWS" in testmenu in te drukken kan verhogen. Dan stopt íe eerder met pompen. (Bij biestmelkwegpompen met de hand ook weer beetje op glas drukken zodat ie dan wel lang genoeg blijft doorpompen) . Zucht. Hoop gedoe om hiervan af te zijn, maar heeft voor ZGV niet erg geholpen. Voorjaarskuil bijmengen werkte wel.

 • breebaart

  Wij melken ondertussen 3 1/2 jaar met a4. De eerste 2 jaar hadden we geen problemen met inmelken. Waarom het nu slechter gaat is een raadsel.
  1 maand na leveren heb ik de luchtgaatjes aangepast van 0.8 naar 0.6 mm.
  en zonder wat aan het rantsoen te veranderen ging ZGV van 1.0 naar 0.5
  Maar afgelopen tijd zaten we geregeld boven de 0.9 Ben er sinds kort achter dat de luchtgaatjes uitslijten, ik heb gemeten 0.9 , 0.95 mm. Weer aangepast naar 0.6 mm. De uitslag van ZGV van vandaag was 0.5 .

 • ...............

  Hoe pas je die luchtgaatjes dan aan? Dichtlassen oid?

 • Astronaut Adrie

  Je kunt ze aanvragen bij je lelycenter. Zij kunnen (konden) 0,6mm cups leveren in ruil voor een ZGV scan. (formulier + advisering) . Was toen wel op=op, maar klonk alsof er meer uitgerold zouden worden.

 • henky++

  heb ook zgv problemen gehad bij A4 maar had dat ook al bij de A2. Sinds een jaar kleine gaatjes en het zgv is niet meer boven de 0.7 geweest. Ook de druk van de melkafvooer verlaagt naar 1.5 bar. Met inmelken geen enkel probleem

 • arenthendriknaber

  Ik heb ze ook gehad ,nadeel is wel als een vaars iets lucht zuigt trekt de robot de tepelbekers er sneller af ,doordat de robot denkt dat tepelbeker er niet goed aan zit ,dit gebeurd vrijwel niet bij de normale luchtgaatjes.

 • Thijs Arendsen

  @ arenthendrik: heb jij de luchtinslagtijd al wel op 1200 ms staan ? geavanceerdeinstelling> melksysteem • breebaart

  inschroefsmoorjes voor hydrauliek toepassingen. In meerdere maatvoeringen tekrijgen. En een klein stukje draadtappen in het ruime gedeelte van het ontluchtingsgaatje. En met een inbussleuteltje monteren. Bijkomend voordeel is ook nog dat er bijna geen verstopte luchtgaatjes meer voorkomen.

 • arenthendriknaber

  Ja staat op 1200ms , mijn ervaring is dat de kleinere gaatjes veel minder geluid maken waardoor het microfoontje iets lucht zuigen al waarneemd, waardoor tepelsbekers weer worden afgetrokken.

 • mart

  Wie heeft er ook veel problemen met mastitis bij Lely A4?

 • breebaart

  Wij hebben wel veel masititis gehad. Vacuum op 42 kpa gezet en een groep voor koeien gemaakt die gevoeliger zijn op slotgaten, die worden gemolken met 41 kpa.
  Afgelopen half jaar geen koeien hoeven te behandelen.

 • luiten 66

  Dan hebt u het verkeerde merk robot, al 9 jaar ervaring met SAC probleemloos.

 • botervloot

  breebaart 42 kpa dat is geen melken meer ,hier melk ik op 47/48 kpa gaat als een tirelier na genoeg geen problemen

 • Astronaut Adrie

  Zo blijkt maar weer, met hetzelfde spul haalt iedereen verschillende resultaten. Wij hebben periode gemolken met defecte vacuumsensor. Molk vrolijk op 50kpa, waar 44 werd aangegeven, niets aan het handje. Nieuwe sensor erop en tegen beter weten in, in één keer 6kpa terug gezet: Nog niets aan het handje. Resultaten behaal je met goede voeding, verzorging, aandacht en het laatste beetje is mazzel.

 • Nick1983

  Hier ook SAC, zuurtegraad gaat prima. Is een kwestie van oudmelkte koeien niet te vaak laten komen. En zorgen dat je gewoon weinig oudmelkte koeien hebt. Tussenkalftijd onder de 390 dagen houden. En lees hier dat bij het wegpompen van de melk er zo lang doorgepompt word, dat er lucht de leiding in gaat. Dat is natuurlijk onacceptabel. Bij een normale melkstal krijg je dan ook hogere zuurtegraad tot zelfs korting int ergeste geval. Er moet altijd een bodempje melk achterblijven.

 • botervloot

  ja ja bodempje melk krijg je mooie hooge lijsten van bij de melkcontrole ik weet veehouder die nu in de top staat en die hoort er echt niet thuis 2 a 3 liter er elke keer in staan laten krijg je mooi hoge lijsten van lijkt het toch nog wat diep tries dat je dat zelf bij kan stellen bij lely

 • Nick1983

  Hoe dat bij Ley werkt weet ik niet, maar bij SAC werkt dat in ieder geval niet zo. Bij SAC gaat de melk door een melkmeter die gewoon los van het vat functioneert. En daarvoor maakt het niks uit hoeveel melk er int vat achterblijft. Bij MPR kan dat laatste beetje melk van de vorige koe wel het vet en eiwit gehalte beïnvloeden. Het moet daarom ook niet teveel zijn. Maar voor de liter maakt het bij SAC helemaal niks uit. Er zitten bij SAC gewoon 2 sprieten in, net als bij een melkluchtafscheider van een normale melkstal. Een techniek die zich inmiddels al wel bewezen heeft. Als hij teveel wegpompt en lucht slaat, de ene spriet iets omhoog trekken.

 • Farmas

  Melken al ruim 3 jaar met 2 LelyA4's.
  Mastitus geen problemen, terwijl dat in de melkstal veel meer het geval was.
  Inmelken van vaarzen gaat aanmerkelijk beter nu we er een extra dwarsbuis achterlangs kunnen schuiven zodat de vaarzen minder heen en weer kunnen lopen.
  Vooral vaarzen hebben soms teveel ruimte als ze zenuwachtig zijn en dan zit de robotarm er achteraan te vangen.
  Met die extra buis staan ze rustiger.
  We gebruiken dat vaak alllen maar de eerste twee keer.

 • Astronaut Adrie

  Melkweegglas van de A4 maakt niet uit hoeveel melk erin blijft staan. Hij kijkt per melking naar het verschil in gewicht voor en na de melking. Gesjoemel dus niet mogelijk. Bij MPR monstername pompen álle Lely's langer leeg dan bij normaal melken. Als je goed weet hoe het werkt is gesjoemel met ieder systeem wel mogelijk. Maar bij de weegglazen is het erg lastig.

 • breebaart

  Bij ons heeft het melkglas een maand op een tarra gestaan van 600 gram.
  Na vergelijken met de afgeleverde melk aan melkfabriek en gegevens in T4C, kwamen we er achter dat er met deze instelling een afwijking van 1500 kg melk was die maand. Instelling was veranderd door een monteur van lely vanwege het vele borrelen in melktank.

 • mart

  Heb ook problemen gehad dat het melkglas van de A4 niet goed weegde. Bouten van sensor iets los draaien en het probleem is voor bij.

 • info519

  woog

 • boerhenk

  Waar zit die sensor? Als wij de deur openen is er al verschil, bij beide robots!

 • Astronaut Adrie

  Het is een weegcel. Het complete glas met frame hangt eraan. Als de deur opendoen al invloed heeft raken waarschijnlijk kabels, slangen of andere dingen het glas aan bijvoorbeeld je monsernameklep en luchtslang. of je deur hangt tegen de melkpomppijp of het glas aan.

 • josrodenburg

  inmelken van vaarzen gaat fantastisch tenopzichte van 3 jaar geleden, toen moest je hem soms wel 10 keer opnieuw laten zoeken. laatste jaar 2 keer scannen en ze hangen eraan. bij vaarzen hebben we sinds kort een beugel gemaakt om ze naar voren op te sluiten zodat ze minder bewegen bij het spenen zoeken en ze zouden het van lely uit standaard moeten leveren. melkglas geen problemen mee, wel met luchtgaatjes dat de 1 lucht zuigt en er ook een andere beker eraf getrokken word. die gevoeligheid is wel in te stellen maar is zeer tijdelijk helaas.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.